Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Εκοιμήθη ο πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός









Αθήνα, 21/12/2019

Εκοιμήθη προχθές 19 Δεκεμβρίου, ο πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός, ένας εκ των σπουδαιότερων θεολόγων της εποχής μας και μία μεγάλη μορφή της ορθοδοξίας. Η Εξόδιος Ακολουθία πραγματοποιήθηκε εχθές Σάββατο 21η Δεκεμβρίου στις 14.00 στον Ιερό Ναό Αγίου Θωμά Αμπελοκήπων όπου παρέστη πλήθος κόσμου που αποχαιρέτισαν τον Μακαριστό π. Γεώργιο Μεταλληνό προσευχόμενοι να είναι Μακαρία η οδός προς την ουράνια και αιώνια ζωή.

Ο πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1940 όπου παρέμεινε έως και την ολοκλήρωση των βασικών σπουδών του. Κατόπιν, την περίοδο 1964-1967, σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου έλαβε πτυχία στην θεολογία και φιλολογία.
Μετά την εκπλήρωση και της στρατιωτικής του θητείας, διορίστηκε επιστημονικός βοηθός στην έδρα Πατρολογίας και το 1969 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα γερμανικά πανεπιστήμια της Βόννης και της Κολωνίας μέχρι και το 1975.  Από το 1984 ήταν καθηγητής στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αναγορεύθηκε διδάκτορας Θεολογίας στην Αθήνα και Φιλοσοφίας και Ιστορίας στην Κολωνία της Γερμανίας και υπήρξε μέλος πολλών επιστημονικών συλλόγων εκπροσωπώντας την Εκκλησία της Ελλάδος και της Κύπρου σε διάφορα συνέδρια ενώ διακρίθηκε από τον παγκόσμιο επιστημονικό κόσμο για την σοφία και το περισπούδαστο έργο του, αλλά και την πιστότητα του προς την Ιερά Παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Την ποιμαντική του δραστηριότητα ως ιερέας την ανέπτυξε στον πανεπιστημιακό Ναό του Αγίου Αντίπα στον χώρο της Οδοντιατρικής Σχολής.
Η κοίμηση του Μακαριστού π. Γεωργίου Μεταλληνού αποτελεί μεγάλη απώλεια για τον ελληνισμό αφού ήταν ένας φωτισμένος ιερέας, θεολόγος και φιλόσοφος που μέσα από τις διαλέξεις και την πολυποίκιλη δράση του έδινε τις κατάλληλες απαντήσεις σε όλα τα σημαντικά και διαχρονικά πνευματικά και κοινωνικά ζητήματα. Δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς από το υποτιθέμενο ελληνικό κράτος αφού αν ο στόχος μας ως χώρα και ως λαός θα έπρεπε να είναι η διαμόρφωση μιας «Ιδανικής Πολιτείας» τότε ένας από τους σοφούς, στους οποίους αναφερόταν ο Πλάτωνας και τους οποίους θα έπρεπε να αναζητήσουμε για να μας διαφωτίσουν και να μας καθοδηγήσουν στην προσπάθεια μας, ήταν οπωσδήποτε και ο π. Γεώργιος Μεταλληνός.

Άξιος ο Μακαριστός Γεώργιος Μεταλληνός, Αιωνία του η Μνήμη!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιστοσελίδα μας δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, ωστόσο δεν υιοθετούμε απαραιτήτως τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με βαρύτατες ύβρεις (προς πάσα κατεύθυνση), θα διαγράφονται.