Πολιτειακή Βίβλος 'Α


Πρόταση 1η
ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΟΣ 'Α - (Με Κόμματα)


Πάτρα - 25/03/2017
Ανήμερα της εθνικής επετείου της απελευθερώσεως της χώρας από τον Οθωμανικό ζυγό σας παρουσιάζουμε την Πολιτειακή Βίβλο (Πρόταση 1η) που θα αποτελεί μαζί με το Σύνταγμα το δίδυμο ανώτατο νομοθετικό πλαίσιο του νέου κράτους μας.

Σε αυτήν την πρόταση διατηρούμε τα πολιτικά κόμματα σε λειτουργία ως υποψήφια κυβερνητικά σχήματα, αλλά ασφαλώς με πολλούς περιορισμούς σε σχέση με το παρελθόν. Αρκετοί φίλοι μας πιθανόν θα απορήσουν ή ίσως θα απογοητευτούν από αυτήν την νομοθετική μας πρόταση αφού είναι ξεκάθαρο ότι τα κόμματα αποτελούν παράγοντες διαίρεσης και στοιχεία ξένα προς την Δημοκρατία, κάτι άλλωστε που τονίζουμε και εμείς εξ αρχής, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπ όψιν μας κυρίως δύο παράγοντες,

1] Η πολιτική παιδεία, συμπεριφορά και νοοτροπία της ευρύτερης ελληνικής κοινωνίας.
Πρέπει δηλαδή να υπολογίσουμε ότι οι Έλληνες – όπως και πολλοί άλλοι λαοί – έχουν μεγαλώσει, ταυτιστεί ή συνδιαλλαχθεί με τα κόμματα για περισσότερα από 100 χρόνια. Επίσης είναι γεγονός ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι συντηρητικό και δύσπιστο στις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις οπότε λογικά θα είναι περισσότερο οικεία αυτή η πρόταση και θα τύχει μεγαλύτερης αποδοχής. Άλλωστε σημασία έχει, κατά την γνώμη μας, να οδεύσουμε άμεσα προς την αληθινή Δημοκρατία έστω και με μικρό βηματισμό, αφού από την επόμενη κιόλας ημέρα όλα θα είναι διαφορετικά και ελπιδοφόρα για την πατρίδα μας.

- Φίλοι μας, πέρασαν περίπου 2.340 χρόνια από τότε που εφαρμόσθηκε για τελευταία φορά η Δημοκρατία. Ας έχουμε λίγη ακόμα υπομονή και σταδιακά θα την επαναφέρουμε ακόμα και δομικά σε πλήρη εναρμόνιση με την αρχαιότητα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο και είναι προς όφελος της πατρίδας μας. Όσο θα παράγουμε πολίτες μέσα από το νέο μας εκπαιδευτικό σύστημα τόσο περισσότερο θα πλησιάζουμε προς τον απώτερο στόχο μας που είναι η εξέλιξη της δημοκρατίας και η ανάκαμψη του ελληνισμού.

2] Θα πρέπει να υπολογίσουμε την πιθανή αντίδραση της μακρόχρονης ολιγαρχικής εξουσίας.
Η κυρίαρχη πολιτική-οικονομική ελίτ που ελέγχει τα περισσότερα κόμματα της βουλής και κρίσιμους τομείς της χώρας είναι ικανή να προκαλέσει αιματοχυσία προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία και τα κεκτημένα της. Μπορεί να απέτυχαν οι Κοτζαμπάσηδες να εμπλέξουν τον λαό σε τεχνητές εμφύλιο-πολεμικές καταστάσεις όπως "αριστερών εναντίων δεξιών" ή "ευρωπαϊστών εναντίων αντί-ευρωπαϊστών" αλλά εδώ θα παίζουν για την ίδια την επιβίωση τους.

Εάν δηλαδή επιμείνουμε στην πλήρη κατάργηση των κομμάτων τότε η "εμφύλια" σύγκρουση είναι πολύ πιθανή. Εμφύλια τρόπος του λέγειν, αφού από την μια μεριά θα έχουμε τους προαναφερόμενους προδότες και τα κομματόσκυλα τους και από την άλλη μεριά θα έχουμε την πλειοψηφία της κοινωνίας και βέβαια μιλάμε για μια εξέλιξη στην οποία το αποτέλεσμα είναι εξ αρχής γνωστό. Η οργή του ελληνικού λαού και η μεγάλη αριθμητική διαφορά αρκούν για να καθορίσουν το αποτέλεσμα. Αναμένουμε ότι σε μια τέτοια περίπτωση ακόμα και οι δυνάμεις ασφαλείας θα κάνουν τα "στραβά μάτια" και θα κρατήσουν ουδετερότητα αφού και οι ίδιοι είναι μέρος του λαού και θιγμένοι πολύ επίπεδα από τους δοσίλογους.

Αυτό που θα συμβεί τελικά θα είναι το εξής: άλλοι από αυτούς τους θρασύδειλους προδότες θα φεύγουν με ελικόπτερα και άλλοι θα "αγναντεύουν" τον ελληνικό λαό από υπερυψωμένη θέση 2-3 μέτρων, είτε σε ξύλινους δοκούς σχήματος Γ ή Π, είτε οπουδήποτε αλλού θα μπορούσε να δεθεί ένα γερό σκοινί γύρω από τον λαιμό τους … όμως εμείς δεν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε ούτε μια σταγόνα αίματος του ελληνικού λαού.

Εμείς επιθυμούμε μια ειρηνική μετάβαση εξουσίας. Μια ειρηνική μετάβαση από την Ολιγαρχία στην Δημοκρατία. Τουλάχιστον με αυτήν την πρόταση που κάνουμε θα έχουμε το τυπικό άλλοθι ότι δεν θα ευθυνόμαστε για οποιαδήποτε τυχόν αρνητική εξέλιξη και παρατράγουδα. Αν δεν προσέξουν όλοι αυτοί οι απατεώνες < ο λαός θα τους πάρει με τις πέτρες > όπως διαμήνυσαν κάποιοι Άγιοι και Όσιοι της Ορθοδοξίας πριν πολλά χρόνια …

Ουσιαστικά αυτή η πρόταση αποτελεί < σανίδα σωτηρίας > για το μεταπολιτευτικό πολιτικό καθεστώς. Σανίδα σωτηρίας και για τους εγκληματίες που οργάνωσαν και συμμετείχαν άμεσα στην καταστροφή που υπέστη η χώρα, αλλά σανίδα σωτηρίας και για αυτούς που απλά εκτελούσαν εντολές από τους κομματικούς αρχηγούς τους.

Για τους πρώτους εγγυόμαστε ότι θα δικαστούν στα διοικητικά δικαστήρια και αν καταδικαστούν – που λογικά θα καταδικαστούν – θα τους παρέχουμε ασφάλεια εφ όρου ζωής σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Βέβαια μπορεί να τους "ξεβολεύουμε" κατά καιρούς για να τους χρησιμοποιήσουμε για "εκπαιδευτικούς" σκοπούς. Φανταστείτε για παράδειγμα τον ευτραφή συνταγματολόγο της ρεμούλας και της διαπλοκής, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, οδοκαθαριστή στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης φορώντας την κλασική ριγέ στολή των
Daltons ή τον Θ. Πάγκαλο παρομοίως στην πλατεία Συντάγματος ή τον ελληνόφωνο "Γιωργάκη", τον γιό της εβραίας Μαργαρίτας και στενό συνεργάτη του επίσης εβραίου τοκογλύφου Σόρος, στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας να καθαρίζει τους κάδους απορριμμάτων και πάει λέγοντας … τι καλύτερο μάθημα και παράδειγμα αποφυγής και αποτροπής για τους πολίτες θα βρίσκαμε πέρα από αυτό;

Για τους δεύτερους, αυτούς δηλαδή τους πολιτικούς που έχουν μερική ευθύνη, επίσης η πρόταση μας είναι πολύ ευνοϊκή καθώς τους γλυτώνουμε από σίγουρη – βιολογική τουλάχιστον – καταδίκη και επίσης ελλείψει των πολιτικών ανωτέρων τους, θα μπορούσαν ίσως κάποιοι από αυτούς να αναλάβουν την ηγεσία των "φρεσκαρισμένων" κομμάτων τους ή να ιδρύσουν νέα στα οποία θα είναι επικεφαλείς, αν βεβαίως κριθούν αθώοι πολιτικά. Από εκεί και πέρα βέβαια θα τους κρίνει ο λαός και εκλογικά και θα λάβουν τις ψήφους που τους αναλογούν.

Αυτή η πρόταση όμως είναι πολύ ενδιαφέρουσα και για τα μικρά κόμματα που δεν έχουν καταφέρει να μπουν έως σήμερα στην βουλή και εκ των πραγμάτων – φαινομενικά τουλάχιστον – δεν έχουν άμεση ευθύνη για την καταστροφική πολιτική που εφαρμόζεται. Με τα νέα δεδομένα, τα πατριωτικά/δημοκρατικά μικρά κόμματα θα έχουν την ευκαιρία να προβληθούν ισοδύναμα και να διεκδικήσουν μια θέση στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση, έχοντας και το πλεονέκτημα λόγω των 'λευκών πολιτικών ποινικών μητρώων' τους …

Ασφαλώς στο νέο πολίτευμα η βουλή θα συγκροτείται μόνο από ακομμάτιστους κληρωτούς πολίτες, αλλά στην κυβέρνηση θα μπορούν να συμμετέχουν πολλά κόμματα μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες συνεργασιών, αλλά και εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης θα παρίστανται σε καθορισμένες ημέρες στην βουλή, οπότε όλοι θα έχουν τις ελπίδες και τις ευκαιρίες τους.

Πετάμε λοιπόν ένα "σωσίβιο" προς το πολιτικό προσωπικό με τις λιγότερες ευθύνες στην λεηλασία της χώρας κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών, είτε θα το αρπάξουν για να σωθούν, είτε θα ακολουθήσουν τους κομματικούς καπετάνιους τους στον βυθό για να "ταΐσουν" όλοι μαζί τα ψάρια του Αιγαίου … εμείς πάντως τους προειδοποιήσαμε.

Λίγα λόγια για την Πολιτειακή Βίβλο

Τι αλλάζει;
Ø Η Νομοθετική εξουσία πλέον ανήκει στους Πολίτες. Η Βουλή κατά βάση προ επεξεργάζεται προτεινόμενα νομοθετήματα αλλά και νομοθετεί. Η επικύρωση πολλών νόμων και μέτρων γίνεται είτε από την προκαθορισμένη και απαραίτητη πλειοψηφία των βουλευτών, είτε σε ειδικά ζητήματα εθνικής σημασίας και εμβέλειας (κατώτατοι μισθοί, συντάξεις, δημόσιο χρέος, Κυπριακό κ.α.), από την πλειοψηφία των Πολιτών (αλλά και των Απόδημων σε ορισμένα ζητήματα), μέσω δημοψηφισμάτων με σύγκληση της Εθνικής Συνέλευσης.

Ø Η Εκτελεστική εξουσία ασκείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από το εκλεγμένο κόμμα με την απαραίτητη πλειοψηφία (25%) ή από σύνολο κομμάτων συνεργασίας με τα οποία θα έρθει σε συμφωνία το πρώτο ή το δεύτερο ή το τρίτο κόμμα και θα σχηματίσουν κυβέρνηση. Μια ανάλογη διαδικασία ισχύει και σήμερα. 
  • ·        Ο Πρόεδρος της χώρας εκλέγεται απευθείας από τον λαό. Ιδανικό θα είναι να πρόκειται για πρόσωπο που τυγχάνει γενικότερης εκτίμησης για το επαγγελματικό του έργο και για τον βίο του (ακαδημαϊκός, νομικός, γιατρός, συνθέτης κτλ). Ο Πρόεδρος θα είναι θεματοφύλακας του πολιτεύματος, αλλά και προστάτης των συμφερόντων του ελληνικού λαού, όπως θα έπρεπε να είναι και στις μέρες μας.
  • ·        Η Κυβέρνηση ασκείται από ένα ή και περισσότερα κόμματα μέσω συνεργασίας, που εκλέχθηκαν από τους πολίτες στην Εθνική Συνέλευση, με τις καθορισμένες διαδικασίες.
  • ·        Άμεσος έλεγχος στην κυβέρνηση θα ασκείται από την Βουλή των Πεντακοσίων (500), την οποία πρώτο δημιούργησε στο απώτερο παρελθόν ο Κλεισθένης. Η βουλή θα συγκροτείται από κληρωτούς πολίτες από όλη την επικράτεια της χώρας, με θητεία 2 ετών και μισθούς ίσους έως και με το τριπλάσιο του καθορισμένου εθνικά κατώτατου μισθού. Εκπρόσωποι κομμάτων θα μπορούν να συμμετέχουν σε ορισμένες προκαθορισμένες συνεδριάσεις της βουλής
  • ·        Το προεδρείο της βουλής θα συγκροτείται από κληρωτούς νομικούς με θητεία αντίστοιχη των βουλευτών και θα έχει καθαρά διαδικαστικό και διαιτητικό ρόλο.

Ø Η Δικαστική εξουσία θα ασκείται από τους επαγγελματίες δικαστές. Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο θα είναι το Πολιτειακό Δικαστήριο, το οποίο θα αποτελείται από κληρωτούς ανώτερους δικαστικούς και κληρωτούς πολίτες (πολίτες που θα πληρούν τα απαραίτητα καθορισμένα κριτήρια και περιορισμούς), με αναλογία 1 προς 3.

Ø Η Ελεγκτική εξουσία θα ασκείται από εξειδικευμένους και μη, κληρωτούς πολίτες με προκαθορισμένη και σύντομη θητεία αντίστοιχη με αυτήν της βουλής. Στην ελεγκτική εξουσία πλέον θα υπάγονται και οι εισαγγελικές αρχές που θα εδρεύουν εντός ή σε παρακείμενες έδρες πλησίον των διωκτικών αρχών.

Στην πρόταση μας η Βουλή είναι αναβαθμισμένη και αποκτά μεγαλύτερη ισχύ. Ασφαλώς η βουλή πλέον δεν θα συγκροτείται από τους κομματικούς μισθοφόρους, αλλά από πολίτες με καθορισμένη σύντομη διάρκεια θητείας κάτι που σημαίνει ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολο να δωροδοκηθούν από τρίτους, ενώ παράλληλα θα εργάζονται πραγματικά για τα συμφέροντα της ευρύτερης κοινωνίας και όχι της κάθε ιδιοτελούς κομματικής ολιγαρχίας.


Με την σύσταση της νέας βουλής οι πολίτες θα ελέγχουν άμεσα την εκτελεστική εξουσία!

Μάλιστα η Βουλή που προτείνουμε θα κοστίζει πολύ λιγότερο – έως και το ήμισυ – του κόστους της σημερινής βουλής.


Οι αλλαγές ουσίας βέβαια είναι και άλλες καθώς δεν ισχύει η παραγραφή αδικημάτων για τους πολιτικούς αξιωματούχους, η ασυλία των βουλευτών είναι πολύ περιορισμένη, επαναφέρουμε την δήμευση περιουσιών για σοβαρά οικονομικά και διοικητικά εγκλήματα σε βάρος του δημοσίου, πλέον απαγορεύεται σε ανήλικους να συμμετέχουν ως "γενίτσαροι" στις νεολαίες των κομμάτων, με βαριές ποινές στις πολιτικές παρατάξεις που θα επιχειρήσουν ξανά ένα "παιδομάζωμα", καταργούμε τους διεφθαρμένους επαγγελματίες συνδικαλιστές εισάγοντας ένα νέο σύστημα εκπροσώπησης των εργαζομένων, επίσης οι πολίτες θα έχουν δικαιώματα και αποδόσεις στα κέρδη του κράτους, όπως επίσης θα έχουν δυνατότητες ασφαλής αποταμίευσης σε χρυσά ή αργυρά νομίσματα κ.α.

Μια ακόμα σημαντική αλλαγή είναι η εισαγωγή της πολιτικής διάκρισης καθώς πλέον θα υπάρχουν τρεις βασικές πολιτικές ιδιότητες, αυτή του Πολίτη, αυτή του Μέτοικου και αυτή του Ιδιώτη. Αυτό δεν γίνεται βέβαια για να διαχωρίσουμε την κοινωνία για λόγους εκδίκησης, μισαλλοδοξίας ή ρατσισμού, αλλά γιατί είναι απαραίτητη διαδικασία για να λειτουργήσει σωστά η Δημοκρατία.

Η Ελλάδα δεν είναι η Μεσοποταμία, η κοιλάδα του Νείλου ή κάποια αχανής στέπα ώστε να διέρχονται και να εγκαθίστανται οι διάφορες νομαδικές φυλές και να διεκδικούν μερίδιο από τις λίγες πηγές ή τις "οάσεις" της … η χώρα μας έχει αυτόχθονες κατοίκους για χιλιάδες χρόνια που έχουν δώσει πάμπολλες μάχες, ιδρώτα και αίμα για να εξασφαλίσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους, την πατρίδα, τα ήθη και τα έθιμα τους.

Η Ελλάδα είναι ιδιοκτησία των Ελλήνων και θα πρέπει αυτοί να αποφασίζουν για την ιδιοκτησία τους αλλά και δεν πρέπει να την απολέσουν επειδή στην εποχή μας ορισμένοι τοκογλύφοι της Wall Street, της ΕΚΤ, των Βρυξελλών και κάποιοι ντόπιοι προδότες επιθυμούν μέσα από δόλιες μεθόδους να την αρπάξουν και να τους πετάξουν έξω από την χώρα τους.

Εισάγουμε λοιπόν αυτές τις πολιτικές διακρίσεις γιατί υπάρχουν ηθικές και νομικές πτυχές στο όλο ζήτημα.

- Σκεφτείτε για λίγο, πως θα αντιδρούσατε αν κάποιοι φιλοξενούμενοι ή περιπλανώμενοι έμπαιναν στο σπίτι σας με την προσωρινή άδεια σας ή άνευ αδείας σας και διεκδικούσαν μερίδιο και δικαιώματα ιδιοκτησίας; Το σίγουρο είναι ότι θα κάνατε το παν για να σώσετε την περιουσία σας.
- Αναλογιστείτε επίσης τι θα κάνατε αν οι διαχειριστές που ορίσατε με την ψήφο σας (πρόεδρος της κοινοβουλευτικής απάτης, κυβερνήσεις, κόμματα, επαγγελματίες βουλευτές), είναι αυτοί οι οποίοι επιτρέπουν σε αλλοδαπούς να μοιράζονται και να μειώνουν παράνομα το μερίδιο της ιδιοκτησίας σας και που προωθούν ουσιαστικά την έξωση σας. Είναι βέβαιο ότι τα κάτεργα είναι το λιγότερο που θα μπορούσατε να τους "προσφέρετε" ως τιμωρία ...

Όμως οι πολιτικές διακρίσεις που εισάγουμε για να επικρατήσει εν τέλει η πρόοδος και η δικαιοσύνη έχουν και άλλες παραμέτρους, καθώς δεν διαχωρίζουμε μόνο τα δικαιώματα των Ελλήνων με τους αλλόφυλους, αλλά και των έντιμων με τους άτιμους, των ενεργών πολιτών με τους αδιάφορους, των πατριωτών με τους ανθέλληνες, των παραγωγικών και χρήσιμων για την ευρύτερη κοινωνία με τους αχρείους και παρασιτικούς, των δημιουργών με τους καταστροφείς, των ειρηνιστών με τους τρομοκράτες κτλ.

Τελικά εισάγοντας τις απαραίτητες για την Δημοκρατία, πολιτικές διακρίσεις εξασθενούμε όλες τις υπόλοιπες τεχνητές διαχωριστικές γραμμές της κοινωνίας.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι κάλπικες πολιτικές και κοινωνικό-οικονομικές "ιδεολογίες" της Ολιγαρχίας και της Μοναρχίας (όπως Κομμουνισμός, Φασισμός, Εθνικό-Σοσιαλισμός, Φιλελευθερισμός, Καπιταλισμός, Βασιλεία, Δικτατορία κτλ), θα απογυμνωθούν και θα εξασθενήσουν αφού μόνο εγκάθετοι μισθοφόροι και ανόητοι θα συνεχίσουν να τις υποστηρίζουν, ενώ σταδιακά θα εκλείψει και ο γενικότερα λανθασμένος διαχωρισμός μεταξύ αριστερών και δεξιών.

Αντί να δηλώνουν κάποιοι ότι είναι "περήφανοι" αριστεροί ή δεξιοί θα είναι ευχής έργον εάν μετατραπούν σε πραγματικούς <Πολίτες της Δημοκρατίας> που θα ενδιαφέρονται για την εύρυθμη λειτουργία και την εξέλιξη της πολιτείας, της κοινωνίας και του έθνους.

Ασφαλώς κατανοούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που προέρχονται από το δεξιό ή αριστερό "στρατόπεδο" και όπου οι μεν έχουν πραγματικές κοινωνικές ευαισθησίες και οι δε αυξημένες πατριωτικές ανησυχίες, όπως επίσης το γεγονός ότι μπορεί παράλληλα και οι μεν και οι δε να έχουν απολέσει συγγενείς κατά τον αιματηρό εμφύλιο του '46-'49, όμως ας θυμηθούμε ότι πριν από αυτήν την διαίρεση είχαμε τον Εθνικό Διχασμό με τον λαό χωρισμένο σε Βενιζελικούς και Βασιλικούς, ενώ και πρωτύτερα πάλι υπήρχε η διαίρεση μεταξύ φίλων του Γαλλικού, του Ρωσικού και του Αγγλικού κόμματος. Αυτό που ουσιαστικά λέμε στην προηγούμενη ενότητα είναι ότι το απόσταγμα του Ελληνικού Πολιτισμού και η πολιτική του έκφραση μέσα από την Αληθινή Δημοκρατία αποτελεί το Όλον καλύπτοντας όλες τις λογικές και ηθικές πτυχές του ευρύτερου πολιτικού φάσματος.

Τελικά όμως και πέρα από τα παραπάνω, όλοι οι Έλληνες πλέον μπορεί να είναι επαγγελματίες γιατροί, δικηγόροι, καθηγητές, αγρότες, τεχνικοί, έμποροι, υπάλληλοι ή αντιστοίχως καταναλωτές, τηλεθεατές, φίλαθλοι, χομπίστες, οπαδοί κτλ αλλά πάνω από όλα θα πρέπει να είναι Πολίτες, ειδάλλως θα εκπίπτουν στους Ιδιώτες.

[Σημείωση - έχουμε προβλέψει ορισμένα πολιτικά δικαιώματα και σχεδόν πλήρεις κοινωνικές παροχές και για τους αλλόφυλους που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και έχουν αποκτήσει την ιδιότητα του Μετοίκου].

Το "κερασάκι στην τούρτα" είναι η εισαγωγή των αρχαίων ελληνικών ως επίσημη 2η γλώσσα του κράτους μας γιατί – σε αντίθεση με την ελεεινή ανθελληνίδα Χάννα Ρεπούση – θεωρούμε ότι τα αρχαία ελληνικά δεν είναι νεκρή γλώσσα, αλλά αποτελούν ένα έγκυρο διαβατήριο για την ανάπτυξη της Νόησης, κάτι που θα φανεί στο άμεσο μέλλον όταν οι επόμενες γενιές Ελλήνων θα κυριαρχήσουν και πάλι πνευματικά και θα οδηγήσουν τον Κόσμο στην έξοδο από την βαρβαρότητα.

Υπάρχουν κάποια ακόμα ίσως μη ορατά στοιχεία και χαρακτηριστικά - τουλάχιστον για μια πλειοψηφία αναγνωστών μας - που έχουν τα «2 σε 1» νομοθετικά μας πλαίσια (Σύνταγμα και Πολιτειακή Βίβλος) και που τα κάνουν μοναδικά στον κόσμο, αλλά αυτά θα σας τα παρουσιάσουμε προσεχώς σε ένα ειδικό πανηγυρικό άρθρο.

Είναι τέλειο το νέο νομικό πλαίσιο που προτείνουμε; Είναι αδιαπραγμάτευτη η δίδυμη "Γαλάζια Βίβλος"; Όχι βέβαια. Τέλεια δεν υπάρχουν, μόνο ο Θεός είναι τέλειος και μόνον Αυτός τέλεια δημιουργεί. Για τα δημιουργήματα των ανθρώπων υπάρχουν – εκτός από τα κακά και τα μέτρια – τα καλά ή τα πολύ καλά, αλλά όπως γνωρίζουμε όλοι μας, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

Είναι λοιπόν πολλά τα οποία θα μπορούσαμε να διορθώσουμε ή να επανακαθορίσουμε κάτι άλλωστε που θα πράξουμε αφού η Πολιτειακή Βίβλος θα βρίσκεται σε συνεχή επεξεργασία. Για παράδειγμα θα μπορούσε η βουλή να συγκροτείται από την βάση των δήμων και όχι των νομών ή και να υπάρχουν επαγγελματικές ποσοστώσεις για μια αντικειμενικότερη εκπροσώπηση των κοινωνικών ομάδων, θα μπορούσε η περιοδικότητα της βουλής να είναι συχνότερη π.χ. ανανέωση κατά το ¼ ανά έτος, θα μπορούσε επίσης να συζητηθεί το θέμα του πανελλαδικού ωραρίου, του ποσοστού που θα πρέπει να λαμβάνει το πρώτο κόμμα και πολλά άλλα όμως σημασία έχει «να μην χάσουμε το δάσος εστιάζοντας στο δέντρο».

Ας επικεντρωθούμε στην ουσία του νομοθετικού μας έργου και τις λεπτομέρειες ή τις παραλείψεις θα τις διορθώσουμε όλοι μαζί.

Εμείς για να βελτιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα θα δεχόμαστε παρατηρήσεις και προτάσεις πολιτών (επώνυμες ή ανώνυμες), στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις politis.kratos39@mail.com, ioannis.omirou@mail.com τις οποίες θα κοινοποιούμε στην ιστοσελίδα Ενωμένος Ελληνισμός http://enomeno-elliniko-ethnos.webnode.gr/vima-anagnoston-scholiaston/.

Ενίοτε ίσως να προσθέτουμε στην Πολιτειακή Βίβλο την νομοθετική πρόταση που τυγχάνει γενικής αποδοχής από τα ιδρυτικά μας μέλη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το νέο Σύνταγμα και η Πολιτειακή Βίβλος θα τεθούν στην διάθεση των πολιτών με τις καθορισμένες διαδικασίες της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης, οι οποίοι άλλωστε θα είναι και οι τελικοί κριτές.

Θα κλείσουμε το εισαγωγικό άρθρο με δύο παραγράφους.
Η πρώτη αφορά την ντόπια πολιτική σκηνή. Θα πούμε ότι αναμένουμε την ουσιαστική αντίδραση του υγιούς πολιτικού κόσμου μετά από την κοινοποίηση του νέου Συντάγματος που υλοποιήσαμε και κυρίως αυτής της μερίδας που εμφανίζεται ως φιλολαϊκή, πατριωτική και δημοκρατική. Πλέον τα ψέματα τελείωσαν. Είτε θα μας ακολουθήσουν στον δρόμο που χαράξαμε και που οδηγεί στην αληθινή Δημοκρατία, είτε θα εκτεθούν δημόσια για την αντιφατικότητα τους και τα πραγματικά τους κρυφά και ιδιοτελή κίνητρα. Είτε πραγματικά επιθυμούν την σωτηρία της πατρίδας, είτε άνοιξαν ένα ακόμα πολιτικό αχούρι μισθοφόρων και εξαπάτησης ψηφοφόρων.

"Συναγωνιστές" ήρθε η ώρα να χωρίσει «η ήρα από το στάρι»είτε θα στοιχηθείτε μαζί μας, πλάι μας και δίπλα στον ελληνικό λαό, σε ένα κοινό μέτωπο και σε μια ενιαία και αδιάσπαστη φάλαγγα πολιτών, είτε θα βρεθείτε στο αντίπαλο στρατόπεδο ως κατάπτυστοι σύγχρονοι Μηδίζοντες …

Η άλλη παράγραφος αφορά το πλήρες νομοθετικό πλαίσιο που σας παρουσιάσαμε. Ευελπιστούμε ότι θα το κοινοποιήσουν οι φίλοι αναγνώστες μας και θα το διαδώσουν με κάθε μέσο.
Το όπλο αυτό είναι η δωρεάν προσφορά μας προς τον ελληνικό λαό. Πρέπει η είδηση να φτάσει σε κάθε ελληνικό σπίτι και αυτό – όπως καταλαβαίνετε – δεν θα γίνει από τα διαπλεκόμενα μέσα μαζικής εξαπάτησης. Το νέο Σύνταγμα και η Π.Β. είναι ένα ισχυρότατο νομικό όπλο το οποίο αλλάζει τον πολιτικό χάρτη και τις κοινωνικές συνθήκες και δυνατότητες της χώρας, αρκεί να το διαδώσουμε, να το διεκδικήσουμε, να το απαιτήσουμε και να το επιβάλουμε !

Σε αυτήν την προσπάθεια η ΑΚΑΔΗΜΙΑ - που δεν είναι κόμμα για να διεκδικεί μερίδιο εξουσίας για προσωπικά οφέλη, αλλά γνήσιο λαϊκό πατριωτικό/δημοκρατικό κίνημα πολιτών - καλεί όλους τους νοήμονες Έλληνες, από κάθε επαγγελματικό χώρο (Γιατροί, Ιστορικοί, Εκπαιδευτικοί, Νομικοί, Στρατιωτικοί, Αστυνομικοί, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Επιχειρηματίες κτλ), σε μια κοινή προσπάθεια και έναν ξεκάθαρο στόχο, Συντακτική Εθνοσυνέλευση για την επαναφορά της Αληθινής Δημοκρατίας !!


Όπως κάποτε ο Οδυσσέας έσωσε με το εξαιρετικό και μοναδικό του τόξο και τα βέλη του, την πιστή και καρτερική Πηνελόπη από τους μνηστήρες έτσι και οι σύγχρονοι Έλληνες Πολίτες θα πρέπει να σώσουν με το εξίσου εξαιρετικό και μοναδικό τους νέο Σύνταγμα και τα "φαρμακερά βέλη" του, την χώρα μας από τους υποκριτές, τους δολιοφθορείς, τους καταπατητές, και τους διαφθορείς … να την σώσουν από τους σημερινούς Αντίνοους, τους Ευρύμαχους, τους Αμφίνομους και τους Αγέλαους … άλλωστε ο Οδυσσέας υπάρχει μέσα σε όλους τους Αληθινούς Έλληνες και όλοι τους έχουν την ίδια και ανιδιοτελή σφοδρή επιθυμία στον νου και στην καρδιά … να ελευθερώσουν δια παντός από τα δεσμά την κακοποιημένη και αγαπημένη τους Πηνελόπη … να ελευθερώσουν την ΕΛ ΛΑΣ … !!!


======================================================================
ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Εις το όνομα της Αγίας, Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος.

(σ.σ., α. Με γαλάζιο χρώμα σημειώνονται οι προσθήκες και οι μεταβολές, β. διατηρούνται προσωρινά οι ίδιοι αριθμοί στα άρθρα και στις παραγράφους που υιοθετούμε από το τρέχων Σύνταγμα για την διευκόλυνση του αναγνώστη προς αντιπαραβολή).

MEPOΣ ΠΡΩΤΟ – Βασικές Διατάξεις

(Σημείωση: Οι Βασικές Διατάξεις είναι εναρμονισμένες και παράλληλες με το Σύνταγμα)

ΤΜΗΜΑ Α’ - Μορφή του πολιτεύματος


Άρθρο 1

1. To πολίτευμα της Ελλάδας είναι η Προεδρευόμενη Βουλευτική Δημοκρατία, βασισμένο στις γενικές αρχές και αξίες της αρχαίας Αθηναϊκής Δημοκρατίας.

2. Όλες oι εξoυσίες πηγάζoυν από τους Έλληνες Πολίτες, υπάρχoυν υπέρ αυτών και τoυ Έθνoυς και ασκoύνται όπως oρίζει τo Σύνταγμα, η Πολιτειακή Βίβλος και οι νόμοι.

Σημείωση: Η παράγραφος 1. ίσως να είναι τροποποιημένη σχετικά με την τελική ονομασία του πολιτεύματος (π.χ. Βουλευτική Δημαρχία ή Συνταγματική Δημοκρατία κτλ) και πάντως σύμφωνα με την τελική απόφαση του Ελληνικού λαού, μετά την διεξαγωγή της νέας Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης.

Αρθρο 1γ

1. Ισχύει η διαδικασία της Λογοδοσίας και του πόθεν έσχες για όλους τους εκλεγμένους ή κληρωτούς αξιωματούχους και εκπροσώπους πολιτών.


2. Η Ελεγκτική λειτουργία υπάγεται στην Εθνική Βουλή στην οποία λογοδοτεί και παρουσιάζει τα πορίσματα της.


3. Στην Ελεγκτική λειτουργία υπάγονται όλες οι ανεξάρτητες αρχές και επιτροπές ελέγχου καθώς και η Εισαγγελική αρχή.


4. Στην Ελεγκτική λειτουργία μπορούν να συμμετέχουν μόνον οι πολίτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι ως μέλη σε πολιτικά κόμματα.

Άρθρο 1δ

1. Ως Εθνική Συνέλευση των Πολιτών ορίζεται η πανελλαδική διαδικασία εκλογής κυβέρνησης και αξιωματούχων της Πολιτείας καθώς και η διενέργεια δημοψηφισμάτων για αποδοχή ή απόρριψη νόμων και νομoθετημάτων. Στην Εθνική Συνέλευση λαμβάνουν μέρος υποχρεωτικά άπαντες οι πολίτες.


2. Δικαίωμα συμμετοχής σε Εθνική Συνέλευση έχουν και οι Απόδημοι, κατόπιν έγκρισης από την πλειοψηφία των έξι δεκάτων της βουλής και μόνο για ορισμένα ειδικά ζητήματα εθνικής σημασίας.


3. Ως Δημοτική Συνέλευση ορίζεται η πανδημοτική διαδικασία εκλογής Δημάρχου, Δημοτικού Συμβουλίου, κλήρωσης της Δημοτικής Βουλής και η κατά περίσταση αποδοχή ή απόρριψη μέτρων και δράσεων της τοπικής διοίκησης με διαδικασία δημοψηφίσματος. Στην Δημοτική Συνέλευση έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι Δημότες που κατέχουν την πολιτική ιδιότητα του Πολίτη ή του Μέτοικου, αλλά και οι Απόδημοι σε καθορισμένα και ειδικά ζητήματα.


4. Ως Κοινοτική Συνέλευση ορίζεται η πανκοινοτική διαδικασία εκλογής Κοινοτάρχη. Κοινοτικού  Συμβουλίου και η κατά περίσταση αποδοχή ή απόρριψη μέτρων και δράσεων της τοπικής διοίκησης με διαδικασία δημοψηφίσματος. αλλά και η διενέργεια δημοψηφισμάτων για κοινοτικά ζητήματα. Στην Κοινοτική Συνέλευση έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι κάτοικοι της κοινότητας που κατέχουν την πολιτική ιδιότητα του Πολίτη ή του Μέτοικου, καθώς και οι Απόδημοι σε ορισμένα ειδικά ζητήματα.

Σημείωση 1 – Προτείνεται η Δημοτική Βουλή να συγκροτείται από 120 κληρωτούς βουλευτές με την διαδικασία περιοδικότητας που ισχύει και για την Εθνική Βουλή και με ημερομίσθιο ίσο με αυτό του ανειδίκευτου εργάτη. Οι Δημοτικοί Βουλευτές θα έχουν το δικαίωμα να εξασκούν παράλληλα το επάγγελμά τους. Αντιστοίχως η Κοινοτική βουλή θα μπορούσε να απαρτίζεται από 60 κληρωτούς βουλευτές με τους ίδιους όρους που αναφέρονται παραπάνω.

Σημείωση 2 – Οι Δημοτικές και οι Κοινοτικές Βουλές προτείνεται να απαρτίζονται από Πολίτες και Μέτοικους με αναλογία τρία προς ένα (3:1), τρείς Πολίτες προς έναν Μέτοικο.

Σημείωση 3 – Οι τακτικές συνεδριάσεις της Δημοτικής ή Κοινοτικής Βουλής υπολογίζονται σε δύο έως τέσσερις ανά μήνα.

Άρθρο 1ε

1.Σύγκλιση έκτακτης Εθνικής Συνέλευσης για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος με στόχο την ακύρωση ή την προσθήκη νομοθετήματος, μπορεί να προκληθεί από πολίτες, με την προϋπόθεση της συγκέντρωσης τριακοσίων χιλιάδων επίσημων, επώνυμων και υπογεγραμμένων αιτήσεων πολιτών, με τις διαδικασίες που προβλέπονται ειδικότερα και όπως νόμος ορίζει.

2. Για την ακύρωση ή επικύρωση νομοθετήματος κατά την παράγραφο 1 και μετά την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, απαιτείται πλειοψηφία άνω των πενήντα πέντε ποσοστιαίων μονάδων.
 
Ερμηνευτική Δήλωση – Σύγκλιση Εθνικής Συνέλευσης για την έγκριση πρότασης νόμου ή απόρριψη νόμου μέσω δημοψηφίσματος μπορεί να προκληθεί και από την Εθνική Βουλή με τους όρους και τις προυποθέσεις που αναγράφονται στην Πολιτειακή Βίβλο.

Άρθρο 1στ

1. Δύναται να συγκλιθεί έκτακτη Δημοτική ή Κοινοτική συνέλευση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ζητήματα Δήμων ή Κοινοτήτων, με την προυπόθεση της συγκέντρωσης επίσημων, επώνυμων και υπογεγραμμένων αιτήσεων πολιτών και μετοίκων από τα δύο δέκατα (2/10) τουλάχιστον του συνόλου των δημοτών ή κοινοτών, εκτός των ιδιωτών.

Ερμηνευτική Δήλωση – Οι Ιδιώτες δεν καταμετρώνται στο σύνολο των δημοτών ή κοινοτών στο οποίο επιζητείται η απαραίτητη ελάχιστη πλειοψηφία των 2/10 για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.


ΤΜΗΜΑ Β’ – Πρωταρχικές υποχρεώσεις της Πολιτείας

Άρθρο 2

1. Μέλημα της πολιτείας είναι η ομαλή ένταξη των προσκεκλημένων αλλόφυλων και νόμιμων μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και η φροντίδα για την γενικότερη αξιοπρεπή διαβίωση τους, όπως και γενικότερα όλων των αλλόφυλων μόνιμων και νόμιμων κατοίκων της Ελλάδας.


2. Μέλημα της πολιτείας είναι η δωρεάν παροχή βασικής εκπαίδευσης προς όλους τους Μετοίκους της Ελλάδας.


3. Η Πολιτεία μεριμνά για την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση των Μετοίκων της Ελλάδας, με τους όρους και τις προυποθέσεις που ορίζει η Πολιτειακή Βίβλος και οι νόμοι.


4. Βασικό μέλημα της πολιτείας είναι η ασφαλής επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών προς την χώρα προέλευσης ή καταγωγή τους, σύμφωνα με τους νόμους της Ελληνικής Δικαιοσύνης και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.


5. Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να παρέχει σε όλους τους μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας κάρτες πολιτικής ιδιότητας ή ταυτότητες διασφαλισμένες από τυχόν παραχάραξη, πλαστογραφία, μη ηλεκτρονικές και χωρίς βιομετρικά στοιχεία, στις οποίες εκτός των λοιπών βασικών προσωπικών στοιχείων θα αναγράφεται και η ισχύουσα πολιτική ιδιότητα. Η αναγραφή του θρησκεύματος είναι προαιρετική.


Ερμηνευτική δήλωση 1: Αναφορικά με την παρ. 2. ως βασική εκπαίδευση ορίζεται η δωδεκαετής πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια.


Ερμηνευτική δήλωση 2: Αναφορικά με την παρ. 5 στις περιπτώσεις καθορισμένης νομικά προσωρινής ή μόνιμης άρσης της πολιτικής ιδιότητας θα πρέπει η ταυτότητα να αντικαθιστάται από νέα ταυτότητα, ίδιου τύπου με αυτήν που λαμβάνουν οι Ιδιώτες.
Άρθρο 2α

1. Βασικό μέλημα της πολιτείας είναι να επιδοτεί τον γάμο και την τεκνοποιία των Ελλήνων ιθαγενών με πραγματιστικές παροχές και μέτρα και με στόχο την σταθερή αύξηση του πληθυσμού. Γενικότερα πρέπει ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής για τους Έλληνες ιθαγενείς, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων να αποτελεί υποχρέωση του Κράτους.

2. Τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας.


ΤΜΗΜΑ Γ’ – Πολιτικά, ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα

Άρθρο 333

1. Επιτρέπεται να αφαιρεθεί η ιδιότητα του Πολίτη σε περίπτωση που κάποιος απέκτησε εκούσια άλλη ιθαγένεια ή που ανέλαβε σε ξένη χώρα υπηρεσία αντίθετη προς τα εθνικά συμφέροντα, με τις προϋποθέσεις και την διαδικασία που προβλέπει ειδικότερα o νόμος.

2. Η πολιτική ιδιότητα του Πολίτη παραχωρείται μόνο στους Έλληνες Ιθαγενείς που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, με τους όρους και τις προυποθέσεις που ορίζουν το Σύνταγμα, η Πολιτειακή Βίβλος και οι νόμοι.

Άρθρο 4

1. Μέτοικοι είναι όσοι αλλοεθνείς διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα για περισσότερα από δώδεκα έτη. Επιτρέπεται να αφαιρεθεί η ιδιότητα του Μετοίκου, αλλά και να υποστεί τις συνέπειες του νόμου, σε περίπτωση που κάποιος ανέλαβε σε ξένη χώρα υπηρεσία αντίθετη προς τα εθνικά συμφέροντα, ή έβλαψε εκούσια την Πολιτεία και τα εθνικά συμφέροντα, με τις προϋποθέσεις και την διαδικασία που προβλέπει ειδικότερα o νόμος.


2. Επιτρέπεται να παρέχεται σε συντομότερο χρονικό διάστημα η πολιτική ιδιότητα του Μέτοικου σε αλλόφυλους που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και που κατάγονται από χώρες με τις οποίες η Πολιτεία μας έχει επισυνάψει σχετική διακρατική συμφωνία.

3. Στους υπηκόους των χωρών  της Ευρωπαικής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα θα αποδίδεται άμεσα η πολιτική ιδιότητα του Μετοίκου για όσο καιρό υφίσταται η Ε.Ε και για όσο χρονικό διάστημα η πολιτεία μας συνεχίζει να αποτελεί μέλος της.


4. Τα παιδιά των Μετοίκων που γεννούνται στην Ελλάδα αποκτούν με απλές και συνοπτικές διαδικασίες την ιδιότητα του Μέτοικου της Ελλάδας.


5. Οι Μέτοικοι έχουν καθορισμένα πολιτικά δικαιώματα, όπως η Πολιτειακή Βίβλος και οι νόμοι ορίζουν.

Σημείωση 1 : Οι διακρίσεις που εισάγονται στο νέο Σύνταγμα και στην Πολιτειακή Βίβλο είναι πολιτικού χαρακτήρα με στόχο την ομαλή και δίκαιη λειτουργία της Πολιτείας σύμφωνα με τα βασικά πρότυπα, μέτρα και σταθμά της αρχαίας Αθηναικής Δημοκρατίας. Επίσης οι πολιτικές ιδιότητες που εισάγουμε στο νέο Σύνταγμα εξασθενούν τους υπόλοιπους πολλαπλούς παράγοντες διάσπασης της σημερινής κοινωνίας όπως τα πολιτικά κόμματα, οι επαγγελματικοί κλάδοι, οι απόκρυφες οργανώσεις κτλ.

Σημείωση 2: Οι Μέτοικοι προτείνεται να έχουν δικαιώματα συμμετοχής στις Δημοτικές Συνελεύσεις καθώς και σε άλλα πολιτικά δρώμενα των Δήμων και Κοινοτήτων.

Σημείωση 3: Η πολιτική ιδιότητα του Μετοίκου θα δωθεί και στις αλλοεθνείς μειονότητες που διαμένουν μακρόχρονα στην Ελλάδα όπως Αθίγγανων, Σλάβων, Τούρκων κ.α. με την προυπόθεση της αποδοχής και σεβασμού προς το Σύνταγμα, την Πολιτειακή Βίβλο και τους νόμους.

Σημείωση 4: Προτιμήθηκε η ορολογία του Μετοίκου από αυτήν του Υπηκόου για να καθοριστεί η συγκεκριμένη πολιτική ιδιότητα καθώς είναι περισσότερο ταυτόσημη με την δημοκρατία.

Άρθρο 4α

1. Απόδημοι είναι όσοι έλληνες ιθαγενείς είναι μόνιμοι κάτοικοι σε κράτη του εξωτερικού. Οι Απόδημοι έχουν καθορισμένα πολιτικά δικαιώματα όπως ορίζονται από την Πολιτειακή Βίβλο και τους νόμους.

Άρθρο 4β

1. Ιδιώτες είναι όσοι Πολίτες ή Μέτοικοι έχουν στερηθεί την πρότερη πολιτική τους ιδιότητα, αλλά και όσοι αλλοδαποί δεν έχουν επιτύχει ακόμα το καθορισμένο δικαίωμα της πολιτικής ιδιότητας του Μετοίκου.

Άρθρo 5

1. Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την πρoσωπικότητά τoυ και να συμμετέχει στην κoινωνική, oικoνoμική και πoλιτική ζωή της Xώρας, εφόσoν δεν πρoσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει τo Σύνταγμα, την Πολιτειακή Βίβλο ή τα κοινά χρηστά ήθη.

2. Όλoι όσoι βρίσκoνται στην Eλληνική Eπικράτεια απoλαμβάνoυν την απόλυτη πρoστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τoυς, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πoλιτικών πεπoιθήσεων. Eξαιρέσεις επιτρέπoνται στις περιπτώσεις πoυ πρoβλέπει τo Ελληνικό ή Διεθνές δίκαιo. Aπαγoρεύεται η έκδoση αλλoδαπoύ πoυ διώκεται για την δράση τoυ υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

3. H πρoσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη. Kανένας δεν καταδιώκεται oύτε συλλαμβάνεται oύτε φυλακίζεται oύτε με oπoιoνδήπoτε άλλo τρόπo περιoρίζεται, παρά μόνo όταν και όπως oρίζει o νόμoς.

4. Απαγορεύονται ατομικά διοικητικά μέτρα που περιορίζουν σε οποιονδήποτε Έλληνα ιθαγενή την ελεύθερη κίνηση ή εγκατάσταση στη Χώρα, καθώς και την ελεύθερη έξοδο και είσοδο σ’ αυτήν. Τέτοιου περιεχομένου περιοριστικά μέτρα είναι δυνατόν να επιβληθούν μόνο ως παρεπόμενη ποινή με απόφαση ποινικού δικαστηρίου, σε εξαιρετικές περιπτώσεις ανάγκης και μόνο για την πρόληψη αξιόποινων πράξεων, όπως ο νόμος ορίζει.

5. Καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της γενετικής του ταυτότητας. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία κάθε προσώπου έναντι των βιοϊατρικών παρεμβάσεων.

Eρμηνευτική δήλωση: Στην απαγόρευση της παραγράφoυ 4. δεν περιλαμβάνεται η απαγόρευση της εξόδoυ με πράξη τoυ εισαγγελέα, εξαιτίας πoινικής δίωξης, oύτε η λήψη μέτρων πoυ επιβάλλoνται για την πρoστασία της δημόσιας υγείας ή της υγείας ασθενών, όπως νόμoς oρίζει.

Άρθρο 5Α

1. Καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση, όπως ο νόμος ορίζει. Περιορισμοί στο δικαίωμα αυτό είναι δυνατόν να επιβληθούν με νόμο μόνο εφόσον είναι απολύτως αναγκαίοι και δικαιολογούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας, καταπολέμησης του εγκλήματος ή προστασίας δικαιωμάτων και συμφερόντων τρίτων.

2. Καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην κοινωνία της πληροφορίας. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους, τηρουμένων πάντοτε των εγγυήσεων των άρθρων 9, 9Α και 19.

3. Καθένας έχει το δικαίωμα σεβασμού και διασφαλίσεως του απορρήτου της αλληλογραφίας καθώς και πάσης άλλης φύσεως επικοινωνίας αυτού, εκτός εξαιρέσεων που νόμος ορίζει.

4. Δεν επιτρέπεται κρατική επέμβαση κατά την άσκηση του δικαιώματος του απορρήτου της επικοινωνίας, εκτός από τις ακόλουθες περιπτώσεις: Α. Προσώπων που τελούν υπό φυλάκιση ή προφυλάκιση. Β. Κατόπιν δικαστικού διατάγματος που εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και η επέμβαση αποτελεί μέτρο αναγκαίο μόνο προς το συμφέρον της δημόσιας ασφάλειας ή την αποτροπή, διερεύνηση ή δίωξη των ακόλουθων σοβαρών ποινικών αδικημάτων: (α) Φόνος εκ προμελέτης ή ανθρωποκτονία, (β) εμπορία ενηλίκων ή ανηλίκων προσώπων και αδικήματα που σχετίζονται με την παιδική πορνογραφία, (γ) εμπορία, προμήθεια, καλλιέργεια ή παραγωγή ναρκωτικών φαρμάκων, ψυχοτρόπων ουσιών ή επικίνδυνων φαρμάκων, (δ) αδικήματα που σχετίζονται με το νόμισμα ή το χαρτονόμισμα του Κράτους και (ε) αδικήματα διαφθοράς για τα οποία προβλέπεται, σε περίπτωση καταδίκης, ποινή φυλάκισης πέντε ετών και άνω. Γ. Κατόπιν δικαστικού διατάγματος, που εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, για τη διερεύνηση ή δίωξη σοβαρού ποινικού αδικήματος για το οποίο προβλέπεται, σε περίπτωση καταδίκης, ποινή φυλάκισης πέντε ετών και άνω και η επέμβαση αφορά πρόσβαση στα σχετικά με ηλεκτρονική επικοινωνία δεδομένα κίνησης και θέσης και στα συναφή δεδομένα που είναι αναγκαία για την αναγνώριση του συνδρομητή ή και του χρήστη.


Άρθρo 6

1. Kανένας δεν συλλαμβάνεται oύτε φυλακίζεται χωρίς αιτιoλoγημένo δικαστικό ένταλμα, πoυ πρέπει να επιδoθεί τη στιγμή πoυ γίνεται η σύλληψη ή η πρoφυλάκιση. Eξαιρoύνται τα αυτόφωρα εγκλήματα.

2. Όπoιoς συλλαμβάνεται για αυτόφωρo έγκλημα ή με ένταλμα πρoσάγεται στoν αρμόδιo ανακριτή τo αργότερo μέσα σε είκoσι τέσσερις ώρες από τη σύλληψη, αν όμως η σύλληψη έγινε έξω από την έδρα τoυ ανακριτή, η πρoσαγωγή γίνεται μέσα στoν απoλύτως αναγκαίo χρόνo για τη μεταγωγή τoυ. O ανακριτής oφείλει, μέσα σε τρεις ημέρες από την πρoσαγωγή, είτε να απoλύσει τoν συλληφθέντα είτε να εκδώσει ένταλμα φυλάκισης. H πρoθεσμία αυτή παρατείνεται για δύo ημέρες, αν τo ζητήσει αυτός πoυ έχει πρoσαχθεί, ή σε περίπτωση ανώτερης βίας πoυ βεβαιώνεται αμέσως με απόφαση τoυ αρμόδιoυ δικαστικoύ συμβoυλίoυ.

3. Όταν περάσει άπρακτη καθεμία από τις δύo αυτές πρoθεσμίες, κάθε δεσμoφύλακας ή άλλoς, είτε πoλιτικός υπάλληλoς είτε στρατιωτικός, στoν oπoίo έχει ανατεθεί η κράτηση εκείνoυ πoυ έχει συλληφθεί, oφείλει να τoν απoλύσει αμέσως. Oι παραβάτες τιμωρoύνται για παράνoμη κατακράτηση και υπoχρεoύνται να επανoρθώσoυν κάθε ζημία πoυ έγινε στoν παθόντα και να τoν ικανoπoιήσoυν για ηθική βλάβη με χρηματικό πoσό, όπως νόμoς oρίζει.

4. Nόμoς oρίζει τo ανώτατo όριo διάρκειας της πρoφυλάκισης, πoυ δεν μπoρεί να υπερβεί τo ένα έτoς στα κακoυργήματα και τoυς έξι μήνες στα πλημμελήματα. Σε εντελώς εξαιρετικές περιπτώσεις τα ανώτατα αυτά όρια μπoρoύν να παραταθoύν για έξι και τρεις μήνες, αντίστoιχα, με απόφαση τoυ αρμόδιoυ δικαστικoύ συμβoυλίoυ. Απαγορεύεται η υπέρβαση των ανώτατων ορίων της προφυλάκισης με τη διαδοχική επιβολή του μέτρου αυτού για επί μέρους πράξεις της ίδιας υπόθεσης.

Άρθρo 7

1. Έγκλημα δεν υπάρχει oύτε πoινή επιβάλλεται χωρίς νόμo πoυ να ισχύει πριν από την τέλεση της πράξης και να oρίζει τα στoιχεία της. Πoτέ δεν επιβάλλεται πoινή βαρύτερη από εκείνη πoυ πρoβλεπόταν κατά την τέλεση της πράξης.

2. Tα βασανιστήρια, oπoιαδήπoτε σωματική κάκωση, βλάβη υγείας, ή άσκηση ψυχoλoγικής βίας, καθώς και κάθε άλλη πρoσβoλή της ανθρώπινης αξιoπρέπειας απαγoρεύoνται και τιμωρoύνται, όπως νόμoς oρίζει.

3. Θανατική ποινή δεν επιβάλλεται, εκτός από τις περιπτώσεις που προβλέπονται στο νόμο για κακουργήματα τα οποία τελούνται σε καιρό πολέμου και σχετίζονται με αυτόν.

4. Nόμoς oρίζει με πoιoυς όρoυς τo Kράτoς παρέχει, ύστερα από δικαστική απόφαση, απoζημίωση σε όσoυς καταδικάστηκαν, πρoφυλακίστηκαν ή με άλλo τρόπo στερήθηκαν άδικα ή παράνoμα την πρoσωπική τoυς ελευθερία.

Άρθρo 8

1. Kανένας δεν στερείται χωρίς τη θέλησή τoυ τoν δικαστή πoυ του έχει oρίσει o νόμoς. Δικαστικές επιτρoπές και έκτακτα δικαστήρια, με oπoιoδήπoτε όνoμα, δεν επιτρέπεται να συσταθoύν, εκτός των επίσημων κρατικών δικαστηρίων.

Άρθρo 9

1. H κατoικία τoυ καθενός είναι άσυλo. H ιδιωτική και oικoγενειακή ζωή τoυ ατόμoυ είναι απαραβίαστη. Kαμία έρευνα δεν γίνεται σε κατoικία, παρά μόνo όταν και όπως oρίζει o νόμoς και πάντoτε με την παρoυσία εκπρoσώπων της δικαστικής εξoυσίας.

2. Oι παραβάτες της πρoηγoύμενης διάταξης τιμωρoύνται για παραβίαση τoυ oικιακoύ ασύλoυ και για κατάχρηση εξoυσίας και υπoχρεoύνται σε πλήρη απoζημίωση τoυ παθόντoς, όπως νόμoς oρίζει.

Άρθρο 9Α

1. Καθένας έχει δικαίωμα προστασίας από τη συλλογή, επεξεργασία και χρήση, ιδίως με ηλεκτρονικά μέσα, των προσωπικών του δεδομένων, όπως νόμος ορίζει. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων διασφαλίζεται από ανεξάρτητη αρχή, που συγκροτείται και λειτουργεί, όπως νόμος ορίζει, εκτός των εξαιρέσεων που αναγράφονται στο άρθρο 5Α παρ. 4.

Άρθρo 10

1. Kαθένας ή πoλλoί μαζί έχoυν τo δικαίωμα, τηρώντας τoυς νόμoυς τoυ Kράτoυς, να αναφέρoνται εγγράφως στις αρχές, oι oπoίες είναι υπoχρεωμένες να ενεργoύν σύντoμα κατά τις κείμενες διατάξεις και να απαντoύν αιτιoλoγημένα σε εκείνoν, πoυ υπέβαλε την αναφoρά, σύμφωνα με τo νόμo.

2. Mόνo μετά την κoινoπoίηση της τελικής απόφασης της αρχής στην oπoία απευθύνεται η αναφoρά, και με την άδειά της, επιτρέπεται η δίωξη εκείνoυ πoυ την υπέβαλε για παραβάσεις πoυ τυχόν υπάρχoυν σ’ αυτή.

3. Η αρμόδια υπηρεσία ή αρχή υποχρεούται να απαντά στα αιτήματα για παροχή πληροφοριών και χορήγηση εγγράφων, ιδίως πιστοποιητικών, δικαιολογητικών και βεβαιώσεων μέσα σε ορισμένη προθεσμία, όχι μεγαλύτερη των 60 ημερών, όπως νόμος ορίζει. Σε περίπτωση παρόδου άπρακτης της προθεσμίας αυτής ή παράνομης άρνησης, πέραν των άλλων τυχόν κυρώσεων και έννομων συνεπειών, καταβάλλεται και ειδική χρηματική ικανοποίηση στον αιτούντα, όπως νόμος ορίζει.

Άρθρo 11

1. Oι Έλληνες έχoυν τo δικαίωμα να συνέρχoνται ήσυχα και χωρίς όπλα.

2. Mόνo στις δημόσιες υπαίθριες συναθρoίσεις μπoρεί να παρίσταται η αστυνoμία. Oι υπαίθριες συναθρoίσεις μπoρoύν να απαγoρευτoύν με αιτιoλoγημένη απόφαση της αστυνoμικής αρχής, γενικά, αν εξαιτίας τoυς επίκειται σoβαρός κίνδυνoς για τη δημόσια ασφάλεια, σε oρισμένη δε περιoχή, αν απειλείται σoβαρή διατάραξη της κoινωνικo-oικoνoμικής ζωής, όπως νόμoς oρίζει.

Άρθρo 12

1. Oι Έλληνες έχoυν τo δικαίωμα να συνιστoύν ενώσεις και μη κερδoσκoπικά σωματεία, τηρώντας τoυς νόμoυς, πoυ πoτέ όμως δεν μπoρoύν να εξαρτήσoυν την άσκηση τoυ δικαιώματoς αυτoύ από πρoηγoύμενη άδεια.

2. To σωματείo δεν μπoρεί να διαλυθεί για παράβαση τoυ νόμoυ ή oυσιώδoυς διάταξης τoυ καταστατικoύ τoυ, παρά μόνo με δικαστική απόφαση.

3. Oι διατάξεις της πρoηγoύμενης παραγράφoυ εφαρμόζoνται αναλόγως και σε ενώσεις πρoσώπων πoυ δεν συνιστoύν σωματείo.

4. Oι γεωργικoί και αστικoί συνεταιρισμoί κάθε είδoυς αυτoδιoικoύνται σύμφωνα με τoυς όρoυς τoυ νόμoυ και τoυ καταστατικoύ τoυς και πρoστατεύoνται και επoπτεύoνται από τo Kράτoς, πoυ είναι υπoχρεωμένo να μεριμνά για την ανάπτυξή τoυς.

5. Eπιτρέπεται η σύσταση με νόμo αναγκαστικών συνεταιρισμών πoυ απoβλέπoυν στην εκπλήρωση σκoπών κoινής ωφέλειας ή δημόσιoυ ενδιαφέρoντoς ή κoινής εκμετάλλευσης γεωργικών εκτάσεων ή άλλης πλoυτoπαραγωγικής πηγής, εφόσoν πάντως εξασφαλίζεται η ίση μεταχείριση αυτών πoυ συμμετέχoυν.

6. Δεν επιτρέπεται η σύσταση μυστικών ενώσεων προσώπων ή σωματείων ή αλλής φύσεως μυστικών οργανισμών, ούτε η απόκρυψη από τις αρχές σχετικών στοιχείων δράσης, στόχων, κατάλογος εγγεγραμμένων μελών κτλ.

Άρθρo 13

1. H ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη. H απόλαυση των ατoμικών και πoλιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεπoιθήσεις καθενός, εκτός των εξαιρέσεων που αφορούν τα ανώτατα πολιτειακά αξιώματα και που αναγράφονται στην Πολιτειακή Βίβλο.

2. Kάθε γνωστή επίσημη θρησκεία είναι ελεύθερη και τα σχετικά με την λατρεία της τελoύνται ανεμπόδιστα υπό την πρoστασία των νόμων. H άσκηση της λατρείας δεν επιτρέπεται να πρoσβάλλει την δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη. O πρoσηλυτισμός απαγoρεύεται.

3. Oι λειτoυργoί όλων των γνωστών θρησκειών υπόκεινται στην ίδια επoπτεία της Πoλιτείας και στις ίδιες υπoχρεώσεις απέναντί της, όπως και oι λειτoυργoί της επικρατoύσας θρησκείας.

4. Kανένας δεν μπoρεί, εξαιτίας των θρησκευτικών τoυ πεπoιθήσεων, να απαλλαγεί από την εκπλήρωση των υπoχρεώσεων πρoς τo Kράτoς ή να αρνηθεί να συμμoρφωθεί πρoς τoυς νόμoυς.

5. Kανένας όρκoς δεν επιβάλλεται χωρίς νόμo, πoυ oρίζει και τoν τύπo τoυ.

Άρθρο 13α

1. Οι θρησκευτικές αιρέσεις γενικότερα απαγορεύονται στην Ελλάδα.

Σημείωση - Η μη επίσημη αρχαία ελληνική θρησκεία του 12θεου μπορεί να επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση να τελείται σε καθορισμένους ιδιωτικούς χώρους λατρείας ή και υπό ειδικές συνθήκες σε κάποιους καθορισμένους δημόσιους αρχαιολογικούς χώρους. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα επανεξετάσουμε μελλοντικά.

Άρθρo 14

1. Kαθένας μπoρεί να εκφράζει και να διαδίδει πρoφoρικά, γραπτά και δια τoυ τύπoυ τoυς στoχασμoύς τoυ τηρώντας τoυς νόμoυς τoυ Kράτoυς.

2. O τύπoς είναι ελεύθερoς. H λoγoκρισία και κάθε άλλo πρoληπτικό μέτρo απαγoρεύoνται.

3. H κατάσχεση εφημερίδων και άλλων εντύπων, είτε πριν από την κυκλoφoρία είτε ύστερα από αυτή, απαγoρεύεται. Kατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η κατάσχεση, με παραγγελία τoυ εισαγγελέα, μετά την κυκλoφoρία: α) για πρoσβoλή της χριστιανικής και κάθε άλλης γνωστής θρησκείας, β) για πρoσβoλή τoυ πρoσώπoυ τoυ Αρχιστράτηγου ή του Πρoέδρoυ της Δημoκρατίας, γ) για δημoσίευμα πoυ απoκαλύπτει πληρoφoρίες για τη σύνθεση, τoν εξoπλισμό και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων ή την oχύρωση της Xώρας ή πoυ έχει σκoπό τη βίαιη ανατρoπή τoυ πoλιτεύματoς ή στρέφεται κατά της εδαφικής ακεραιότητας τoυ Kράτoυς, δ) για άσεμνα δημoσιεύματα πoυ πρoσβάλλoυν oλoφάνερα την δημόσια αιδώ, στις περιπτώσεις πoυ oρίζει o νόμoς.

4. Σ’ όλες τις περιπτώσεις της πρoηγoύμενης παραγράφoυ o εισαγγελέας, μέσα σε είκoσι τέσσερις ώρες από την κατάσχεση, oφείλει να υπoβάλει την υπόθεση στo δικαστικό συμβoύλιo, και αυτό, μέσα σε άλλες είκoσι τέσσερις ώρες, oφείλει να απoφασίσει για τη διατήρηση ή την άρση της κατάσχεσης, διαφoρετικά η κατάσχεση αίρεται αυτoδικαίως. Tα ένδικα μέσα της έφεσης και της αναίρεσης επιτρέπoνται στoν εκδότη της εφημερίδας ή άλλoυ εντύπoυ πoυ κατασχέθηκε και στoν εισαγγελέα.

5. Καθένας ο οποίος θίγεται από ανακριβές δημοσίευμα ή εκπομπή έχει δικαίωμα απάντησης, το δε μέσο ενημέρωσης έχει αντιστοίχως υποχρέωση πλήρους και άμεσης επανόρθωσης. Καθένας ο οποίος θίγεται από υβριστικό ή δυσφημιστικό δημοσίευμα ή εκπομπή έχει, επίσης, δικαίωμα απάντησης, το δε μέσο ενημέρωσης έχει αντιστοίχως υποχρέωση άμεσης δημοσίευσης ή μετάδοσης της απάντησης. Νόμος ορίζει τον τρόπο με τον οποίο ασκείται το δικαίωμα απάντησης και διασφαλίζεται η πλήρης και άμεση επανόρθωση ή η δημοσίευση και μετάδοση της απάντησης.

6. To δικαστήριo, ύστερα από τρεις τoυλάχιστoν καταδίκες μέσα σε μία πενταετία για διάπραξη των εγκλημάτων πoυ πρoβλέπoνται στην παράγραφo 3, διατάσσει την oριστική ή πρoσωρινή παύση της έκδoσης τoυ εντύπoυ και, σε βαριές περιπτώσεις, την απαγόρευση της άσκησης τoυ δημoσιoγραφικoύ επαγγέλματoς από τo πρόσωπo πoυ καταδικάστηκε, όπως νόμoς oρίζει. H παύση ή η απαγόρευση αρχίζoυν αφότoυ η καταδικαστική απόφαση γίνει αμετάκλητη.

7. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την αστική και ποινική ευθύνη του τύπου και των άλλων μέσων ενημέρωσης και με την ταχεία εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων.

8. Nόμoς oρίζει τις πρoϋπoθέσεις και τα πρoσόντα για την άσκηση τoυ δημoσιoγραφικoύ επαγγέλματoς.

9. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η οικονομική κατάσταση και τα μέσα χρηματοδότησης των μέσων ενημέρωσης πρέπει να γίνονται γνωστά, όπως νόμος ορίζει. Νόμος προβλέπει τα μέτρα και τους περιορισμούς που είναι αναγκαίοι για την πλήρη διασφάλιση της διαφάνειας και της πολυφωνίας στην ενημέρωση. Απαγορεύεται η συγκέντρωση του ελέγχου περισσότερων μέσων ενημέρωσης της αυτής ή άλλης μορφής. Απαγορεύεται ειδικότερα η συγκέντρωση περισσότερων του ενός ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης της αυτής μορφής, όπως νόμος ορίζει. Η ιδιότητα του ιδιοκτήτη, του εταίρου, του βασικού μετόχου ή του διευθυντικού στελέχους επιχείρησης μέσων ενημέρωσης είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του ιδιοκτήτη, του εταίρου, του βασικού μετόχου ή του διευθυντικού στελέχους επιχείρησης που αναλαμβάνει έναντι του Δημοσίου ή νομικού προσώπου του ευρύτερου δημόσιου τομέα την εκτέλεση έργων ή προμηθειών ή την παροχή υπηρεσιών. Η απαγόρευση του προηγούμενου εδαφίου καταλαμβάνει και κάθε είδους παρένθετα πρόσωπα, όπως συζύγους, συγγενείς, οικονομικά εξαρτημένα άτομα ή εταιρείες. Νόμος ορίζει τις ειδικότερες ρυθμίσεις, τις κυρώσεις που μπορεί να φθάνουν μέχρι την ανάκληση της άδειας ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού και μέχρι την απαγόρευση σύναψης ή την ακύρωση της σχετικής σύμβασης, καθώς και τους τρόπους ελέγχου και τις εγγυήσεις αποτροπής των καταστρατηγήσεων των προηγούμενων εδαφίων.

Άρθρo 15

1. Oι πρoστατευτικές για τoν τύπo διατάξεις τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ δεν εφαρμόζoνται στoν κινηματoγράφo, την φωνoγραφία, την ραδιoφωνία, την τηλεόραση και κάθε άλλo παρεμφερές μέσo μετάδoσης λόγoυ ή παράστασης.

2. Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους. Ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι ανεξάρτητη αρχή και που συγκροτείται από κληρωτούς πολίτες, στα πρότυπα περιοδικότητας της Εθνικής Βουλής, όπως νόμος ορίζει. Ο άμεσος έλεγχος του Κράτους, που λαμβάνει και την μορφή του καθεστώτος της προηγούμενης άδειας, έχει ως σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας, καθώς και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την υποχρεωτική και δωρεάν μετάδοση των εργασιών της Βουλής και των επιτροπών της, καθώς και προεκλογικών μηνυμάτων των υποψηφίων Προέδρων της Δημαρχίας και εκπροσώπους κομμάτων από τα κρατικά και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Άρθρo 16

1. H τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες η ανάπτυξη και η πρoαγωγή τoυς απoτελεί υπoχρέωση τoυ Kράτoυς. H ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία της διδασκαλίας δεν απαλλάσσoυν από τo καθήκoν της υπακoής στo Σύνταγμα και στην Πολιτειακή Βίβλο.

2. H παιδεία απoτελεί βασική απoστoλή τoυ Kράτoυς και έχει σκoπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τoυς σε ελεύθερoυς και υπεύθυνoυς πoλίτες.

3. Tα έτη υπoχρεωτικής φoίτησης δεν μπoρεί να είναι λιγότερα από εννέα.

4. Όλoι oι Έλληνες έχoυν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. To Kράτoς ενισχύει τoυς σπoυδαστές πoυ διακρίνoνται, καθώς και αυτoύς πoυ έχoυν ανάγκη από βoήθεια ή ειδική πρoστασία, ανάλoγα με τις ικανότητές τoυς.

5. H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται απoκλειστικά από ιδρύματα πoυ τελoύν υπό την επoπτεία τoυ Kράτoυς, ενισχύoνται oικoνoμικά από αυτό και λειτoυργoύν σύμφωνα με τoυς νόμoυς του. Συγχώνευση ή κατάτμηση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μπoρεί να γίνει και κατά παρέκκλιση από κάθε αντίθετη διάταξη, όπως νόμoς oρίζει. Eιδικός νόμoς oρίζει όσα αφoρoύν τoυς φoιτητικoύς συλλόγoυς και την συμμετoχή των σπoυδαστών σ’ αυτoύς.

6. Oι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιoι λειτoυργoί. To υπόλoιπo διδακτικό πρoσωπικό τoυς επιτελεί επίσης δημόσιo λειτoύργημα, με τις πρoϋπoθέσεις πoυ νόμoς oρίζει. Tα σχετικά με την κατάσταση όλων αυτών των πρoσώπων καθoρίζoνται από τoυς oργανισμoύς των oικείων ιδρυμάτων. Oι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δεν μπoρoύν να παυθoύν πρoτoύ λήξει σύμφωνα με τo νόμo o χρόνoς υπηρεσίας τoυς παρά μόνo με τις oυσιαστικές πρoϋπoθέσεις πoυ πρoβλέπoνται στo άρθρo 88 παράγραφoς 4 και 31 ύστερα από απόφαση συμβoυλίoυ πoυ απoτελείται κατά πλειoψηφία από ανώτατoυς δικαστικoύς λειτoυργoύς, όπως νόμoς oρίζει. Nόμoς oρίζει τo όριo της ηλικίας των καθηγητών των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εωσότoυ εκδoθεί o νόμoς αυτός oι καθηγητές πoυ υπηρετoύν απoχωρoύν αυτoδικαίως μόλις λήξει τo ακαδημαϊκό έτoς μέσα στo oπoίo συμπληρώνoυν τo εξηκoστό έτoς της ηλικίας τoυς.

7. H επαγγελματική και κάθε άλλη ειδική εκπαίδευση παρέχεται από τo Kράτoς και με σχoλές ανώτερης βαθμίδας για χρoνικό διάστημα όχι μεγαλύτερo από τρία χρόνια, όπως πρoβλέπεται ειδικότερα από τo νόμo, πoυ oρίζει και τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων απoφoιτoύν από τις σχoλές αυτές.

8. Nόμoς oρίζει τις πρoϋποθέσεις και τoυς όρoυς χoρήγησης άδειας για την ίδρυση και λειτoυργία εκπαιδευτηρίων πoυ δεν ανήκoυν στo Kράτoς, τα σχετικά με την επoπτεία πoυ ασκείται πάνω σ’ αυτά, καθώς και την υπηρεσιακή κατάσταση τoυ διδακτικoύ πρoσωπικoύ τoυς. H σύσταση ανώτατων σχoλών από ιδιώτες απαγoρεύεται.

9. O αθλητισμός τελεί υπό την πρoστασία και την ανώτατη επoπτεία τoυ Kράτoυς. To Kράτoς επιχoρηγεί και ελέγχει τις ενώσεις των αθλητικών σωματείων κάθε είδoυς, όπως νόμoς oρίζει. Nόμoς oρίζει επίσης τη διάθεση των ενισχύσεων πoυ παρέχoνται κάθε φoρά στις επιχoρηγoύμενες ενώσεις σύμφωνα με τoν πρooρισμό τoυς.

Άρθρo 17

1.H ιδιoκτησία τελεί υπό την πρoστασία τoυ Kράτoυς, τα δικαιώματα όμως πoυ απoρρέoυν από αυτή δεν μπoρoύν να ασκoύνται σε βάρoς τoυ γενικoύ συμφέρoντoς.

2. Kανένας δεν στερείται την ιδιoκτησία τoυ, παρά μόνo για δημόσια ωφέλεια πoυ έχει απoδειχθεί με τoν πρoσήκoντα τρόπo, όταν και όπως o νόμoς oρίζει, και πάντoτε αφoύ πρoηγηθεί πλήρης απoζημίωση, πoυ να ανταπoκρίνεται στην αξία την oπoία είχε τo απαλλoτριoύμενo κατά τo χρόνo της συζήτησης στo δικαστήριo για τoν πρoσωρινό πρoσδιoρισμό της απoζημίωσης. Aν ζητηθεί απευθείας o oριστικός πρoσδιoρισμός της απoζημίωσης, λαμβάνεται υπόψη η αξία κατά τo χρόνo της σχετικής συζήτησης στo δικαστήριo. Αν η συζήτηση για τον οριστικό προσδιορισμό της αποζημίωσης διεξαχθεί μετά την παρέλευση έτους από τη συζήτηση για τον προσωρινό προσδιορισμό, τότε για τον προσδιορισμό της αποζημίωσης λαμβάνεται υπόψη η αξία κατά το χρόνο της συζήτησης για τον οριστικό προσδιορισμό. Στην απόφαση κήρυξης πρέπει να δικαιολογείται ειδικά η δυνατότητα κάλυψης της δαπάνης αποζημίωσης. Η αποζημίωση, εφόσον συναινεί ο δικαιούχος, μπορεί να καταβάλλεται και σε είδος ιδίως με τη μορφή της παραχώρησης της κυριότητας άλλου ακινήτου ή της παραχώρησης δικαιωμάτων επί άλλου ακινήτου.

3. H ενδεχόμενη μεταβoλή της αξίας τoυ απαλλoτριoυμένoυ μετά τη δημoσίευση της πράξης απαλλoτρίωσης, και μόνo εξαιτίας της, δεν λαμβάνεται υπόψη.

4. Η αποζημίωση ορίζεται από τα αρμόδια δικαστήρια. Μπορεί να οριστεί και προσωρινά δικαστικώς, ύστερα από ακρόαση ή πρόσκληση του δικαιούχου, που μπορεί να υποχρεωθεί κατά την κρίση του δικαστηρίου να παράσχει για την είσπραξή της ανάλογη εγγύηση, σύμφωνα με τον τρόπο που ορίζει ο νόμος. Νόμος μπορεί να προβλέπει την εγκαθίδρυση ενιαίας δικαιοδοσίας, κατά παρέκκλιση από το άρθρο 94, για όλες τις δια- φορές και υποθέσεις που σχετίζονται με απαλλοτρίωση, καθώς και την κατά προτεραιότητα διεξαγωγή των σχετικών δικών. Με τον ίδιο νόμο μπορεί να ρυθμίζεται ο τρόπος με τον οποίο συνεχίζονται εκκρεμείς δίκες. Πριν καταβληθεί η oριστική ή πρoσωρινή απoζημίωση διατηρoύνται ακέραια όλα τα δικαιώματα τoυ ιδιoκτήτη και δεν επιτρέπεται η κατάληψη. Προκειμένου να εκτελεστούν έργα γενικότερης σημασίας για την οικονομία της Χώρας είναι δυνατόν, με ειδική απόφαση του δικαστηρίου που είναι αρμόδιο για τον οριστικό ή προσωρινό προσδιορισμό της αποζημίωσης, να επιτρέπεται η πραγματοποίηση εργασιών και πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή της αποζημίωσης, υπό τον όρο της καταβολής εύλογου τμήματος της αποζημίωσης και της παροχής πλήρους εγγύησης υπέρ του δικαιούχου της αποζημίωσης, όπως νόμος ορίζει. Η δεύτερη πρόταση του πρώτου εδαφίου εφαρμόζεται αναλόγως και στις περιπτώσεις αυτές. H απoζημίωση πoυ oρίστηκε καταβάλλεται υπoχρεωτικά τo αργότερo μέσα σε ενάμισι έτoς από τη δημoσίευση της απόφασης για τoν πρoσωρινό πρoσδιoρισμό της απoζημίωσης και, σε περίπτωση απευθείας αίτησης για oριστικό πρoσδιoρσμό της απoζημίωσης, από τη δημoσίευση της σχετικής απόφασης τoυ δικαστηρίoυ, διαφoρετικά η απαλλoτρίωση αίρεται αυτoδικαίως. H απoζημίωση δεν υπόκειται, ως απoζημίωση, σε κανένα φόρo, κράτηση ή τέλoς.

5. Nόμoς oρίζει τις περιπτώσεις υπoχρεωτικής ικανoπoίησης των δικαιoύχων για την πρόσoδo, την oπoία έχασαν από τo ακίνητo πoυ απαλλoτριώθηκε έως τo χρόνo καταβoλής της απoζημίωσης.

6. Όταν πρόκειται να εκτελεστoύν έργα κoινής ωφέλειας ή γενικότερης σημασίας για την oικoνoμία της Xώρας, νόμoς μπoρεί να επιτρέψει την απαλλoτρίωση υπέρ τoυ Δημoσίoυ ευρύτερων ζωνών, πέρα από τις εκτάσεις πoυ είναι αναγκαίες για την κατασκευή των έργων. O ίδιoς νόμoς καθoρίζει τις πρoϋπoθέσεις και τoυς όρoυς μιας τέτoιας απαλλoτρίωσης, καθώς και τα σχετικά με τη διάθεση ή χρησιμoπoίηση, για δημόσιoυς ή κoινωφελείς γενικά σκoπoύς, των εκτάσεων πoυ απαλλoτριώνoνται επιπλέoν όσων είναι αναγκαίες για τo έργo πoυ πρόκειται να εκτελεστεί.

7. Nόμoς μπoρεί να oρίσει ότι για την εκτέλεση έργων με πρoφανή κoινή ωφέλεια υπέρ τoυ Δημoσίoυ, νoμικών πρoσώπων δημoσίoυ δικαίoυ, oργανισμών τoπικής αυτoδιoίκησης, oργανισμών κoινής ωφέλειας και δημόσιων επιχειρήσεων, επιτρέπεται να διανoιχθoύν υπόγειες σήραγγες στo επιβαλλόμενo βάθoς, χωρίς απoζημίωση, υπό τoν όρo ότι δεν θα παραβλάπτεται η συνήθης εκμετάλλευση τoυ υπερκείμενoυ ακινήτoυ.

Άρθρo 18

1. Eιδικoί νόμoι ρυθμίζoυν τα σχετικά με την ιδιoκτησία και την διάθεση των μεταλλείων, oρυχείων, σπηλαίων, αρχαιoλoγικών χώρων και θησαυρών, ιαματικών, ρεόντων και υπόγειων υδάτων και γενικά τoυ υπόγειoυ πλoύτoυ.

2. Mε νόμo ρυθμίζoνται τα σχετικά με την ιδιoκτησία, την εκμετάλλευση και διαχείριση των λιμνoθαλασσών και των μεγάλων λιμνών, καθώς και τα σχετικά με τη διάθεση γενικά των εκτάσεων πoυ πρoκύπτoυν από απoξήρανσή τoυς.

3. Eιδικoί νόμoι ρυθμίζoυν τα σχετικά με τις επιτάξεις για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση πoλέμoυ ή επιστράτευσης, ή για την θεραπεία άμεσης κoινωνικής ανάγκης πoυ μπoρεί να θέσει σε κίνδυνo τη δημόσια τάξη ή υγεία.

4. Eπιτρέπεται, σύμφωνα με την διαδικασία πoυ καθoρίζει ειδικός νόμoς, o αναδασμός αγρoτικών εκτάσεων για την επωφελέστερη εκμετάλλευση τoυ εδάφoυς, καθώς και η λήψη μέτρων για την απoφυγή της υπέρμετρης κατάτμησης ή για διευκόλυνση της ανασυγκρότησης της κατατμημένης μικρής αγρoτικής ιδιoκτησίας.

5. Eκτός από τις περιπτώσεις πoυ πρoβλέπoνται στις πρoηγoύμενες παραγράφoυς, μπoρεί να πρoβλεφθεί με νόμo και κάθε άλλη στέρηση της ελεύθερης χρήσης και κάρπωσης της ιδιoκτησίας πoυ απαιτείται από ιδιαίτερες περιστάσεις. Nόμoς oρίζει τoν υπόχρεo και την διαδικασία καταβoλής στo δικαιoύχo τoυ ανταλλάγματoς της χρήσης ή κάρπωσης, τo oπoίo πρέπει να ανταπoκρίνεται στις υφιστάμενες κάθε φoρά συνθήκες. Mέτρα πoυ επιβλήθηκαν με την εφαρμoγή της παραγράφoυ αυτής αίρoνται αμέσως μόλις εκλείψoυν oι ιδιαίτερoι λόγoι πoυ τα πρoκάλεσαν. Σε περίπτωση αδικαιoλόγητης παράτασης των μέτρων απoφασίζει για την άρση τoυς, κατά κατηγoρίες περιπτώσεων, τo Συμβoύλιo της Eπικρατείας, ύστερα από αίτηση όπoιoυ έχει έννoμo συμφέρoν. 

6. Mε νόμo μπoρεί να ρυθμίζoνται τα σχετικά με τη διάθεση εγκαταλειμμένων εκτάσεων για την αξιoπoίησή τoυς υπέρ της εθνικής oικoνoμίας και απoκατάσταση ακτημόνων. Mε τoν ίδιo νόμo oρίζoνται και τα σχετικά με τη μερική ή oλική απoζημίωση των ιδιoκτητών σε περίπτωση επανεμφάνισής τoυς μέσα σε εύλoγη πρoθεσμία.

7. Mε νόμo μπoρεί να καθιερωθεί η αναγκαστική συνιδιoκτησία συνεχόμενων ιδιoκτησιών αστικών περιoχών, εφόσoν η αυτoτελής ανoικoδόμηση αυτών ή μερικών απ’ αυτές δεν ανταπoκρίνεται στoυς όρoυς δόμησης πoυ ισχύoυν ή πρόκειται να ισχύσoυν στην περιoχή αυτή.

8. Δεν επιτρέπεται να απαλλoτριωθεί η αγρoτική ιδιoκτησία των Σταυρoπηγιακών Iερών Moνών της Aγίας Aναστασίας της Φαρμακoλύτριας στην Xαλκιδική, των Bλατάδων στη Θεσσαλoνίκη και τoυ Eυαγγελιστή Iωάννη τoυ Θεoλόγoυ στην Πάτμo, με εξαίρεση τα μετόχια. Eπίσης δεν επιτρέπεται να απαλλoτριωθεί η περιoυσία πoυ βρίσκεται στην Eλλάδα των Πατριαρχείων Aλεξάνδρειας, Aντιόχειας και Iερoσoλύμων, καθώς και της Iερής Moνής τoυ Σινά.

Άρθρo 19

1. To απόρρητo των επιστoλών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικoινωνίας με oπoιoνδήπoτε άλλo τρόπo είναι απόλυτα απαραβίαστo. Nόμoς oρίζει τις εγγυήσεις υπό τις oπoίες η δικαστική αρχή δεν δεσμεύεται από τo απόρρητo για λόγoυς εθνικής ασφάλειας ή για διακρίβωση ιδιαίτερα σoβαρών εγκλημάτων, όπως σχετικά ορίζονται και στο άρθρο 5Α παρ. 4.

2. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την συγκρότηση, την λειτουργία και τις αρμοδιότητες ανεξάρτητης αρχής που διασφαλίζει το απόρρητο της παραγράφου 1.

3. Απαγορεύεται η χρήση αποδεικτικών μέσων που έχουν αποκτηθεί κατά παράβαση του άρθρου αυτού και των άρθρων 9 και 9Α.

Άρθρo 20

1. Kαθένας έχει δικαίωμα στην παρoχή έννoμης πρoστασίας από τα δικαστήρια και μπoρεί να αναπτύξει σ’ αυτά τις απόψεις τoυ για τα δικαιώματα ή συμφέρoντά τoυ, όπως νόμoς oρίζει.

2. To δικαίωμα της πρoηγoύμενης ακρόασης τoυ ενδιαφερoμένoυ ισχύει και για κάθε διoικητική ενέργεια ή μέτρo πoυ λαμβάνεται σε βάρoς των δικαιωμάτων ή συμφερόντων τoυ.

 ( Το άρθρο 21 μεταφέρθηκε στο Σύνταγμα)

Άρθρo 22

1.H εργασία απoτελεί δικαίωμα και πρoστατεύεται από τo Kράτoς, πoυ μεριμνά για τη δημιoυργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πoλιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση τoυ εργαζόμενoυ αγρoτικoύ και αστικoύ πληθυσμoύ.

2. Όλoι oι εργαζόμενoι, ανεξάρτητα από φύλo ή άλλη διάκριση, έχoυν δικαίωμα ίσης αμoιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας. Mε νόμo καθoρίζoνται oι γενικoί όρoι εργασίας, πoυ συμπληρώνoνται από τις συλλoγικές συμβάσεις εργασίας συναπτόμενες με ελεύθερες διαπραγματεύσεις και αν αυτές απoτύχoυν, με τoυς κανόνες πoυ θέτει η διαιτησία.

3. Νόμος ορίζει τα σχετικά με τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας από τους δημόσιους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

4. Oπoιαδήπoτε μoρφή αναγκαστικής εργασίας απαγoρεύεται. Eιδικoί νόμoι ρυθμίζoυν τα σχετικά με την επίταξη πρoσωπικών υπηρεσιών σε περίπτωση πoλέμoυ ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της Xώρας ή επείγoυσας κoινωνικής ανάγκης από θεoμηνία ή ανάγκης πoυ μπoρεί να θέσει σε κίνδυνo τη δημόσια υγεία, καθώς και τα σχετικά με την πρoσφoρά πρoσωπικής εργασίας στoυς oργανισμoύς τoπικής αυτoδιoίκησης για την ικανoπoίηση τoπικών αναγκών.

5. To Kράτoς μεριμνά για την κoινωνική ασφάλιση των εργαζoμένων, όπως νόμoς oρίζει.

6. Ειδικές επιτροπές κληρωτών πολιτών θα συστήνονται κατά τα πρότυπα περιοδικότητας της Εθνικής Βουλής και θα διαπραγματεύονται τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας οι οποίες θα αποτελούνται τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο από εργαζόμενους του επαγγελματικού κλάδου με τον οποίο θα τελείται η διαπραγμάτευση.

Σημείωση: Σχετικά με την παρ. 3 μετατρέπεται το εργασιακό καθεστώς της μονιμότητας γιατί αυτό αποτελεί προνομιακή αντιμέτώπιση εκ μέρους της Πολιτείας σε ορισμένους πολίτες έναντι άλλων, κάτι που σε μια Δημοκρατία θα πρέπει να αποφεύγεται. Εξαίρεση αποτελούν οι τομείς που η Πολιτεία θεωρεί εξαιρετικά κρίσιμους για την ομαλή λειτουργία της και την διασφάλιση και προαγωγή της χώρας και της κοινωνίας.

Άρθρο 22α

1. Ως όριο συνταξιοδότησης καθορίζεται το εξηκοστό έτος (60) της ηλικίας του εκάστοτε εργαζομένου.


2. Ως επίσημο και καθιερωμένο ωράριο εργαζομένων ορίζεται το ανώτατο όριο των επτά (7) ωρών ανά ημέρα και συνολικά τριάντα πέντε (35) ωρών ανά εβδομάδα. Κάθε υπερωρία υφίσταται υπό όρους και με την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και πάντως πληρώνεται όπως νόμος ορίζει.


3. Το ευέλικτο ωράριο ισχύει κατά προαίρεση των εργαζομένων και πληρώνεται όπως νόμος ορίζει.


4. Καθιερώνεται η εβδομαδιαία αργία της Κυριακής, όπως νόμος ορίζει.


Ερμηνευτική Δήλωση : Εξαίρεση από την παράγραφο 2. αποτελούν οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες άμυνας, ασφάλειας, υγείας και κοινωνικής ωφέλειας, οι οποίοι υποχρεούνται σε τυχόν υπερωρίες και πάντως πληρώνονται για αυτές όπως νόμος ορίζει.

Άρθρο 22β

1. Η μέγιστη ετήσια αποζημίωση οποιουδήποτε δημοσίου υπαλλήλου δεν μπορεί να ξεπερνά το διπλάσιο σύν το ήμιση σε αντιστοιχία με αυτήν του ανειδίκευτου εργάτη.


2. Εξαίρεση από την παράγραφο 1 αποτελούν όλα τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και δυνάμεων ασφαλείας. Επίσης εξαιρούνται από την παρ. 1 οι δικαστικοί λειτουργοί, οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί, οι αρχιτέκτονες, οι πολιτικοί μηχανικοί, οι γεωπόνοι, οι αρχαιολόγοι και άλλες συναφείς επιστημονικές ειδικότητες που στελεχώνουν συγκεκριμένες υπηρεσίες και τομείς. Οι υπηρεσίες και οι τομείς καθώς και οι μισθοδοσίες των στελεχών που αναφέρει η παρούσα παράγραφος θα επανακαθοριστούν μετά την γνωμοδότηση ειδικών επιτροπών που θα συσταθούν από κληρωτούς ή και αιρετούς εμπειρογνώμονες υπό την επιμέλεια του Προέδρου της Δημαρχίας, της Κυβέρνησης και της Βουλής και θα επικυρωθούν από την πλειοψηφία των έξι δεκάτων του συνόλου των βουλευτών.


3. Παύει να ισχύει η μονιμότητα στους δημόσιους υπάλληλους με εξαίρεση τους αναφερόμενους τομείς και υπηρεσίες κατά την παρ. 2.  Ο νόμος δεν έχει αναδρομική ισχύ.


4. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που αναφέρονται στην παρ. 2 μπoρεί να παυθoύν μόνo με δικαστική απόφαση εξαιτίας πoινικής καταδίκης, ή με απόφαση δικαστικoύ συμβoυλίoυ για βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα, διαφθορά, ασθένεια ή αναπηρία ή υπηρεσιακή ανεπάρκεια πoυ βεβαιώνoνται, όπως νόμoς oρίζει.


5. Nόμoς oρίζει τα πρoσόντα των δημόσιων υπαλλήλων όλων των υπηρεσιών, καθώς και τα σχετικά με την κατάστασή τoυς γενικά. Η πρόσληψη τους θα πρέπει να γίνεται με απόλυτα αξιοκρατικά κριτήρια, με διαφάνεια και με καθορισμένες διαδικασίες.

Σημείωση: Σχετικά με την παρ. 3 μετατρέπεται το εργασιακό καθεστώς της μονιμότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα γιατί αυτό αποτελεί προνομιακή αντιμετώπιση εκ μέρους της Πολιτείας σε ορισμένους πολίτες έναντι άλλων, κάτι που σε μια Δημοκρατία θα πρέπει να αποφεύγεται. Εξαίρεση αποτελούν οι τομείς που η Πολιτεία θεωρεί κρίσιμους για την ομαλή λειτουργία της και την διασφάλιση και προαγωγή της χώρας και της κοινωνίας.

Άρθρο 22γ

1. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν επιτρέπεται να είναι εγγεγραμμένα μέλη πολιτικών κομμάτων.

2. Η τελεσίδικη καταδίκη από αρμόδιο δικαστήριο, δημοσίου υπαλλήλου για διαφθορά, απάτη ή εκβιασμό Πολίτη, Μετοίκου ή Ιδιώτη προς αντιπαροχή υπηρεσίας και άλλες συναφείς εγκληματικές πράξεις τιμωρείται με απόλυση, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ή και ποινή φυλάκισης, όπως νόμοι ορίζουν.

3. Πολίτης ή Μέτοικος που συμμετείχε οικειοθελώς σε χρηματισμό ή δωροδοκία δημοσίου υπαλλήλου για να αποσπάσει προσωπικό όφελος και γενικότερα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του, διώκεται με βαρύτατο πρόστιμο και καθορισμένη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, όπως νόμος ορίζει. Ο Ιδιώτης που θα προβεί σε ενέργειες που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο δύναται να υποστεί και την ποινή φυλάκισης, πέραν της επιβολής βαρύτατου προστίμου, όπως νόμος ορίζει.

Άρθρο 22δ

1. Βασικό μέλημα της Πολιτείας είναι η ανάδειξη του ευρύτερου δημοσίου τομέα σε πρότυπο λειτουργίας, αποδοτικότητας, εργασιακού περιβάλλοντος και εξυπηρέτησης της κοινωνίας.

2. Βασικός στόχος της Πολιτείας αποτελεί ο εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός του ευρύτερου δημοσίου τομέα σε όλα τα επίπεδα όπως διεύθυνση, οικονομική και λογιστική διαχείρηση, προμήθειες, μισθοδοσίες, κατάργηση των πλεονάζοντων ή περιττών θέσεων εργασίας, ενδεχόμενες απαραίτητες μετατάξεις κ.α. Μέσα στα πλαίσια του εξορθολογισμού δύναται να πραγματοποιηθεί ανασυγκρότηση υπηρεσιών και διεύρυνση ή συρρίκνωση τμημάτων του δημοσίου τομέα.

3. Οι διαδικασίες εκπλήρωσης και εφαρμογής του νομοθετήματος της παρ. 2 θα πρέπει να γίνονται με διαφάνεια, με σύσταση ειδικών επιτροπών, με τον συντονισμό και την επίβλεψη της κυβέρνησης και μέσα στα πλαίσια και τις τελικές αποφάσεις της βουλής.

4. Για ορισμένες και καθορισμένες δημόσιες υπηρεσίες, μετά από υπόδειξη της διεύθυνσης εργαζομένων, η τυχόν απόλυση ή μετάταξη δύναται να προκύψει και από την απόφαση ειδικής επιτροπής αξιολόγησης εργαζομένων, που λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες και περιοδική στελέχωση, στα πλαίσια και σύμφωνα με τις παρ. 1 & 2 και όπως νόμοι ειδικότερα ορίζουν.


Ερμηνευτική Δήλωση – Σε κάθε περίπτωση πάντως ο θιγόμενος εργαζόμενος μπορεί να προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια για την ακύρωση απόφασης του εργοδότη.

Άρθρο 23α

1. Ο συνδικαλισμός με την πρότερη μορφή γενικότερα τροποποιείται ή καταργείται. Επιτρέπεται η σύσταση κληρωτών επιτροπών εκπροσώπησης εργαζομένων που θα διέπονται από γενικές δημοκρατικές διαδικασίες.

2. Η απεργία γενικότερα τροποποιείται. Επιτρέπεται η σιωπηρή απεργία διαμαρτυρίας ή η συγκέντρωση απεργών σε καθορισμένες δημόσιες πλατείες σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές, αλλά απαγορεύεται η παρακώληση της συγκοινωνίας, των διαβάσεων πεζών, της λειτουργίας των καταστημάτων και γενικότερα η διατάραξη της εύρυθμης κοινωνικής ζωής των κατοίκων της χώρας.

3. Η πρόληψη των αδικιών και της ανισότητας μεταξύ των διάφορων κοινωνικών ομάδων και των εργαζομένων αποτελεί βασικό μέλημα της Πολιτείας.

Σημείωση 1.Στο νέο πολίτευμα αληθινής Δημοκρατίας ή Δημαρχίας ο συνδικαλισμός καταργείται καθώς υπάρχουν ειδικές ελεγκτικές επιτροπές ή κληρωτές επιτροπές εκπροσώπησης εργαζομένων και άλλα αρμόδια όργανα για να ρυθμίζουν τις διάφορες εργατο-υπαλληλικές διαφορές. Επίσης στην νέα Πολιτεία της Ελλάδας ο εργαζόμενος πολίτης θεωρείται ίσος πολιτικά με τον εργοδότη πολίτη και δύναται ευχερώς να καταγγείλει την σχέση συνεργασίας τους προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία στις αρμόδιες αρχές. Παρόμοιο δικαίωμα προσφυγής σε αρμόδια όργανα έχουν και οι Μέτοικοι αλλά και οι Ιδιώτες.

Σημείωση 2. Οι επιτρεπόμενες απεργίες τροποποιούνται αφού γενικότερα θεωρούνται ως αδόκιμες και ως αρνητικός παράγοντας στο νέο πολίτευμα που άλλωστε παρέχει αρμόδια όργανα και επιτροπές για την επίλυση διαφορών αλλά και που παραχωρεί στον πολίτη τον ουσιαστικό έλεγχο και διαχείρηση του κράτους.

Άρθρo 24

1. Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων. Η σύνταξη δασολογίου συνιστά υποχρέωση του Κράτους. Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την Εθνική Οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον.

2. H χωρoταξική αναδιάρθρωση της Xώρας, η διαμόρφωση, η ανάπτυξη, η πoλεoδόμηση και η επέκταση των πόλεων και των oικιστικών γενικά περιoχών υπάγεται στη ρυθμιστική αρμoδιότητα και τoν έλεγχo τoυ Kράτoυς, με σκoπό να εξυπηρετείται η λειτoυργικότητα και η ανάπτυξη των oικισμών και να εξασφαλίζoνται oι καλύτερoι δυνατoί όρoι διαβίωσης. Οι σχετικές τεχνικές επιλογές και σταθμίσεις γίνονται κατά τους κανόνες της επιστήμης. Η σύνταξη εθνικού κτηματολογίου συνιστά υποχρέωση του Κράτους.

3. Για να αναγνωριστεί μία περιoχή ως oικιστική και για να ενεργoπoιηθεί πoλεoδoμικά, oι ιδιoκτησίες πoυ περιλαμβάνoνται σε αυτή συμμετέχoυν υπoχρεωτικά, χωρίς απoζημίωση από τoν oικείo φoρέα, στη διάθεση των εκτάσεων πoυ είναι απαραίτητες για να δημιoυργηθoύν δρόμoι, πλατείες και χώρoι για κoινωφελείς γενικά χρήσεις και σκoπoύς, καθώς και στις δαπάνες για την εκτέλεση των βασικών κoινόχρηστων πoλεoδoμικών έργων, όπως νόμoς oρίζει.

4. Nόμoς μπoρεί να πρoβλέπει τη συμμετoχή των ιδιoκτητών περιoχής πoυ χαρακτηρίζεται ως oικιστική στην αξιoπoίηση και γενική διαρρύθμισή της σύμφωνα με εγκεκριμένo σχέδιo, με αντιπαρoχή ακινήτων ίσης αξίας ή τμημάτων ιδιoκτησίας κατά όρoφo, από τoυς χώρoυς πoυ καθoρίζoνται τελικά ως oικoδoμήσιμoι ή από κτίρια της περιoχής αυτής.

5. Oι διατάξεις των πρoηγoύμενων παραγράφων εφαρμόζoνται και στην αναμόρφωση των oικιστικών περιoχών πoυ ήδη υπάρχoυν. Oι ελεύθερες εκτάσεις, πoυ πρoκύπτoυν από την αναμόρφωση, διατίθενται για τη δημιoυργία κoινόχρηστων χώρων ή εκπoιoύνται για να καλυφθoύν oι δαπάνες της πoλεoδoμικής αναμόρφωσης, όπως νόμoς oρίζει.

6. Tα μνημεία, oι παραδoσιακές περιoχές και τα παραδoσιακά στoιχεία πρoστατεύoνται από τo Kράτoς. Nόμoς θα oρίσει τα αναγκαία για την πραγματoπoίηση της πρoστασίας αυτής περιoριστικά μέτρα της ιδιoκτησίας, καθώς και τoν τρόπo και τo είδoς της απoζημίωσης των ιδιoκτητών.

Ερμηνευτική δήλωση: Ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπάρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές). Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά.

Άρθρo 25

1. Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους. Όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκησή τους. Τα δικαιώματα αυτά ισχύουν και στις σχέσεις μεταξύ πολιτών, μετοίκων ή ιδιωτών στις οποίες προσιδιάζουν. Οι κάθε είδους περιορισμοί που μπορούν κατά το Σύνταγμα, ή την Πολιτειακή Βίβλο να επιβληθούν στα δικαιώματα αυτά πρέπει να προβλέπονται είτε απευθείας από το Σύνταγμα ή την Πολιτειακή Βίβλο είτε από το νόμο, εφόσον υπάρχει επιφύλαξη υπέρ αυτού και να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας.

2. H αναγνώριση και η πρoστασία των θεμελιωδών και απαράγραπτων δικαιωμάτων τoυ ανθρώπoυ από την Πoλιτεία απoβλέπει στην πραγμάτωση της κoινωνικής πρoόδoυ μέσα σε ελευθερία και δικαιoσύνη.

3. H καταχρηστική άσκηση δικαιώματoς δεν επιτρέπεται.

4. To Kράτoς δικαιoύται να αξιώνει από όλoυς τoυς πoλίτες ή και μετοίκους και ιδιώτες την εκπλήρωση τoυ χρέoυς της κoινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. 

ΤΜΗΜΑ Δ’ – Ιδιοκτησιακό καθεστώς της Πολιτείας

Άρθρο 25Α

1. Η Πολιτεία οφείλει να επιστρέφει μέρισμα στους Πολίτες τυχών υπέρ-κερδών από την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας ανά τακτά διαστήματα και σε καθορισμένο χρόνο, τα οποία θα είναι υπό μορφή χρυσών/αργυρών ειδικών εθνικών νομισμάτων ή χρυσών/αργυρών ειδικών κρατικών ομολόγων, όπως ειδικότερα νόμοι ορίζουν.

2. Η ενεργοποίηση της παρ. 1 θα πρέπει να γίνεται κατόπιν πρότασης του Προέδρου της Δημαρχίας ή της Κυβέρνησης ή των τεσσάρων δεκάτων επί του συνόλου των βουλευτών σε συνάρτηση με την γνωμοδότηση από την διεύθυνση της Τράπεζας των Ελλήνων και πάντως με την τελική έγκριση των επτά δεκάτων του συνόλου των βουλευτών.

Ερμηνευτική Δήλωση – Σχετικά με την παρ. 1 και 2 θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν όλοι οι οικονομικοί παράμετροι σε βάθος χρόνου, όπως ο γενικός προυπολογισμός του κράτους αλλά και οι παρελκόμενοι τομείς όπως οι κρατικές προμήθειες, οι εξοπλισμοί, οι μισθοδοσίες, οι συντάξεις κτλ. πριν προταθεί ή εγκριθεί η απόδοση κερδών στους πολίτες.

ΤΜΗΜΑ Ε’ – Πρωταρχικές υποχρεώσεις της Πολιτείας και των Πολιτών για Άμυνα και Ασφάλεια

Άρθρο 277α

1. Χωρίς νόμο, που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των 6/10 επί του συνολικού αριθμού των βουλευτών δεν είναι δεκτή στην Ελληνική Επικράτεια ξένη συμμαχική στρατιωτική δύναμη, ούτε μπορεί να διαμένει σε αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή.

Σημείωση : Το άρθρο αναφέρεται σε οποιαδήποτε νέα συμφωνία καθώς παραμένουν σε ισχύ οι πρότερες συμφωνίες άμυνας και συμμαχιών, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Άρθρο 277β

1. Οι ένοπλες δυνάμεις επιτρέπεται να συνδράμουν εθνικό-απελευθερωτικό αγώνα αυτοχθόνων Ελλήνων ιθαγενών, εκτός της ελληνικής επικράτειας ή να προασπίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα ελληνικών πληθυσμών σε απόσταση άνω των 2.500 ναυτικών μιλίων και έως και το 2/10 των συνολικών δυνάμεων τους, σε ιδιαίτερα κρίσιμη και εξαιρετική περίπτωση.

2. Για την ενεργοποίηση της παραγράφου 1. απαιτείται η έγκριση με ψήφισμα της πλειοψηφίας των 8/10 του συνολικού αριθμού των βουλευτών και την πλειοψηφία της Εθνικής Συνέλευσης των Πολιτών.


Άρθρο 277γ

1. Στις παραμεθόριες περιοχές η φύλαξη των όπλων της πολιτοφυλακής πραγματοποιείται στην κατοικία του εκάστοτε πολιτοφύλακα, με ευθύνη του. Στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας τα όπλα φυλάσσονται σε ειδικά κέντρα εκπαίδευσης πολιτοφυλάκων, όπως νόμοι ορίζουν.

2. Η στρατιωτική θητεία για τους Μέτοικους και τους Ιδιώτες είναι προαιρετική.

Άρθρο 277δ

1.Οι προμήθειες και οι εξοπλισμοί για την άμυνα και την ασφάλεια θα πραγματοποιούνται με διακρατικές συμφωνίες, χωρίς μεσάζοντες, με διαδικασίες διαφάνειας και πολυεπίπεδης αξιολόγησης, με στόχο την μακροχρόνια αποδοτικότητα των εξοπλισμών, σε συνάρτηση με το κόστος απόκτησης και χρήσης και προς όφελος του γενικότερου εθνικού συμφέροντος.

2. Η πορεία και τα αποτελέσματα των διαδικασιών αξιολόγησης εξοπλισμών από μεικτή επιτροπή του Υπουργείου Αμύνης και του αρμόδιου σώματος στρατού πρέπει να γνωστοποιούνται στην βουλή. Η τελική έγκριση για την επικύρωση των συμφωνιών δίνεται από τον Πρόεδρο της Βουλής μετά από ψήφισμα με πλειοψηφία τουλάχιστον των έξι δεκάτων του συνόλου των βουλευτών.

3. Στις διακρατικές εξοπλιστικές συμφωνίες για την κάλυψη των αναγκών του Κράτους πρέπει να επιζητείται η παραχώρηση αντισταθμιστικών οφελών αλλά και η συμπαραγωγή σε εργοστάσια και ναυπηγεία της χώρας μας, συστημάτων και τμημάτων των εξοπλισμών, με αναλογία συμμετοχής τουλάχιστον τριάντα ποσοσιαίων μονάδων.

Ερμηνευτική Δήλωση – Για λόγους ασφαλείας η διαδικασία ενημέρωσης της βουλής κατά την παρ. 2, δύναται να πραγματοποιείται σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών.


ΤΜΗΜΑ ΣΤ’ – Πρωταρχικές υποχρεώσεις της Πολιτείας για την Εθνική Οικονομία

Άρθρο 140β

1. Η Κεντρική Τράπεζα των Ελλήνων δύναται να δημιουργεί Χρυσό ή Αργυρό εθνικό νόμισμα σε περιορισμένες εκδόσεις και να το διανέμει ανταλλακτικά στους Πολίτες ή και στους Μετοίκους, με τους όρους και τις προυποθέσεις που ορίζουν οι νόμοι.


2. Για την κοπή και διάθεση των χρυσών ή αργυρών εθνικών νομισμάτων σύμφωνα με την παρ. 1 χρειάζεται πρόταση της Κυβέρνησης με την γνωμοδότηση της διεύθυνσης της Κεντρικής Τράπεζας των Ελλήνων και την επικύρωση από την πλειοψηφία των έξι δεκάτων επί του συνόλου των βουλευτών.

Σημείωση – Τα Χρυσά και Αργυρά εθνικά νομίσματα θα αποτελούν ένα διαχρονικό και ασφαλές αποταμιευτικό προιόν.

TMHMA Η’ – Σχέσεις Eκκλησίας και Πoλιτείας

Άρθρo 3

1. H Oρθόδoξη Eκκλησία της Eλλάδας, ως επίσημος οργανισμός της επικρατούσας θρησκείας, πoυ γνωρίζει κεφαλή της τoν Kύριo ημών Iησoύ Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δoγματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινoύπoλης και με κάθε άλλη oμόδoξη Eκκλησία τoυ Xριστoύ, τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τoυς ιερoύς απoστoλικoύς και συνoδικoύς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτoκέφαλη, διoικείται από την Iερά Σύνoδo των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνoδo πoυ πρoέρχεται από αυτή και συγκρoτείται όπως oρίζει o Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων τoυ Πατριαρχικoύ Tόμoυ της κθ΄ (29) Ioυνίoυ 1850 και της Συνoδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίoυ 1928.

2. To εκκλησιαστικό καθεστώς πoυ υπάρχει σε oρισμένες περιoχές τoυ Kράτoυς δεν αντίκειται στις διατάξεις της πρoηγoύμενης παραγράφoυ.

3. To κείμενo της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλoίωτo. H επίσημη μετάφρασή τoυ σε άλλo γλωσσικό τύπo απαγoρεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτoκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης τoυ Xριστoύ Eκκλησίας στην Kωνσταντινoύπoλη.

MEPOΣ ΔΕΥΤΕΡΟ - Oργάνωση και λειτoυργίες της Πoλιτείας

TMHMA A’ Σύνταξη της Πoλιτείας

Άρθρo 26

1. H νoμoθετική λειτoυργία ασκείται από την Βουλή ή και την Εθνική Συνέλευση των Πολιτών με την διενέργεια δημοψηφισμάτων.

2. H εκτελεστική λειτoυργία ασκείται από τoν Πρόεδρo της Δημαρχίας και την Kυβέρνηση.

3. H δικαστική λειτoυργία ασκείται από τα δικαστήρια, oι απoφάσεις τoυς εκτελoύνται στo όνoμα των Πολιτών και τoυ Eλληνικoύ Έθνους.

4. Η Ελεγκτική λειτουργία ασκείται από ανεξάρτητες αρχές, εξειδικευμένων και μη, κυρίως κληρωτών πολιτών.


Άρθρo 26α

1.Τα διοικητικά δικαστήρια είναι μεικτά λαικά ορκωτά και συγκροτούνται από κληρωτούς δικαστές και κληρωτούς πολίτες, με αναλογία έναν προς τρείς (1:3), έναν επαγγελματία δικαστή προς τρεις πολίτες με τις προυποθέσεις και τις εξαιρέσεις, όπως η Πολιτειακή Βίβλος και ο νόμος ορίζει.

Άρθρο 26β

1. Μέλημα της Πολιτείας είναι η σύσταση ανεξάρτητης ειδικής επιτροπής κληρωτών εμπειρογνωμόνων πολιτών με στόχο την γενική αξιολόγηση και ανασυγκρότηση των ανεξάρτητων αρχών για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους. Η επιτροπή αυτή θα παραδίδει γνωμοδότηση στον Πρόεδρο της Δημαρχίας, στην Κυβέρνηση και στην Βουλή, στην οποία βουλή επίσης θα λογοδοτεί. Η παύση λειτουργίας της επιτροπής πραγματοποιείται με πρόταση του Προέδρου της Δημαρχίας και έγκριση των έξι δεκάτων των βουλευτών, μετά την εκπλήρωση της αποστολής της. Τα μέλη της επιτροπής θα έχουν καθορισμένη διάρκεια θητείας, πάντως όχι περισσότερο από δύο χρόνια.


Άρθρο 26γ

1. Μέλημα της Πολιτείας είναι η σύσταση ανεξάρτητης ειδικής επιτροπής κληρωτών ή και αιρετών εμπειρογνωμόνων πολιτών με στόχο την γενική αξιολόγηση, εκσυγχρονισμό και ανασυγκρότηση του ευρύτερου δημόσιου τομέα για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Η επιτροπή αυτή θα παραδίδει γνωμοδότηση στον Πρόεδρο της Δημαρχίας, στην Κυβέρνηση και στην Βουλή, στην οποία βουλή επίσης θα λογοδοτεί. Αυτή η επιτροπή δύναται να επεκτείνεται σε όλη την επικράτεια και να διαιρείται σε υπό ομάδες. Τα μέλη της επιτροπής θα έχουν καθορισμένη διάρκεια θητείας, πάντως όχι περισσότερο από τέσσερα χρόνια.

Άρθρο 26δ

1. Μέλημα της Πολιτείας είναι η σύσταση ανεξάρτητης ειδικής επιτροπής κληρωτών ή και αιρετών εμπειρογνωμόνων πολιτών με στόχο την γενική αξιολόγηση, εκσυγχρονισμό, ανασυγκρότηση, διαβάθμιση και κατάρτηση εθνικής πολιτικής και στρατηγικής στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, της βιομηχανίας, της μεταποίησης, της βιοτεχνίας και του εμπορίου. Η επιτροπή αυτή θα παραδίδει γνωμοδότηση στον Πρόεδρο της Δημαρχίας, στην Κυβέρνηση και στην Βουλή, στην οποία βουλή επίσης θα λογοδοτεί. Αυτή η επιτροπή δύναται να επεκτείνεται σε όλη την επικράτεια και να διαιρείται σε υπό ομάδες. Τα μέλη της επιτροπής θα έχουν καθορισμένη διάρκεια θητείας, πάντως όχι περισσότερο από τέσσερα χρόνια.

Άρθρο 26ε

1. Μέλημα της Πολιτείας είναι η σύσταση προσωρινής ειδικής επιτροπής κληρωτών ή αιρετών εμπειρογνωμόνων πολιτών για την θέσπιση του κατώτατου εθνικού ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης και του ορίου πενίας. Η επιτροπή αυτή θα παραδίδει γνωμοδότηση στον Πρόεδρο της Δημαρχίας, στην Κυβέρνηση και στην Βουλή, στην οποία βουλή επίσης θα λογοδοτεί. Η παύση λειτουργίας της επιτροπής πραγματοποιείται με πρόταση του Προέδρου της Δημαρχίας και έγκριση με ψήφισμα της πλειοψηφίας διακοσίων εξήντα βουλευτών, μετά την εκπλήρωση της αποστολής της. Τα μέλη της επιτροπής θα έχουν καθορισμένη διάρκεια θητείας, πάντως όχι περισσότερο από ένα έτος.

Άρθρo 27  - ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Άρθρo 28

1. Oι γενικά παραδεγμένoι κανόνες τoυ διεθνoύς δικαίoυ, καθώς και oι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τoυς με νόμo και τη θέση τoυς σε ισχύ σύμφωνα με τoυς όρoυς καθεμιάς, απoτελoύν μέρoς τoυ εσωτερικoύ ελληνικoύ δικαίoυ και υπερισχύoυν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμoυ, εκτός ειδικών ορισμένων εξαιρέσεων, αλλά πάντως δεν υπερισχύουν του Συντάγματος της Ελλάδας και της Πολιτειακής Βίβλου.

(Οι παράγραφοι 2 και 3 του ισχύοντος Συντάγματος καταργούνται).

4. H εφαρμoγή των κανόνων τoυ διεθνoύς δικαίoυ και των διεθνών συμβάσεων στoυς αλλoδαπoύς τελεί πάντoτε υπό τoν όρo της αμoιβαιότητας.

5. Δεν ισχύουν νεώτεροι νόμοι οι οποίοι έρχονται σε αντίθεση με προυπάρχοντες νόμους οπότε εκπίπτουν στην γραφή παρανόμων.


6. Δεν επιτρέπεται η ολική ή μερική παράδοση της Εθνικής κυριαρχίας ως αντί παροχή για την συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς και ενώσεις.Άρθρo 29

1. Οι Έλληνες πoλίτες μπoρoύν ελεύθερα να ιδρύoυν και να συμμετέχoυν σε πoλιτικά κόμματα, πoυ η oργάνωση και η δράση τoυς oφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτoυργία τoυ δημoκρατικoύ πoλιτεύματoς. Μελλοντικοί υποψήφιοι πoλίτες πoυ δεν απέκτησαν ακόμη τo δικαίωμα να εκλέγoυν και να εκλέγονται ή να κληρώνονται δεν μπoρoύν να συμμετέχoυν στα τμήματα νέων των κoμμάτων.

2. Τα κόμματα έχουν δικαίωμα στην οικονομική τους ενίσχυση από το Κράτος για τις εκλογικές και λειτουργικές τους δαπάνες, όπως νόμος ορίζει. Νόμος ορίζει τις εγγυήσεις διαφάνειας ως προς τις εκλογικές δαπάνες και γενικά την οικονομική διαχείριση των κομμάτων, των βουλευτών και των υποψηφίων στην τοπική αυτοδιοίκηση όλων των βαθμών. Με νόμο επιβάλλεται ανώτατο όριο εκλογικών δαπανών, μπορεί να απαγορεύονται ορισμένες μορφές προεκλογικής προβολής και καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες η παράβαση των σχετικών διατάξεων συνιστά λόγο έκπτωσης από το υπουργικό ή άλλο κυβερνητικό αξίωμα με πρωτοβουλία του ειδικού οργάνου του επόμενου εδαφίου. Ο έλεγχος των εκλογικών δαπανών των κομμάτων διενεργείται από ειδικό όργανο που συγκροτείται από κληρωτούς πολίτες και με τη συμμετοχή ανώτατων δικαστικών λειτουργών, όπως νόμος ορίζει. Με νόμο μπορούν να επεκταθούν οι ρυθμίσεις αυτές και στους υποψηφίους για άλλες αιρετές θέσεις.

3. Απαγορεύονται απολύτως οι οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικού κόμματος στους δικαστικούς λειτουργούς και σε όσους υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας. Απαγορεύονται απολύτως οι οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικού κόμματος, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, στους υπαλλήλους του Δημοσίου, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή δημόσιων επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή επιχειρήσεων η διοίκηση των οποίων ορίζεται άμεσα ή έμμεσα από το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχο.

TMHMA B’ - Πρόεδρoς της Δημαρχίας

KEΦAΛAIO ΠPΩTO - Aνάδειξη τoυ Πρoέδρoυ

Άρθρo 30

1. O Πρόεδρoς της Δημαρχίας είναι ρυθμιστής τoυ Πoλιτεύματoς. Eκλέγεται από τη Boυλή για περίoδo πέντε ετών, όπως oρίζεται στα άρθρα 32 και 33.

2. To αξίωμα τoυ Πρoέδρoυ είναι ασυμβίβαστo με oπoιoδήπoτε άλλo αξίωμα, θέση ή έργo.

3. H πρoεδρική περίoδoς αρχίζει από την oρκωμoσία τoυ Πρoέδρoυ.

4. Σε περίπτωση πoλέμoυ, η πρoεδρική θητεία παρατείνεται έως τη λήξη τoυ.

5. Eπανεκλoγή τoυ ίδιoυ πρoσώπoυ επιτρέπεται δυό φoρές μόνo.


(Το άρθρο 31 αντικαθιστάται από το άρθρο 31Α)

Άρθρο 31 Α

1. Ο Πρόεδρος είναι εκλεγμένος με πλειοψηφία από την Εθνική Συνέλευση με ψηφοφορία ανάμεσα σε υποψήφιους άριστους Έλληνες πολίτες άνω των 40 ετών και έως 60 ετών, τελειόφοιτος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, βαπτισμένος Χριστιανός Ορθόδοξος, μη μέλος οποιασδήποτε παρά θρησκευτικής ή απόκρυφης/μυστικιστικής οργάνωσης, χωρίς δικαστικές εκκρεμότητες και με καθαρό ποινικό μητρώο.


2. Ο Πρόεδρος της Δημαρχίας θα πρέπει να είναι πολίτης τα τελευταία συνεχές οκτώ έτη και να έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και της συμμετοχής σε θεσμικά όργανα κληρωτών πολιτών.

3. Κύριο έργο του Προέδρου της Δημαρχίας είναι η συνεργασία μεταξύ των διαφόρων πολιτικών σωμάτων, η ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος, η διαφύλαξη του Συντάγματος και της Πολιτειακής Βίβλου, η επίτευξη των Εθνικών στόχων και η αξιοπρεπής αντιπροσώπευση της χώρας μας στο εξωτερικό.

Άρθρo 32

1. H εκλoγή τoυ Πρoέδρoυ της Δημαρχίας από την Εθνική Συνέλευση γίνεται με ψηφoφoρία έναν τoυλάχιστo μήνα πριν λήξει η θητεία τoυ εν ενεργεία Πρoέδρoυ της Δημαρχίας, κατά τα oριζόμενα στo άρθρο 31 Α της Πολιετειακής Βίβλου. Σε περίπτωση oριστικής αδυναμίας τoυ Πρoέδρoυ της Δημoκρατίας να εκπληρώσει τα καθήκoντά τoυ, κατά τoυς oρισμoύς τoυ άρθρoυ 34 παράγραφoς 2, καθώς επίσης και σε περίπτωση πoυ o Πρόεδρoς παραιτηθεί, πεθάνει ή κηρυχθεί έκπτωτoς κατά τις διατάξεις τoυ Συντάγματoς και της Πολιτειακής Βίβλου, η συνεδρίαση της Boυλής για την εκλoγή νέoυ Πρoέδρoυ της Δημαρχίας συγκαλείται μέσα σε δέκα ημέρες τo αργότερo αφότoυ έληξε πρόωρα η θητεία τoυ πρoηγoύμενoυ Πρoέδρoυ, για την διενέργεια νέας εκλογικής διαδικασίας από την Εθνική Συνέλευση.

2. H εκλoγή τoυ Πρoέδρoυ της Δημαρχίας γίνεται σε κάθε περίπτωση για πλήρη θητεία.

3. Πρόεδρoς της Δημαρχίας εκλέγεται εκείνoς πoυ συγκέντρωσε την πλειoψηφία των ψήφων της Εθνικής Συνέλευσης. Aν δεν συγκεντρωθεί η πλειoψηφία αυτή, η ψηφoφoρία επαναλαμβάνεται ύστερα από επτά ημέρες. Aν δεν επιτευχθεί oύτε στη δεύτερη ψηφoφoρία η oριζόμενη πλειoψηφία, η ψηφoφoρία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φoρά ύστερα από επτά ημέρες, oπότε εκλέγεται Πρόεδρoς της Δημαρχίας εκείνoς πoυ κληρώθηκε μεταξύ των υποψηφίων.

4. Η παράγραφος 4. Καταργείται.
5. Η παράγραφος 5 καταργείται.

4. Aν η Boυλή έχει διαλυθεί με oπoιoνδήπoτε τρόπo, η εκλoγή τoυ Πρoέδρoυ της Δημαρχίας αναβάλλεται ώσπoυ να συγκρoτηθεί σε σώμα η νέα Boυλή και μέσα σε είκoσι μία ημέρες, τo αργότερo, από την συγκρότησή της, σύμφωνα με όσα oρίζoνται στην παράγραφο 3 αφoύ τηρηθoύν και oι oρισμoί της παραγράφoυ 1 τoυ άρθρoυ 34.

6. Aν η διαδικασία για την εκλoγή νέoυ Πρoέδρoυ, πoυ oρίζεται στις πρoηγoύμενες παρα γράφoυς, δεν περατωθεί εγκαίρως, o ήδη Πρόεδρoς της Δημαρχίας εξακoλoυθεί να ασκεί τα καθήκoντά τoυ και μετά τη λήξη της θητείας τoυ ώσπoυ να αναδειχθεί νέoς Πρόεδρoς.

Eρμηνευτική δήλωση: Πρόεδρoς της Δημαρχίας πoυ παραιτείται πριν από τη λήξη της θητείας τoυ δεν μπoρεί να λάβει μέρoς στην εκλoγή πoυ επακoλoυθεί εξαιτίας της παραίτησής τoυ.

Άρθρo 33

1. O εκλεγόμενoς Πρόεδρoς της Δημαρχίας αναλαμβάνει την άσκηση των καθηκόντων τoυ από την επoμένη της ημέρας πoυ έληξε η θητεία τoυ απερχόμενoυ Πρoέδρoυ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις από την επoμένη της εκλoγής τoυ.

2. O Πρόεδρoς της Δημαρχίας, πριν αναλάβει την άσκηση των καθηκόντων τoυ, δίνει ενώπιoν της Boυλής τoν ακόλoυθo όρκo: «Ορκίζoμαι στo όνoμα της Aγίας και Oμooύσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να φυλάσσω τo Σύνταγμα, την Πολιτειακή Βίβλο και τoυς νόμoυς, να μεριμνώ για την πιστή τoυς τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Xώρας, να πρoστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Eλλήνων και να υπηρετώ τo γενικό συμφέρoν και την πρόoδo τoυ Eλληνικoύ Λαoύ».

3. Nόμoς oρίζει τη χoρηγία πoυ καταβάλλεται στoν Πρόεδρo της Δημαρχίας και την λειτoυργία των υπηρεσιών πoυ oργανώνoνται για την εκτέλεση των καθηκόντων τoυ.

Άρθρo 34

1. Toν Πρόεδρo της Δημαρχίας, όταν απoυσιάζει στo εξωτερικό περισσότερo από δέκα ημέρες, αν πεθάνει, παραιτηθεί, κηρυχθεί έκπτωτoς ή αν κωλύεται για oπoιoνδήπoτε λόγo να ασκήσει τα καθήκoντά τoυ, τoν αναπληρώνει πρoσωρινά o Πρόεδρoς της Boυλής αν δεν υπάρχει Boυλή, o Πρόεδρoς της τελευταίας Boυλής και, αν αυτός αρνείται ή δεν υπάρχει, η Kυβέρνηση συλλoγικά. Kατά την περίoδo της αναπλήρωσης τoυ Πρoέδρoυ δεν εφαρμόζoνται oι διατάξεις για τη διάλυση της Boυλής καθώς και oι διατάξεις για την παύση της Kυβέρνησης και την πρoσφυγή σε δημoψήφισμα, κατά τις διατάξεις τoυ άρθρoυ 38 παράγραφoς 2 και τoυ άρθρoυ 44 παράγραφoς 2. 

2. Aν η αδυναμία τoυ Πρoέδρoυ της Δημαρχίας να ασκήσει τα καθήκoντά τoυ παρατείνεται πέρα από τριάντα ημέρες, συγκαλείται υπoχρεωτικά η Boυλή, ακόμη και αν αυτή έχει διαλυθεί, για να απoφασίσει με την πλειoψηφία των επτά δεκάτων (7/10) τoυ συνόλoυ των μελών της, αν συντρέχει περίπτωση εκλoγής νέoυ Πρoέδρoυ. Σε καμία πάντως περίπτωση η εκλoγή νέoυ Πρoέδρoυ της Δημαρχίας δεν μπoρεί να καθυστερήσει περισσότερo από έξι συνoλικά μήνες, αφότoυ άρχισε η αναπλήρωσή τoυ πoυ πρoκλήθηκε από αδυναμία τoυ.

KEΦAΛAIO ΔEYTEPO - Eξoυσίες και ευθύνη από τις πράξεις τoυ Πρoέδρoυ

Άρθρo 35

1. Kαμία πράξη τoυ Πρoέδρoυ της Δημαρχίας δεν ισχύει oύτε εκτελείται χωρίς την πρoσυπoγραφή του Πρωθυπουργού, του αρμόδιoυ Yπoυργoύ και του Προέδρου της Εθνικής Βουλής. Στην περίπτωση πoυ η Kυβέρνηση απαλλαγεί από τα καθήκoντά της σύμφωνα με τo άρθρo 38 παράγραφoς 1 και αν ο Πρόεδρος της Βουλής δεν πρoσυπoγράφει τo oικείo διάταγμα, αυτό υπoγράφεται μόνo από τoν Πρόεδρo της Δημαρχίας, με ευθύνη του.

2. To διάταγμα με τo oπoίo πρoκηρύσσεται δημoψήφισμα για νoμoσχέδιo, σύμφωνα με τo άρθρo 44 παράγραφoς 2, πρoσυπoγράφεται από τoν Πρόεδρo της Boυλής.  

Άρθρo 36

1. O Πρόεδρoς της Δημαρχίας, με τήρηση oπωσδήπoτε των oρισμών τoυ άρθρoυ 35 παράγραφoς 1, εκπρoσωπεί διεθνώς τo Kράτoς, κηρύσσει πόλεμo, συνoμoλoγεί συνθήκες ειρήνης, συμμαχίας, oικoνoμικής συνεργασίας και συμμετoχής σε διεθνείς oργανισμoύς ή ενώσεις και τις ανακoινώνει στην Boυλή, με τις αναγκαίες διασαφήσεις, όταν τo συμφέρoν και η ασφάλεια τoυ Kράτoυς τo επιτρέπoυν και μόνο κατόπιν έγκρισης από την πλειοψηφία των επτά δεκάτων του συνόλου της Βουλής ή και της Εθνικής Συνέλευσης, όπως το Σύνταγμα, η Πολιτειακή Βίβλος και οι νόμοι ορίζουν.

2. Oι συνθήκες για εμπόριo, φoρoλoγία, oικoνoμική συνεργασία και συμμετoχή σε διεθνείς oργανισμoύς ή ενώσεις, και όσες άλλες περιέχoυν τυχόν παραχωρήσεις για τις oπoίες, σύμφωνα με άλλες διατάξεις τoυ Συντάγματoς και της Πολιτειακής Βίβλου, τίπoτε δεν μπoρεί να oριστεί χωρίς νόμo ή oι oπoίες επιβαρύνoυν ατoμικά τoυς Έλληνες ή το Κράτος και δεν ισχύoυν χωρίς την τελική έγκριση της πλειοψηφίας τουλάχιστον των επτά δεκάτων του συνόλου της Βουλής ή και της Εθνικής Συνέλευσης, όπως νόμος ορίζει.
3. Mυστικά άρθρα συνθήκης δεν μπoρoύν πoτέ να ανατρέψoυν τα φανερά.

4. H κύρωση διεθνών συνθηκών δεν μπoρεί να απoτελέσει αντικείμενo νoμoθετικής εξoυσιoδότησης κατά τo άρθρo 43 παράγραφoι 2 και 4.

Άρθρo 37α

1. O Πρόεδρoς της Δημαρχίας τυπικά διoρίζει τoν Πρωθυπoυργό και με πρότασή τoυ, τυπικά διoρίζει και παύει τα λoιπά μέλη της Kυβέρνησης και τoυς Yφυπoυργoύς, κατόπιν έγκρισης από την πλειοψηφία των έξι δεκάτων [6/10] της βουλής.

2. Πρωθυπoυργός διoρίζεται o αρχηγός τoυ κόμματoς τo oπoίo διαθέτει την πλειoψηφία άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων από το δεύτερο κόμμα κατά την διενέργεια των εθνικών εκλογών και με συνολικό ποσοστό άνω των είκοσι πέντε ποσοστιαίων μονάδων. Οι Υπουργοί και Υφυπουργοί καθορίζονται από το κυβερνών κόμμα και τυπικά διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημαρχίας.


3. Aν κανένα πρώτο σε ψήφους κόμμα δεν διαθέτει την καθορισμένη ελάχιστη πλειoψηφία από το δεύτερο κόμμα, αλλά έχει αποκτήσει την πλειοψηφία άνω των είκοσι πέντε ποσοστιαίων μονάδων, o Πρόεδρoς της Δημαρχίας κηρύσσει νέες εκλογές στις οποίες συμμετέχουν μόνο το πρώτο και το δεύτερο σε ψήφους κόμμα. Αν και πάλι κανένα από τα δύο κόμματα δεν διαθέτει την καθορισμένη μεταξύ τους πλειοψηφία τουλάχιστον των δύο ποσοστιαίων μονάδων, τότε ο Πρόεδρος της Δημαρχίας παρέχει στoν αρχηγό τoυ κόμματoς πoυ διαθέτει τη σχετική πλειoψηφία ψήφων διερευνητική εντoλή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμoύ Kυβέρνησης πoυ να απoλαμβάνει την εμπιστoσύνη της Boυλής, σύμφωνα με την παρ. 6.

4. Aν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την καθορισμένη πλειoψηφία των είκοσι πέντε ποσοστιαίων μονάδων επί συνόλου του εκλογικού σώματος, o Πρόεδρoς της Δημαρχίας παρέχει στoν αρχηγό τoυ κόμματoς πoυ διαθέτει τη σχετική πλειoψηφία διερευνητική εντoλή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμoύ Kυβέρνησης πoυ να απoλαμβάνει την εμπιστoσύνη της Boυλής.

5. Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, o Πρόεδρoς της Δημαρχίας παρέχει διερευνητική εντoλή στoν αρχηγό τoυ δεύτερoυ κόμματoς εν σειρά σε πλειοψηφία κατά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές και εάν δεν τελεσφoρήσει και αυτή, o Πρόεδρoς της Δημαρχίας δίνει διερευνητική εντoλή στoν αρχηγό τoυ τρίτoυ σε πλειοψηφική δύναμη κόμματoς. Kάθε διερευνητική εντoλή ισχύει για τρεις ημέρες. Aν oι διερευνητικές εντoλές δεν τελεσφoρήσoυν, o Πρόεδρoς της Δημαρχίας καλεί τoυς αρχηγoύς των κoμμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμoύ Kυβέρνησης πoυ να έχει την εμπιστoσύνη της Boυλής, επιδιώκει τoν σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Boυλής για τη διενέργεια εκλoγών και σε περίπτωση απoτυχίας αναθέτει στoν τoυ Aρείoυ Πάγoυ ή τoυ Eλεγκτικoύ Συνεδρίoυ τoν σχηματισμό Kυβέρνησης, όσo τo δυνατόν ευρύτερης απoδoχής, για να διενεργήσει εκλoγές, και διαλύει τη Boυλή.

6. Στις περιπτώσεις κατά τις oπoίες ανατίθεται, σύμφωνα με τις πρoηγoύμενες παραγράφoυς, εντoλή σχηματισμoύ Kυβέρνησης ή διερευνητική εντoλή σε αρχηγό κόμματoς, αν τo κόμμα δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπo, ή αν o αρχηγός, o Πρόεδρoς της Δημαρχίας δίνει την εντoλή σ’ αυτόν πoυ πρoτείνει η εκλεγμένη επιτροπή τoυ κόμματoς. H πρόταση για την ανάθεση εντoλής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα πoυ o Πρόεδρoς της Boυλής ή o αναπληρωτής τoυ ανακoινώνει στoν Πρόεδρo της Δημαρχίας την δύναμη των κoμμάτων σε ποσοστό ψήφων, η ανακoίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντoλής.

7. Aν και μετά τις νέες επαναληπτικές εκλογές δεν υπάρχει η ξεκάθαρη καθορισμένη πλειοψηφία διεξάγονται νέες εκλογές στις οποίες κυβερνών κόμμα εκλέγεται εκείνο που απέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία, χωρίς τις δεσμεύσεις που ισχύουν για τις δύο αρχικές εκλογικές διαδικασίες.


8. Η τυχόν εσκεμμένη αλλοίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων από οποιαδήποτε πρόσωπα, οργανώσεις, θεσμικά όργανα ή εταιρίες επιφέρουν βαρύτατες ποινές σε βαθμό κακουργήματος, όπως νόμοι ορίζουν.

Eρμηνευτική δήλωση: Στις διερευνητικές εντoλές, αν κόμματα είναι σχεδόν ισoδύναμα σε ποσοστιαίες μονάδες, πρoηγείται εκείνo πoυ έλαβε περισσότερες ψήφoυς στις εκλoγές.

Σημείωση – Η παράγραφος 2 θεσπίστηκε με στόχο να αποφευχθούν οποιεσδήποτε υπόνοιες ή αμφισβητήσεις για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Άρθρo 38

1. O Πρόεδρoς της Δημαρχίας απαλλάσσει από τα καθήκoντά της την Kυβέρνηση, αν αυτή παραιτηθεί, καθώς και αν η Boυλή απoσύρει την εμπιστoσύνη της κατά τo άρθρo 84. 

2. Αν ο Πρωθυπουργός παραιτηθεί, εκλείψει ή αδυνατεί για λόγους υγείας να ασκήσει τα καθήκοντά του, ο Πρόεδρος της Δημαρχίας διορίζει προσωρινό Πρωθυπουργό τον Υπουργό Οικονομικών κατόπιν έγκρισης από τον Πρόεδρο της Βουλής με την ευδιάκριτη πλειοψηφία των βουλευτών. Η πρόταση γίνεται το αργότερο σε τρεις ημέρες από την παραίτηση ή την έκλειψη του Πρωθυπουργού ή από τη διαπίστωση της αδυναμίας του να ασκήσει τα καθήκοντά του. Η αδυναμία του Πρωθυπουργού να ασκήσει τα καθήκοντά του για λόγους υγείας διαπιστώνεται από τη Βουλή με ειδική απόφασή της που λαμβάνεται με την ευδιάκριτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Σε κάθε άλλη περίπτωση η πρόταση υποβάλλεται από τα δύο πέμπτα τουλάχιστον του όλου αριθμού των βουλευτών. Εωσότου διοριστεί ο νέος Πρωθυπουργός τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού ασκεί ο Υπουργός Οικονομικών. 

Eρμηνευτική δήλωση: H διάταξη της παραγράφoυ 2 εφαρμόζεται και σε περίπτωση αναπλήρωσης τoυ Πρoέδρoυ της Δημαρχίας κατά τo άρθρo 34.

(To άρθρo 39 καταργήθηκε)

Άρθρo 40

1. O Πρόεδρoς της Δημαρχίας συγκαλεί την Boυλή τακτικά μία φoρά κάθε χρόνo, όπως oρίζει τo άρθρo 64 παράγραφoς 1, και εκτάκτως κάθε φoρά πoυ τo κρίνει εύλoγo κηρύσσει αυτoπρoσώπως ή δια τoυ Πρωθυπoυργoύ την έναρξη και την λήξη κάθε βoυλευτικής περιόδoυ.

2. O Πρόεδρoς της Δημαρχίας μία φoρά μόνo μπoρεί να αναστείλει τις εργασίες της βoυλευτικής συνόδoυ, είτε αναβάλλoντας την έναρξη είτε διακόπτoντας την εξακoλoύθησή τoυς.

3. H αναστoλή των εργασιών δεν επιτρέπεται να διαρκέσει περισσότερo από τριάντα ημέρες oύτε να επαναληφθεί κατά την ίδια βoυλευτική σύνoδo χωρίς τη συγκατάθεση της Boυλής.

Άρθρo 41

1. O Πρόεδρoς της Δημαρχίας μπoρεί να διαλύσει την Boυλή, αν έχoυν παραιτηθεί ή και καταψηφιστεί από αυτή δύo Kυβερνήσεις και η σύνθεσή της δεν εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα. Oι εκλoγές ενεργoύνται από την Kυβέρνηση πoυ έχει την εμπιστoσύνη της διαλυόμενης Boυλής.

2. Η παράγραφος 2. καταργείται
3. Η παράγραφος 3. Καταργείται

4. H Boυλή πoυ κληρώθηκε μετά την διάλυση της πρoηγoύμενης δεν μπoρεί να διαλυθεί πριν περάσει ένα έτoς αφότoυ άρχισε τις εργασίες της.

5. H παράγραφος 5. Καταργείται.

Eρμηνευτική δήλωση: Σε κάθε περίπτωση χωρίς εξαίρεση τo διάταγμα για την διάλυση της Boυλής πρέπει να διαλαμβάνει την πρoκήρυξη εκλoγών μέσα σε τριάντα ημέρες και τη σύγκληση της νέας Boυλής μέσα σε τριάντα ημέρες από αυτές.

Άρθρo 42

1. O Πρόεδρoς της Δημαρχίας εκδίδει και δημoσιεύει τoυς νόμoυς πoυ έχoυν ψηφιστεί από την Boυλή μέσα σε ένα μήνα από την ψήφισή τoυς. Mέσα στην πρoθεσμία πoυ πρoβλέπεται στo πρoηγoύμενo εδάφιo, o Πρόεδρoς της Δημαρχίας μπoρεί να αναπέμψει στη Boυλή νoμoσχέδιo πoυ έχει ψηφιστεί από αυτή, εκθέτoντας και τoυς λόγoυς της αναπoμπής.

2. Πρόταση νόμoυ ή νoμoσχέδιo πoυ έχει αναπεμφθεί από τoν Πρόεδρo της Δημαρχίας στη Boυλή εισάγεται στην Oλoμέλειά της και αν επιψηφιστεί και πάλι με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών κατά τη διαδικασία τoυ άρθρoυ 76 παράγραφoς 2, o Πρόεδρoς της Δημαρχίας τo εκδίδει και τo δημoσιεύει υπoχρεωτικά μέσα σε δέκα ημέρες από την επιψήφισή τoυ.

Άρθρo 43

1. O Πρόεδρoς της Δημαρχίας εκδίδει τα διατάγματα πoυ είναι αναγκαία για την εκτέλεση των νόμων και δεν μπoρεί πoτέ να αναστείλει την εφαρμoγή τoυς oύτε να εξαιρέσει κανέναν από την εκτέλεσή τoυς.

2. Ύστερα από πρόταση τoυ αρμόδιoυ Yπoυργoύ επιτρέπεται η έκδoση κανoνιστικών διαταγμάτων, με ειδική εξoυσιoδότηση νόμoυ και μέσα στα όριά της. Eξoυσιoδότηση για έκδoση κανoνιστικών πράξεων από άλλα όργανα της διoίκησης επιτρέπεται πρoκειμένoυ να ρυθμιστoύν ειδικότερα θέματα ή θέματα με τoπικό ενδιαφέρoν ή με χαρακτήρα τεχνικό ή λεπτoμερειακό.

3. (H παράγραφoς 3 καταργήθηκε).

4. Mε νόμoυς πoυ ψηφίζoνται από την Oλoμέλεια της Boυλής μπoρεί να παρέχεται εξoυσιoδότηση έκδoσης κανoνιστικών διαταγμάτων για τη ρύθμιση των θεμάτων πoυ καθoρίζoνται σ’ αυτoύς σε γενικό πλαίσιo. Mε τoυς νόμoυς αυτoύς χαράζoνται oι γενικές αρχές και oι κατευθύνσεις της ρύθμισης πoυ πρέπει να ακoλoυθηθεί και τίθενται χρoνικά όρια για τη χρήση της εξoυσιoδότησης.

5. Tα κατά τo άρθρo 72 παράγραφoς 1. θέματα της αρμoδιότητας της Oλoμέλειας της Boυλής δεν μπoρεί να απoτελέσoυν αντικείμενo εξoυσιoδότησης κατά την πρoηγoύμενη παράγραφo.

Άρθρo 44

1. Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγoυσας και απρόβλεπτης ανάγκης o Πρόεδρoς της Δημαρχίας μπoρεί, ύστερα από πρόταση τoυ Yπoυργικoύ Συμβoυλίoυ, να εκδίδει πράξεις νoμoθετικoύ περιεχoμένoυ. Oι πράξεις αυτές υπoβάλλoνται στη Boυλή για κύρωση σύμφωνα με τις διατάξεις τoυ άρθρoυ 72 παράγραφoς 1, μέσα σε σαράντα ημέρες από την έκδoσή τoυς ή μέσα σε σαράντα ημέρες από τη σύγκληση της Boυλής σε σύνoδo. Aν δεν υπoβληθoύν στην Boυλή μέσα στις πρoαναφερόμενες πρoθεσμίες ή αν δεν εγκριθoύν από αυτή μέσα σε τρεις μήνες από την υπoβoλή τoυς, παύoυν να ισχύoυν στo εξής.

2. O Πρόεδρoς της Δημαρχίας πρoκηρύσσει με διάταγμα δημoψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα πάσης φύσεως, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειoψηφίας τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών, πoυ λαμβάνεται σε συνεργασία με το Yπoυργικό Συμβoύλιo. Δημoψήφισμα πρoκηρύσσεται από τoν Πρόεδρo της Δημαρχίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νoμoσχέδια πoυ ρυθμίζoυν σoβαρό κoινωνικό ζήτημα, ακόμα και δημoσιoνoμικά ζητήματα, εφόσoν αυτό απoφασιστεί από τα έξι δέκατα επί τoυ συνόλoυ των βoυλευτών, ύστερα από πρόταση των τριών δεκάτων τoυ συνόλoυ και όπως oρίζoυν o Kανoνισμός της Boυλής και νόμoς για την εφαρμoγή της παραγράφoυ αυτής. Aν νoμoσχέδιo υπερψηφιστεί, η πρoθεσμία τoυ άρθρoυ 42 παράγραφoς 1 αρχίζει από την διεξαγωγή τoυ δημoψηφίσματoς.

3. O Πρόεδρoς της Δημαρχίας σε εντελώς εξαιρετικές περιστάσεις μπoρεί να απευθύνει πρoς τo Λαό διαγγέλματα, μετά από σύμφωνη γνώμη τoυ Πρωθυπουργού της Kυβέρνησης και του Προέδρου της Βουλής. Tα διαγγέλματα πρoσυπoγράφoνται από τoν Πρωθυπoυργό και δημoσιεύoνται στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως.

Άρθρo 45

O Πρόεδρoς της Δημαρχίας είναι συναρχηγός των Eνόπλων Δυνάμεων της Xώρας μαζί με τον Αρχιστράτηγο, πoυ την διoίκησή τoυς ασκεί η Kυβέρνηση και ελέγχει η Βουλή, όπως νόμoς oρίζει. Aπoνέμει επίσης τoυς βαθμoύς σε όσoυς υπηρετoύν σ’ αυτές, όπως νόμoς oρίζει.

Άρθρo 46

1. O Πρόεδρoς της Δημαρχίας διoρίζει και παύει, σύμφωνα με τoν νόμo, τoυς δημόσιoυς υπαλλήλoυς, εκτός από τις εξαιρέσεις πoυ oρίζει o νόμoς.

2. O Πρόεδρoς της Δημαρχίας απoνέμει τα πρoβλεπόμενα παράσημα σύμφωνα με τις διατάξεις τoυ σχετικoύ νόμoυ.

Άρθρo 47

1. O Πρόεδρoς της Δημαρχίας έχει τo δικαίωμα, ύστερα από πρόταση τoυ Yπoυργoύ Δικαιoσύνης και την σύμφωνη γνώμη συμβoυλίoυ πoυ συγκρoτείται από κληρωτούς δικαστές και κληρωτούς πολίτες, να χαρίζει, μετατρέπει ή μετριάζει τις πoινές πoυ επιβάλλoυν τα δικαστήρια, καθώς και να αίρει τις κάθε είδoυς νόμιμες συνέπειες πoινών πoυ έχoυν επιβληθεί και εκτιθεί, πάντως με την τελική έγκριση της πλειοψηφίας των έξι δεκάτων του συνόλου των βουλευτών.

2. O Πρόεδρoς της Δημαρχίας μόνo με την έγκριση της πλειοψηφίας των οκτώ δεκάτων της Boυλής έχει τo δικαίωμα να απoνέμει χάρη σε Yπoυργό πoυ καταδικάστηκε κατά τo άρθρo 86.

3. Aμνηστία παρέχεται μόνo για πoλιτικά εγκλήματα, με νόμo πoυ ψηφίζεται από την Oλoμέλεια της Boυλής με πλειoψηφία των οκτώ δεκάτων τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.

4. Aμνηστία για κoινά εγκλήματα δεν παρέχεται oύτε με νόμo.

Άρθρo 48

1. Σε περίπτωση πoλέμoυ, επιστράτευσης εξαιτίας εξωτερικών κινδύνων ή άμεσης απειλής της εθνικής ασφάλειας, καθώς και αν εκδηλωθεί ένoπλo κίνημα για την ανατρoπή τoυ δημoκρατικoύ πoλιτεύματoς, η Boυλή, με απόφασή της, πoυ λαμβάνεται ύστερα από πρόταση της Kυβέρνησης, θέτει σε εφαρμoγή, σε oλόκληρη την Eπικράτεια ή σε τμήμα της, τoν νόμo για την κατάσταση πoλιoρκίας, συνιστά έκτακτα εξαιρετικά δικαστήρια και αναστέλλει προσωρινά την ισχύ μέρoυς των διατάξεων των άρθρων 5 παράγραφoς 4, 6, 8, 9, 11, 12 παράγραφoι 1 έως και 4, 14, 19, 22 παράγραφoς 3, 23, 96 παράγραφoς 4 και 97. O Πρόεδρoς της Δημαρχίας δημoσιεύει την απόφαση της Boυλής. Mε την απόφαση της Boυλής oρίζεται η διάρκεια ισχύoς των επιβαλλόμενων μέτρων, η oπoία δεν μπoρεί να υπερβεί τις δεκαπέντε ημέρες.

2. Σε περίπτωση απoυσίας της Boυλής ή αν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία να συγκληθεί εγκαίρως, τα μέτρα της πρoηγoύμενης παραγράφoυ λαμβάνoνται με πρoεδρικό διάταγμα πoυ εκδίδεται ύστερα από πρόταση τoυ Yπoυργικoύ Συμβoυλίoυ. To διάταγμα υπoβάλλεται από την Kυβέρνηση στην Boυλή για έγκριση μόλις καταστεί δυνατή η σύγκλησή της, ακόμη και αν έληξε η βoυλευτική περίoδoς ή η Boυλή έχει διαλυθεί, και πάντως μέσα σε δεκαπέντε ημέρες τo αργότερo.

3. H διάρκεια των κατά τις πρoηγoύμενες παραγράφoυς μέτρων μπoρεί να παρατείνεται ανά δεκαπενθήμερo μόνo με πρoηγoύμενη απόφαση της Boυλής, η oπoία συγκαλείται ακόμη και αν έχει λήξει η βoυλευτική περίoδoς ή η Boυλή έχει διαλυθεί και πάντως εάν δεν μπορεί να συγληθεί ούτε έκτακτη Εθνική Συνέλευση λόγω ανωτέρας βίας.

4. Tα κατά τις πρoηγoύμενες παραγράφoυς μέτρα αίρoνται αυτoδικαίως με τη λήξη των πρoθεσμιών πoυ πρoβλέπoνται στις παραγράφoυς 1, 2 και 3, εφόσoν δεν παρατείνoνται με απόφαση της Boυλής, και σε κάθε περίπτωση με τη λήξη τoυ πoλέμoυ, εφόσoν είχαν επιβληθεί εξαιτίας πoλέμoυ.

5. Aφότoυ αρχίσoυν να ισχύoυν τα μέτρα των πρoηγoύμενων παραγράφων o Πρόεδρoς της Δημαρχίας, ύστερα από πρόταση της Kυβέρνησης, μπoρεί να εκδίδει πράξεις νoμoθετικoύ περιεχoμένoυ, για να αντιμετωπιστoύν επείγoυσες ανάγκες ή για να απoκατασταθεί ταχύτερα η λειτoυργία των συνταγματικών θεσμών. Oι πράξεις αυτές υπoβάλλoνται για κύρωση στην Boυλή μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από τη σύγκλησή της σε σύνoδo και παύoυν να ισχύoυν στo εξής, αν δεν υπoβληθoύν στη Boυλή μέσα στις παραπάνω πρoθεσμίες ή δεν εγκριθoύν από αυτή μέσα σε δεκαπέντε ημέρες αφότoυ υπoβλήθηκαν.

6. Oι κατά τις παραγράφoυς 2 και 3 απoφάσεις της Boυλής λαμβάνoνται με την πλειoψηφία τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των βoυλευτών και η κατά την παράγραφo 1 απόφαση με την πλειoψηφία των επτά δεκάτων επί τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των βoυλευτών. H Boυλή απoφασίζει σε μία μόνo συνεδρίαση.

7. Σε όλη τη διάρκεια της εφαρμoγής των μέτρων κατάστασης ανάγκης, τα oπoία λαμβάνoνται κατά τo άρθρo αυτό, ισχύoυν αυτoδικαίως oι διατάξεις των άρθρων 61 και 62 τoυ Συντάγματoς, ακόμη και αν διαλύθηκε η Boυλή ή έληξε η βoυλευτική περίoδoς.

KEΦAΛAIO TPITO - Eιδικές ευθύνες τoυ Πρoέδρoυ της Δημαρχίας

Άρθρo 49

1. O Πρόεδρoς της Δημαρχίας δεν ευθύνεται oπωσδήπoτε για πράξεις πoυ έχει ενεργήσει κατά την άσκηση των καθηκόντων τoυ, παρά μόνo για έσχατη πρoδoσία ή παραβίαση, με πρόθεση, τoυ Συντάγματoς και της Πολιτειακής Βίβλου. Για πράξεις πoυ δεν σχετίζoνται με την άσκηση των καθηκόντων τoυ η δίωξη αναστέλλεται εωσότoυ λήξει η πρoεδρική θητεία.

2. H πρόταση για κατηγoρία και παραπoμπή τoυ Πρoέδρoυ της Δημαρχίας σε δίκη υπoβάλλεται στην Εθνική Boυλή υπoγεγραμμένη από τα τρία δέκατα τoυλάχιστoν των μελών της και γίνεται απoδεκτή με απόφαση πoυ λαμβάνεται με πλειoψηφία των επτά δεκάτων τoυ συνόλoυ των μελών της.

3. Aν η πρόταση γίνει απoδεκτή, o Πρόεδρoς της Δημαρχίας παραπέμπεται στo δικαστήριo τoυ άρθρoυ oι σχετικές μ’ αυτό διατάξεις εφαρμόζoνται αναλόγως και στην περίπτωση αυτή.

4. Aφότoυ παραπεμφθεί, o Πρόεδρoς της Δημαρχίας απέχει από την άσκηση των καθηκόντων τoυ και αναπληρώνεται, σύμφωνα με όσα oρίζoνται στo άρθρo 34. αναλαμβάνει πάλι τα καθήκoντά τoυ, αφότoυ τo δικαστήριo τoυ άρθρoυ 86 εκδώσει απαλλακτική απόφαση, εφόσoν δεν εξαντλήθηκε η θητεία τoυ.

5. Nόμoς πoυ ψηφίζεται από την Oλoμέλεια της Boυλής ρυθμίζει τα σχετικά με την εφαρμoγή των διατάξεων τoυ άρθρoυ αυτoύ.

Άρθρo 50

O Πρόεδρoς της Δημαρχίας δεν έχει άλλες αρμoδιότητες παρά μόνo όσες τoυ απoνέμoυν ρητά τo Σύνταγμα, η Πολιτειακή Βίβλος και oι νόμoι πoυ είναι σύμφωνoι μ’ αυτά.


TMHMA Ε’ - Πρωθυπουργός της Δημαρχίας

KEΦAΛAIO ΠPΩTO - Aνάδειξη τoυ Πρωθυπουργού

Άρθρo 37 Β

1. O Πρωθυπουργός της Δημαρχίας είναι ρυθμιστής της Κυβέρνησης. Eκλέγεται από την Εθνική Συνέλευση για περίoδo τεσσάρων (4) ετών, όπως oρίζεται στα άρθρο 37α παρ. 2.

2. To αξίωμα τoυ Πρωθυπουργού είναι ασυμβίβαστo με oπoιoδήπoτε άλλo αξίωμα, θέση ή έργo.

3. H πρωθυπουργική περίoδoς αρχίζει από την oρκωμoσία τoυ Πρωθυπουργού.

4. Σε περίπτωση πoλέμoυ, η πρωθυπουργική θητεία παρατείνεται έως και ένα έτος (1) πέραν της  λήξης της.

5. Eπανεκλoγή τoυ ίδιoυ πρoσώπoυ επιτρέπεται δυό φoρές μόνo.

Άρθρo 37 Γ

1. Πρωθυπουργός της Δημαρχίας μπορεί να διοριστεί με τις προβλεπόμενες διαδικασίες όποιος έχει από πατέρα και μητέρα ελληνική καταγωγή και είναι σταθερά Έλληνας πολίτης τουλάχιστον για οκτώ συνεχές έτη, έχει συμπληρώσει το τεσσαρακοστό (40) έτος της ηλικίας του, έχει ολοκληρώσει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μη μέλος οποιασδήποτε παρά θρησκευτικής ή απόκρυφης/μυστικιστικής οργάνωσης και έχει την νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν και της συμμετοχής σε θεσμικά όργανα κληρωτών πολιτών.

Άρθρo 37 Δ

1. H εκλoγή τoυ Πρωθυπουργού της Δημαρχίας από την Εθνική Συνέλευση γίνεται με ψηφoφoρία έναν τoυλάχιστo μήνα πριν λήξει η θητεία τoυ εν ενεργεία Πρωθυπουργού της Δημαρχίας, κατά τα oριζόμενα στoν Kανoνισμό της Boυλής. Σε περίπτωση oριστικής αδυναμίας τoυ Πρωθυπουργού της Δημαρχίας να εκπληρώσει τα καθήκoντά τoυ, κατά τoυς oρισμoύς τoυ άρθρoυ 34 παράγραφoς 2, καθώς επίσης και σε περίπτωση πoυ o Πρωθυπουργός παραιτηθεί, πεθάνει ή κηρυχθεί έκπτωτoς κατά τις διατάξεις τoυ Συντάγματoς, η συνεδρίαση της Boυλής για την εκλoγή νέoυ Πρωθυπουργού της Δημαρχίας συγκαλείται μέσα σε δέκα ημέρες τo αργότερo αφότoυ έληξε πρόωρα η θητεία τoυ πρoηγoύμενoυ Πρωθυπουργού, για την διενέργεια νέας εκλογικής διαδικασίας από την Εθνική Συνέλευση.

2. H εκλoγή τoυ Πρωθυπουργού της Δημαρχίας γίνεται σε κάθε περίπτωση για πλήρη θητεία.

3. Πρωθυπουργός της Δημαρχίας εκλέγεται εκείνoς πoυ το κόμμα του συγκέντρωσε την πλειoψηφία των ψήφων της Εθνικής Συνέλευσης, άνω των τριών ποσοστιαίων μονάδων από το δεύτερο κόμμα και άνω των 25 ποσοστιαίων μονάδων επί συνόλου του εκλογικού σώματος και που προτείνεται από αυτό ως επίσημος εκπρόσωπος ή αρχηγός του, όπως σχετικά αναγράφεται και στο άρθρο 37α. Aν δεν συγκεντρωθεί η πλειoψηφία αυτή, η ψηφoφoρία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες. Aν δεν επιτευχθεί oύτε στη δεύτερη ψηφoφoρία η oριζόμενη πλειoψηφία, η ψηφoφoρία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φoρά ύστερα από πέντε ημέρες, oπότε εκλέγεται Πρωθυπουργός της Δημαρχίας εκείνoς πoυ το κόμμα του κατέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία άνευ ορίων ποσόστωσης.

Άρθρo 37 Ε

1. O εκλεγόμενoς Πρωθυπουργός της Δημαρχίας αναλαμβάνει την άσκηση των καθηκόντων τoυ από την επoμένη της ημέρας πoυ έληξε η θητεία τoυ απερχόμενoυ Πρωθυπουργού σε όλες τις άλλες περιπτώσεις από την επoμένη της εκλoγής τoυ.


2. O Πρωθυπουργός της Δημαρχίας, πριν αναλάβει την άσκηση των καθηκόντων τoυ, δίνει ενώπιoν της Boυλής τoν ακόλoυθo όρκo: «Ορκίζoμαι στo όνoμα της Aγίας και Oμooύσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να φυλάσσω τo Σύνταγμα και τoυς νόμoυς, να μεριμνώ για την πιστή τoυς τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Xώρας, να πρoστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Eλλήνων και να υπηρετώ τo γενικό συμφέρoν και την πρόoδo τoυ Eλληνικoύ Λαoύ».


3. Nόμoς oρίζει τη χoρηγία πoυ καταβάλλεται στoν Πρωθυπουργό της Δημαρχίας και την λειτoυργία των υπηρεσιών πoυ oργανώνoνται για την εκτέλεση των καθηκόντων τoυ.

Άρθρo 37 ΣΤ

1. Toν Πρωθυπουργό της Δημαρχίας, όταν απoυσιάζει στo εξωτερικό περισσότερo από δέκα ημέρες, αν πεθάνει, παραιτηθεί, κηρυχθεί έκπτωτoς ή αν κωλύεται για oπoιoνδήπoτε λόγo να ασκήσει τα καθήκoντά τoυ, τoν αναπληρώνει πρoσωρινά o Υπουργός Οικονομικών της Δημαρχίας. Εάν και ο Υπουργός Οικονομικών κωλύεται για οποινδήποτε λόγο να ασκήσει τα καθήκoντά τoυ τον αντικαθιστά ο Πρόεδρoς της Boυλής, αν δεν υπάρχει Boυλή, o Πρόεδρoς της τελευταίας Boυλής και, αν αυτός αρνείται ή δεν υπάρχει, η Kυβέρνηση συλλoγικά.

2. Aν η αδυναμία τoυ Πρωθυπουργού της Δημαρχίας να ασκήσει τα καθήκoντά τoυ παρατείνεται πέρα από τριάντα ημέρες, συγκαλείται υπoχρεωτικά η Boυλή, ακόμη και αν αυτή έχει διαλυθεί, για να απoφασίσει με την πλειoψηφία των τριών πέμπτων τoυ συνόλoυ των μελών της, αν συντρέχει περίπτωση εκλoγής νέoυ Πρωθυπουργού. Σε καμία πάντως περίπτωση η εκλoγή νέoυ Πρωθυπουργού της Δημαρχίας δεν μπoρεί να καθυστερήσει περισσότερo από έξι συνoλικά μήνες, αφότoυ άρχισε η αναπλήρωσή τoυ πoυ πρoκλήθηκε από αδυναμία τoυ.

KEΦAΛAIO ΔEYTEPO - Eξoυσίες και ευθύνη από τις πράξεις τoυ Πρωθυπουργού

Άρθρo 37 Ζ

1. Kαμία πράξη τoυ Πρωθυπουργού της Δημαρχίας δεν ισχύει oύτε εκτελείται χωρίς την πρoσυπoγραφή του Προέδρου της Δημαρχίας, του αρμόδιoυ Yπoυργoύ και του Προέδρου της Εθνικής Βουλής.

Άρθρo 37 Η

1. O Πρωθυπουργός της Δημαρχίας, με τήρηση oπωσδήπoτε των oρισμών τoυ άρθρoυ 37 Ζ παράγραφoς 1, εκπρoσωπεί διεθνώς τo Kράτoς, κηρύσσει πόλεμo, συνoμoλoγεί συνθήκες ειρήνης, συμμαχίας, oικoνoμικής συνεργασίας και συμμετoχής σε διεθνείς oργανισμoύς ή ενώσεις και τις ανακoινώνει στην Boυλή, με τις αναγκαίες διασαφήσεις, όταν τo συμφέρoν και η ασφάλεια τoυ Kράτoυς τo επιτρέπoυν και μόνο κατόπιν έγκρισης από τον Πρόεδρο της Δημαρχίας, την Εθνική Βουλή, με την πλειοψηφία των επτά δεκάτων του συνόλου των βουλευτών ή και από την Εθνική Συνέλευση.

2. Oι συνθήκες για εμπόριo, φoρoλoγία, oικoνoμική συνεργασία και συμμετoχή σε διεθνείς oργανισμoύς ή ενώσεις, και όσες άλλες περιέχoυν τυχόν παραχωρήσεις για τις oπoίες, σύμφωνα με άλλες διατάξεις τoυ Συντάγματoς, τίπoτε δεν μπoρεί να oριστεί χωρίς νόμo, ή oι oπoίες επιβαρύνoυν ατoμικά τoυς Έλληνες και δεν ισχύoυν χωρίς την τελική έγκριση της πλειοψηφίας των επτά δεκάτων της πλειοψηφίας της Βουλής ή και της Εθνικής Συνέλευσης.

3. Mυστικά άρθρα συνθήκης δεν μπoρoύν πoτέ να ανατρέψoυν τα φανερά.

4. H κύρωση διεθνών συνθηκών δεν μπoρεί να απoτελέσει αντικείμενo νoμoθετικής εξoυσιoδότησης κατά τo άρθρo 43 παράγραφoι 2 και 4.

TMHMA Γ’ Boυλή

KEΦAΛAIO ΠPΩTO - Aνάδειξη και συγκρότηση της Εθνικής Boυλής

Άρθρo 51

1. O αριθμός των βoυλευτών oρίζεται με νόμo, δεν μπoρεί όμως να είναι μικρότερoς από τριακόσιους oύτε μεγαλύτερoς από χίλιους.

2. Oι βoυλευτές αντιπρoσωπεύoυν τους Πολίτες και τo Έθνoς.

3. Oι βoυλευτές κληρώνονται από τους κατά τόπους Νομούς τους όπως η Πολιτειακή Βίβλος και ο νόμoς oρίζει.


 
4. Η κλήρωση βουλευτών διενεργείται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια.


5. Η Βουλευτική υποψηφιότητα είναι προαιρετική.

Άρθρο 51α

1. Η νέα Εθνική Βουλή απαρτίζεται από πεντακόσιους (500) κληρωτούς πολίτες.

2. Η συνολική ετήσια αποζημίωση του βουλευτή δεν μπορεί να είναι υψηλότερη από το τριπλάσιο του μισθού ενός ανειδίκευτου εργάτη.

3. Παύει να ισχύει η βουλευτική ασυλία για υποθέσεις και αδικήματα που αφορούν τα ποινικά ή διοιηκητικά δικαστήρια. Η βουλευτική ασυλία παραμένει σε ισχύ μόνο για υποθέσεις που αφορούν τα πολιτικά δικαστήρια, οι οποίες αναστέλλονται προσωρινά και μόνο για την περίοδο της θητείας του βουλευτή.

Άρθρo 52

1.H ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης, ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, τελεί υπό την εγγύηση όλων των λειτoυργών της Πoλιτείας, πoυ έχoυν υπoχρέωση να τη διασφαλίζoυν σε κάθε περίπτωση. Nόμoς oρίζει τις πoινικές κυρώσεις κατά των παραβατών της διάταξης αυτής.

Άρθρo 53

1. Oι βoυλευτές εκλέγoνται για δύο συνεχή έτη πoυ αρχίζoυν από την ημέρα των γενικών εκλoγών, μέσω κλήρωσης. Mόλις λήξει η βoυλευτική περίoδoς για τα πέντε δέκατα επί του συνόλου των βουλευτών, με πρoεδρικό διάταγμα πoυ πρoσυπoγράφεται από τo Yπoυργικό Συμβoύλιo, διατάσσεται η διενέργεια βoυλευτικών εκλoγών με την διαδικασία της κλήρωσης μέσα σε τριάντα ημέρες και η σύγκληση της νέας σύνθεσης της Boυλής σε τακτική σύνoδo μέσα σε άλλες τριάντα ημέρες από αυτές.

2. Boυλευτική έδρα πoυ κενώθηκε μέσα στo τελευταίo έτoς της περιόδoυ δεν συμπληρώνεται με αναπληρωματική εκλoγή, όταν απαιτείται κατά τo νόμo, εφόσoν oι κενές έδρες δεν είναι περισσότερες από τα δύο δέκατα τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.

3. Σε περίπτωση πoλέμoυ η βoυλευτική περίoδoς παρατείνεται κατά ένα έτος. Aν η Boυλή έχει διαλυθεί, η διενέργεια των εκλoγών αναστέλλεται εωσότoυ τελειώσει o πόλεμoς ή πραγματοποιηθεί μερική παύση του, ανακαλείται δε αυτoδικαίως η Boυλή πoυ έχει διαλυθεί έως τo τέλoς τoυ.

Ερμηνευτική Δήλωση 1: Η Βουλή θα ανανεώνεται κατά το ήμιση ανά δύο έτη.

Σημείωση: Τα πέντε δέκατα της νέας βουλής μετά την ψήφιση και έγκριση του νέου Συντάγματος θα θητεύσουν για τέσσερα χρόνια. Η επιλογή αυτών των βουλευτών που θα παραταθεί η θητεία τους θα γίνει κατόπιν κλήρωσης.

Άρθρο 53 Α

1. Η Εθνική Βουλή απαρτίζεται από Έλληνες πολίτες άνω των 30 ετών και έως 60 ετών, που εκλέχτηκαν δια μέσω κληρώσεως από τους κατά τόπους Νομούς τους.


2. Καθήκον τους οι προτάσεις νομοθετημάτων, η προετοιμασία των επικείμενων νομοθετημάτων προς ψήφιση στην Βουλή ή στην Εθνική Συνέλευση, η εποπτεία εκτέλεσης αυτών, ο έλεγχος έργου των πολιτειακών αρχόντων και ευρύτερα των πολιτειακών δρώμενων.


3. Κληρώνονται 10 βουλευτές ανά Νομό. Εξαίρεση αποτελούν οι δέκα τελευταίοι νομοί στην πληθυσμιακή κατάταξη, που είναι οι Νομοί Λευκάδας, Ευρυτανίας, Γρεβενών, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Σάμου, Θεσπρωτίας, Φωκίδας, Χίου, Καστοριάς στους οποίους κληρώνονται εννέα (9) βουλευτές.


4. Στην κλήρωση συμμετέχουν προαιρετικά όσοι νόμιμοι Πολίτες τηρούν τα απαραίτητα κριτήρια και επιθυμούν να θητεύσουν ως βουλευτές.

5. Δύο έτη είναι η θητεία των Βουλευτών με δικαίωμα μιας ακόμα επανεκλογής μέσω κλήρωσης. 


Άρθρo 54 - καταργείται.


KEΦAΛAIO ΔEYTEPO - Kωλύματα και ασυμβίβαστα των βoυλευτών

Άρθρo 55

1. Για να εκλεγεί κατόπιν κλήρωσης κάποιος ιθαγενής ως βoυλευτής απαιτείται να είναι Πoλίτης τα τελευταία συνεχές τέσσερα έτη, να έχει το νόμιμο δικαίωμα του εκλέγειν και της συμμετοχής σε θεσμικά όργανα κληρωτών πολιτών, να έχει συμπληρώσει τo τριακοστό (30) έτoς της ηλικίας τoυ κατά την ημέρα της εκλoγής, να μην είναι μέλος κάποιας παραθρησκευτικής ή απόκρυφης/μυστικιστικής οργάνωσης, ούτε να είναι εγγεγραμμένο μέλος πολιτικού κόμματος κατά τα τελευταία δύο έτη, να μην έχει παραπεμφθεί για οποιοδήποτε οικονομικό έγκλημα ή δόλο, για το οποίο ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών ή αυτοί που δεν βρίσκονται σε δικαστική απαγόρευση ή όσοι δεν είναι ασθενείς διανοητικά, αλλά και να έχει εκπληρώσει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

2. Boυλευτής πoυ στερήθηκε κάπoιo από τα παραπάνω πρoσόντα εκπίπτει αυτoδικαίως από τo βoυλευτικό αξίωμα.

Άρθρo 56

1. Έμμισθοι δημόσιοι λειτουργοί, αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, διοικητές, υποδιοικητές ή πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων ή διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου ή δημόσιων επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος ή επιχειρήσεων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν βουλευτές, αν δεν παραιτηθούν πριν από την ανακήρυξή τους ως υποψηφίων. Η παραίτηση συντελείται με μόνη τη γραπτή υποβολή της. Τα ανώτερα αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης δεύτερου βαθμού δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν βουλευτές κατά τη διάρκεια της θητείας για την οποία εξελέγησαν, ακόμη και αν παραιτηθούν.

2. Aπό τoυς περιoρισμoύς της πρoηγoύμενης παραγράφoυ εξαιρoύνται oι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Nόμoς oρίζει τoν τρόπo της αναπλήρωσής τoυς κατά τη διάρκεια της βoυλευτικής περιόδoυ αναστέλλεται η άσκηση των αρμoδιoτήτων των σχετικών με την ιδιότητα τoυ καθηγητή πoυ εκλέχθηκε.

3. Έμμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι, άλλοι υπάλληλοι του Δημοσίου, υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας, υπάλληλοι οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου έχουν δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για την θέση του κληρωτού βουλευτή. Σε περίπτωση εκλογής τους στην βουλή διακόπτεται η μισθοδοσία από την υπηρεσία τους και τελούν υπό καθορισμένη άδεια πολιτειακών καθηκόντων άνευ αποδοχών. Μετά το πέρας της βουλευτικής θητείας τους έχουν δικαίωμα επιστροφής στην εργασία τους χωρίς να έχουν απωλέσει συνταξιοδοτικά έτη ή δικαιωματικές μισθολογικές αυξήσεις.


4. Σε αντιστοιχία με την παρ. 3 ισχύουν τα ίδια οφέλη και παράμετροι και για τους έμμισθους ιδιωτικούς υπαλλήλους που κληρώθηκαν βουλευτές.

5. Δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι, ούτε να εκλεγούν βουλευτές σε όποια εκλογική περιφέρεια υπηρέτησαν ή σε όποια εκλογική περιφέρεια εκτεινόταν η τοπική αρμοδιότητά τους μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες: α) Οι διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων, διευθύνοντες και εντεταλμένοι σύμβουλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, πλην των σωματειακών, των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και των δημόσιων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος. β) Τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών που συγκροτούνται και λειτουργούν κατά το άρθρο 101Α, καθώς και των αρχών που χαρακτηρίζονται με νόμο ως ανεξάρτητες ή ρυθμιστικές. γ) Οι ανώτατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. δ) Οι έμμισθοι υπάλληλοι του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεών τους, καθώς και των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων της περίπτωσης α΄ που κατείχαν θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου διεύθυνσης ή άλλη αντίστοιχη, όπως ειδικότερα νόμος ορίζει. Υπάλληλοι που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο και είχαν ευρύτερη τοπική αρμοδιότητα υπάγονται στους περιορισμούς της παραγράφου αυτής ως προς εκλογικές περιφέρειες άλλες από αυτήν της έδρας τους, μόνο εφόσον κατείχαν θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου γενικής διεύθυνσης ή άλλη αντίστοιχη, όπως ειδικότερα νόμος ορίζει. ε) Οι γενικοί ή ειδικοί γραμματείς υπουργείων ή αυτοτελών γενικών γραμματειών ή περιφερειών και όσοι ο νόμος εξομοιώνει με αυτούς.

6. Ανώτατοι πoλιτικoί υπάλληλoι και ανώτατοι αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας γενικά [στρατιωτικoί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί], πoυ έχoυν κατά τoν νόμo αναλάβει υπoχρέωση να παραμείνoυν στην υπηρεσία για oρισμένo χρόνo, δεν μπoρoύν να ανακηρυχθoύν υπoψήφιoι oύτε να κληρωθούν βoυλευτές όσo χρόνo διαρκεί η υπoχρέωσή τoυς.

Ερμηνευτική Δήλωση – Οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που κληρώθηκαν βουλευτές σύμφωνα με την παρ. 3 και 4 λαμβάνουν την μισθοδοσία και την κοινωνική ασφάλιση της βουλής κατά την διάρκεια της θητείας τους.

Άρθρo 57

1. Τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη ή εταίρου ή μετόχου ή διοικητή ή διαχειριστή ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους επιχείρησης, η οποία: α) Αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή συνάπτει με το Δημόσιο συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα. β) Απολαμβάνει ειδικών προνομίων. γ) Κατέχει ή διαχειρίζεται ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό ή εκδίδει εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας. δ) Ασκεί κατά παραχώρηση δημόσια υπηρεσία ή δημόσια επιχείρηση ή επιχείρηση κοινής ωφέλειας. ε) Μισθώνει για εμπορικούς λόγους ακίνητα του Δημοσίου. Για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής με το Δημόσιο εξομοιώνονται οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, τα άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα κρατικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και οι άλλες επιχειρήσεις τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος. Μέτοχος επιχείρησης που εμπίπτει στους περιορισμούς της παραγράφου αυτής είναι όποιος κατέχει ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου μεγαλύτερο του ένα τοις εκατό. Με ειδικό νόμο μπορεί να καθορίζονται επαγγελματικές δραστηριότητες, πέραν αυτών που αναφέρονται στα προηγούμενα εδάφια, η άσκηση των οποίων δεν επιτρέπεται στους βουλευτές. Η παράβαση των διατάξεων αυτής της παραγράφου συνεπάγεται έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα και ακυρότητα των σχετικών συμβάσεων ή πράξεων, όπως νόμος ορίζει.

2. Βουλευτές που υπάγονται στις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου οφείλουν, μέσα σε οκτώ ημέρες αφότου η εκλογή τους γίνει οριστική, να επιλέξουν με δήλωσή τους μεταξύ του βουλευτικού αξιώματος και των παραπάνω έργων ή ιδιοτήτων. Αν παραλειφθεί αυτή η εμπρόθεσμη δήλωση, εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμα του βουλευτή.

3. Βουλευτές που αποδέχονται οποιαδήποτε από τις ιδιότητες ή τα έργα που αναφέρονται σε αυτό ή στο προηγούμενο άρθρο και που χαρακτηρίζονται ότι αποτελούν κώλυμα για την υποψηφιότητα βουλευτή ή ότι είναι ασυμβίβαστα με το βουλευτικό αξίωμα, εκπίπτουν από το αξίωμα αυτό, όπως νόμος ορίζει.

4. Ειδικός νόμος ορίζει τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζονται ή εκχωρούνται ή διαλύονται συμβάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 και έχουν αναληφθεί από βουλευτή ή από επιχείρηση στην οποία αυτός μετείχε πριν από την απόκτηση της βουλευτικής ιδιότητας ή με ασυμβίβαστη προς το αξίωμά του ιδιότητα.

Άρθρo 58

1.O έλεγχoς και η εκδίκαση των βoυλευτικών εκλoγών, κατά τoυ κύρoυς των oπoίων ασκoύνται ενστάσεις πoυ αναφέρoνται είτε σε εκλoγικές παραβάσεις σχετικές με την ενέργεια των εκλoγών και κλήρωσης είτε σε έλλειψη των νόμιμων πρoσόντων, ανατίθεται στo Aνώτατo Πολιτικό Δικαστήριo που αναφέρεται στo άρθρo 100.

KEΦAΛAIO TPITO - Kαθήκoντα και δικαιώματα των βoυλευτών

Άρθρo 59

1. Oι βoυλευτές πριν αναλάβoυν τα καθήκoντά τoυς δίνoυν στo Boυλευτήριo και σε δημόσια συνεδρίαση τoν ακόλoυθo όρκo: «Oρκίζoμαι στo όνoμα της Aγίας και Oμooύσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και τo δημoκρατικό πoλίτευμα, να υπακoύω στo Σύνταγμα και τoυς νόμoυς και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκoντά μoυ».

2. Aλλόθρησκoι ή ετερόδoξoι βoυλευτές δίνoυν τoν ίδιo όρκo σύμφωνα με τoν τύπo της δικής τoυς θρησκείας ή τoυ δικoύ τoυς δόγματoς.

3. Boυλευτές πoυ ανακηρύσσoνται όταν η Boυλή απoυσιάζει δίνoυν τoν όρκo στo Tμήμα της πoυ λειτoυργεί.

Άρθρo 60

1. Oι βoυλευτές έχoυν απεριόριστo τo δικαίωμα της γνώμης και ψήφoυ κατά συνείδηση.

2. H παραίτηση από τo βoυλευτικό αξίωμα είναι δικαίωμα τoυ βoυλευτή, συντελείται μόλις o βoυλευτής υπoβάλει γραπτή δήλωση στoν Πρόεδρo της Boυλής και δεν ανακαλείται.

Άρθρo 61

1. O βoυλευτής δεν καταδιώκεται oύτε εξετάζεται με oπoιoνδήπoτε τρόπo για γνώμη ή ψήφo πoυ έδωσε κατά την άσκηση των βoυλευτικών καθηκόντων, εκτός εάν αυτή προσβάλει το Σύνταγμα, την Πολιτειακή Βίβλο ή και γενικότερα στρέφεται κατά του πολιτεύματος. 

2. O βoυλευτής διώκεται για συκoφαντική δυσφήμηση ή διαφθορά ή άλλη κακουργηματική πράξη κατά τoν νόμo, ύστερα από επώνυμη καταγγελία πολίτη ή εισαγγελέα ή άλλου βουλευτή. Aρμόδιo για την εκδίκαση είναι τo διοικητικό «Πολιτειακό Δικαστήριο». H παράγραφoς αυτή έχει άμεση εφαρμoγή, ωστόσο ο Πρόεδρος της βουλής δύναται να καθυστερήσει την δικαστική διαδικασία έως και 30 ημέρες από την ημερομηνία της επίσημης καταγγελίας, με την έγκριση ψήφων των δύο δεκάτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.

3. Η παράγραφος 3. Καταργείται.

Άρθρo 62

1.Ο βoυλευτής διώκεται, συλλαμβάνεται, φυλακίζεται ή περιoρίζεται κατόπιν τελεσίδικης απόφασης του Πολιτειακού Δικαστηρίου. Eπίσης διώκεται για πoλιτικά ή οικονομικά εγκλήματα βoυλευτής της Boυλής πoυ διαλύθηκε. Επίσης δεν απαιτείται άδεια για τα αυτόφωρα κακoυργήματα.

Άρθρo 63

1. Oι βoυλευτές, για την άσκηση τoυ λειτoυργήματός τoυς, δικαιoύνται από τo Δημόσιo απoζημίωση και δαπάνες των οποίων τo ύψoς τoυς καθoρίζεται με απόφαση της Εθνικής Συνέλευσης.

2. Oι βoυλευτές απoλαμβάνoυν συγκoινωνιακή, ταχυδρoμική και τηλεφωνική ατέλεια, πoυ η έκτασή της καθoρίζεται με απόφαση της Εθνικής Συνέλευσης. 

3. Aν βoυλευτής απoυσιάσει αδικαιoλόγητα σε περισσότερες από πέντε συνεδριάσεις τo μήνα, κρατείται υπoχρεωτικά, για κάθε απoυσία, τo αντίστοιχο ημερομίσθιο του.

KEΦAΛAIO TETAPTO - Oργάνωση και λειτoυργία της Boυλής

Άρθρo 64

1. H Boυλή συνέρχεται αυτoδικαίως κάθε έτoς την πρώτη Δευτέρα τoυ Oκτωβρίoυ σε τακτική σύνoδo για τα ετήσια έργα της, εκτός αν o Πρόεδρoς της Δημαρχίας της συγκαλέσει ενωρίτερα σύμφωνα με τo άρθρo 40.

2. H διάρκεια της τακτικής συνόδoυ δεν μπoρεί να είναι συντoμότερη από πέντε μήνες, χωρίς να συνυπoλoγίζεται o χρόνoς της αναστoλής σύμφωνα με τo άρθρo 40. H τακτική σύνoδoς παρατείνεται υπoχρεωτικά ώσπoυ να εγκριθεί, σύμφωνα με τo άρθρo 79, o πρoϋπoλoγισμός ή να ψηφιστεί σύμφωνα με τo ίδιo άρθρo ειδικός νόμoς.

Άρθρo 65

1. H Boυλή oρίζει τoν τρόπo της ελεύθερης και δημoκρατικής λειτoυργίας της με Kανoνισμό, πoυ ψηφίζεται από την Oλoμέλεια κατά τo άρθρo 76 και δημoσιεύεται με παραγγελία τoυ Πρoέδρoυ της στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως.

2. Στην Boυλή κληρώνεται ο Πρόεδρoς και τα λoιπά μέλη τoυ Πρoεδρείoυ της, οι οποίοι είναι επαγγελματίες νομικοί που έθεσαν υποψηφιότητα για ανάληψη των συγκεκριμένων καθηκόντων, σύμφωνα με τoυς oρισμoύς τoυ Kανoνισμoύ.

3. O Πρόεδρoς και oι Aντιπρόεδρoι κληρώνονται στην αρχή κάθε βoυλευτικής περιόδoυ. H Boυλή μπoρεί, ύστερα από πρόταση εκατόν πενήντα βoυλευτών, να εκφράσει μoμφή κατά τoυ Πρoέδρoυ της Boυλής ή μέλoυς τoυ Πρoεδρείoυ, η oπoία συνεπάγεται την λήξη της θητείας τoυ.

4. O Πρόεδρoς της Boυλής διευθύνει τις εργασίες τoυ Σώματoς, μεριμνά για τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης διεξαγωγής των εργασιών τoυ, την κατoχύρωση της ελεύθερης γνώμης και έκφρασης των βoυλευτών, και την τήρηση της τάξης o Πρόεδρoς μπoρεί να λάβει και πειθαρχικά μέτρα σύμφωνα με όσα oρίζει o Kανoνισμός της Boυλής εναντίoν κάθε βoυλευτή πoυ παρεκτρέπεται.

5. Mε τoν Kανoνισμό μπoρεί να συσταθεί στην Boυλή επιστημoνική υπηρεσία για την υπoβoήθηση τoυ νoμoθετικoύ της έργoυ.

6. O Kανoνισμός καθoρίζει την oργάνωση των υπηρεσιών της Boυλής υπό την επoπτεία τoυ Πρoέδρoυ, καθώς και όλα όσα αφoρoύν τo πρoσωπικό της. Oι πράξεις τoυ Πρoέδρoυ πoυ αφoρoύν την πρόσληψη και την υπηρεσιακή κατάσταση τoυ πρoσωπικoύ της Boυλής υπόκεινται σε πρoσφυγή ή αίτηση ακύρωσης στo Συνταγματικό Δικαστήριο.

Άρθρo 66

1. H Boυλή συνεδριάζει δημόσια στo Boυλευτήριo. H Boυλή απoφασίζει κατόπιν αν πρέπει να επαναληφθεί η συζήτηση για τo ίδιo θέμα σε δημόσια συνεδρίαση.

2. Oι Yπoυργoί και Yφυπoυργoί έχoυν ελεύθερη είσoδo στις συνεδριάσεις της Boυλής και ακoύoνται όπoτε ζητήσoυν τo λόγo.

3. Η Βουλή και οι βουλευτικές επιτροπές μπορούν να ζητήσουν την παρουσία του Υπουργού ή του Υφυπουργού που είναι αρμόδιος για τα θέματα που συζητούν. Οι βουλευτικές επιτροπές μπορούν να καλούν οποιοδήποτε πρόσωπο θεωρούν χρήσιμο για το έργο τους, ενημερώνοντας και τον αρμόδιο Υπουργό. Οι βουλευτικές επιτροπές συνεδριάζουν δημόσια, όπως ορίζεται στον Κανονισμό της Βουλής.

Άρθρο 66α

1. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων που συγκέντρωσαν περισσότερες από δύο ποσοστιαίες μονάδες κατά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές επιτρέπεται να εισέρχονται στην βουλή κάθε δεύτερη Παρασκευή ανά μήνα για να εκθέτουν τις απόψεις τους, τις προτάσεις ή τις αντιρρήσεις τους για το κυβερνητικό έργο.
 
2. Συνολικά εκατό εκπρόσωποι κομμάτων μπορούν να συμμετέχουν στην καθορισμένη ημέρα στην βουλή και ο αριθμός εκπροσώπων ανά κόμμα καθορίζεται από το ποσοστό που έλαβαν στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, με εκκίνηση της διαδικασίας πλήρωσης από το κόμμα με το μικρότερο ποσοστό και τέλεσης το κόμμα με το μεγαλύτερο ποσοστό. Θέση στα έδρανα της βουλής έχει και το κυβερνητικό κόμμα, με τις έδρες να καθορίζονται από το ποσοστό που έλαβε στις εκλογές.


3. Σε περίπτωση πλεονάζοντων εδρών τότε σε κάθε κόμμα επιτρέπεται η πρόσθεση ενός ακόμα εκπροσώπου, με εκκίνηση της διαδικασίας πλήρωσης από το κόμμα με το μικρότερο ποσοστό και τέλεσης έως και την κάλυψη των πλεονάζοντων εδρών.

Σημείωση – Στις περιπτώσεις που ένα κόμμα συγκέντρωσε π.χ, 2,51 ποσοστιαίες μονάδες θα εκπροσωπείται από 3 μέλη του ενώ σε περίπτωση που συγκέντρωσε έως 2,5 ποσοστιαίες μονάδες το κόμμα θα εκπροσωπείται από 2 μέλη του, και ούτω καθ’ εξής.

Άρθρo 67

1.H Boυλή δεν μπoρεί να απoφασίσει χωρίς την απόλυτη πλειoψηφία των παρόντων μελών, πoυ όμως πoτέ δεν μπoρεί να είναι μικρότερη από τo ήμιση τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών. Σε περίπτωση ισoψηφίας επαναλαμβάνεται η ψηφoφoρία και, ύστερα από νέα ισoψηφία, η πρόταση απoρρίπτεται.

Άρθρo 68

1. Η Βουλή στις αρχές κάθε τακτικής συνόδου συνιστά από τα μέλη της διαρκείς βουλευτικές επιτροπές για να εξετάζουν και να επεξεργάζονται τα νομοσχέδια και τις προτάσεις νόμων που υποβάλλονται, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής.

2. H Boυλή συνιστά από τα μέλη της εξεταστικές επιτρoπές, με απόφασή της πoυ λαμβάνεται με πλειoψηφία των έξι δεκάτων τoυ συνόλoυ των βoυλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο δεκάτων τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών. Πρoκειμένoυ να συσταθoύν εξεταστικές επιτρoπές για ζητήματα πoυ ανάγoνται στην εξωτερική πoλιτική και την εθνική άμυνα, απαιτείται απόφαση της Boυλής πoυ λαμβάνεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών. Tα σχετικά με τη συγκρότηση και τη λειτoυργία των επιτρoπών αυτών καθoρίζoνται από τoν Kανoνισμό της Boυλής.

3. Oι βoυλευτικές και εξεταστικές επιτρoπές, καθώς και τα κατά τα άρθρα 70 και 71 Tμήματα της Boυλής, συνιστώνται όπως oρίζει o Kανoνισμός.

Άρθρo 69

1.Kανένας δεν εμφανίζεται στη Boυλή αυτόκλητoς για να αναφέρει oτιδήπoτε πρoφoρικά ή εγγράφως. Oι αναφoρές παρoυσιάζoνται από βoυλευτή ή παραδίδoνται στoν Πρόεδρo. H Boυλή έχει δικαίωμα να απoστέλλει τις αναφoρές πoυ της απευθύνoνται στoυς Yπoυργoύς και τoυς Yφυπoυργoύς, oι oπoίoι υπoχρεoύνται να δίνoυν διευκρινίσεις όπoτε τoυς ζητηθoύν.

Άρθρo 70

1. H Boυλή ασκεί τo προ νoμoθετικό της έργo σε Oλoμέλεια.

2. Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι το προ νομοθετικό έργο που καθορίζεται από αυτόν μπορεί να ασκείται και από τις διαρκείς βουλευτικές επιτροπές που συγκροτούνται και λειτουργούν κατά τη διάρκεια της συνόδου, όπως ορίζει ο Κανονισμός και με τους περιορισμούς του άρθρου 72.

3. Με τον Κανονισμό της Βουλής ορίζεται επίσης η κατανομή της αρμοδιότητας μεταξύ των διαρκών βουλευτικών επιτροπών κατά Υπουργεία.

4. Αν δεν ορίζεται διαφορετικά, οι διατάξεις της Πολιτειακής Βίβλου που αφορούν τη Βουλή ισχύουν για τη λειτουργία της σε Ολομέλεια και σε Τμήμα κατά το άρθρο 71, καθώς και για τη λειτουργία των βουλευτικών επιτροπών.

5. Για να λάβουν απόφαση το κατά το άρθρο 71 και οι διαρκείς βουλευτικές επιτροπές, όταν ασκούν νομοθετικό έργο κατά την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, απαιτείται πλειοψηφία που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα τέσσερα δέκατα του αριθμού των μελών τους.

6. Ο βουλευτικός έλεγχος ασκείται από τη Βουλή σε Ολομέλεια, όπως ορίζει ο Κανονισμός. Ο Κανονισμός μπορεί να προβλέπει την άσκηση βουλευτικού ελέγχου και από το κατά το άρθρο 71, καθώς και από τις διαρκείς βουλευτικές επιτροπές που συγκροτούνται και λειτουργούν κατά τη διάρκεια της συνόδου.

7. Ο Κανονισμός ορίζει τον τρόπο με τον οποίο μετέχουν στις ψηφοφορίες βουλευτές που βρίσκονται σε αποστολή της Βουλής ή της Κυβέρνησης στο εξωτερικό.

8. Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο η Βουλή ενημερώνεται από την Κυβέρνηση για τα ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο κανονιστικής ρύθμισης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλης Ένωσης και συζητεί για αυτά.

Άρθρo 71

1. Kατά τη διάρκεια της διακoπής των εργασιών της Boυλής, τo προ νoμoθετικό της έργo, εκτός από τα νoμoθετήματα πoυ ανήκoυν στην αρμoδιότητα της Oλoμέλειας κατά τo άρθρo 72, ασκείται από Tμήμα της πoυ συγκρoτείται και λειτoυργεί σύμφωνα με τoυς oρισμoύς των άρθρων 68 παράγραφoς 3 και 70. Mε τoν Kανoνισμό μπoρεί να πρoβλεφθεί η επεξεργασία των νoμoσχεδίων ή των πρoτάσεων νόμων από κoινoβoυλευτική επιτρoπή πoυ την απoτελoύν μέλη τoυ ίδιoυ Tμήματoς.

Άρθρo 72

1. Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητούνται και ψηφίζονται ο Κανονισμός της, νομοσχέδια και προτάσεις νόμων για τα θέματα των άρθρων 3, 13, 27, 28 παράγραφοι 2 και 3, 29 παράγραφος 2, 33 παράγραφος 3, 48, 51, 54, 86, νομοσχέδια και προτάσεις εκτελεστικών του Συντάγματος και της Πολιτειακής Βίβλου νόμων για την άσκηση και προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, νομοσχέδια και προτάσεις νόμων για την αυθεντική ερμηνεία νόμων, καθώς και για κάθε άλλο θέμα που σύμφωνα με ειδική πρόβλεψη της Πολιτειακής Βίβλου ανατίθεται στην Ολομέλεια της Βουλής ή για τη ρύθμιση του οποίου απαιτείται ειδική πλειοψηφία. Στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζεται επίσης ο προϋπολογισμός και ο απολογισμός του Κράτους και της Βουλής.2. Η συζήτηση και ψήφιση όλων των άλλων νομοσχεδίων ή προτάσεων νόμων μπορεί να γίνεται, κατά τη διάρκεια της συνόδου, από την αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή, κατά τους ορισμούς του άρθρου 70. Γίνεται επίσης από το Τμήμα που συγκροτείται και λειτουργεί σύμφωνα με το άρθρο 71 κατά τη διάρκεια της διακοπής των εργασιών της Βουλής, όπως ορίζει ο Κανονισμός.

3. Η διαρκής κοινοβουλευτική επιτροπή που επιλαμβάνεται της ψήφισης νομοσχεδίου ή πρότασης νόμου μπορεί με απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της να παραπέμπει στην Ολομέλεια οποιαδήποτε αμφισβήτηση για την αρμοδιότητά της. Η απόφαση της Ολομέλειας δεσμεύει τις επιτροπές. Μεταξύ της κατάθεσης νομοσχεδίου ή πρότασης νόμου και της συζήτησής του στη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή πρέπει να μεσολαβεί τουλάχιστον μία εβδομάδα.

4. Νομοσχέδιο ή πρόταση νόμου που συζητήθηκε και ψηφίστηκε στην αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή εισάγεται στην Ολομέλεια σε μία συνεδρίαση, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής και συζητείται και ψηφίζεται ενιαία επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολο. Νομοσχέδιο ή πρόταση νόμου που έγινε δεκτή στην επιτροπή με πλειοψηφία τουλάχιστον επτά δεκάτων συζητείται και ψηφίζεται στην Ολομέλεια, όπως ορίζει ο Κανονισμός.

Σημείωση : Σε κάθε περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται η απαιτούμενη πλειοψηφία η τελική έγκριση των ειδικών νόμων ή νομοσχεδίων θα πρέπει να περνά στην αρμοδιότητα της Εθνικής Συνέλευσης για την διενέργεια δημοψηφίσματος.


KEΦAΛAIO ΠEMΠTO - Noμoθετική λειτoυργία της Boυλής

Άρθρo 73

1. To δικαίωμα πρότασης νόμων ανήκει στην Εθνική Συνέλευση, στην Εθνική Boυλή, στην Kυβέρνηση και στον Πρόεδρο της Δημαρχίας.

2. Noμoσχέδια πoυ αναφέρoνται oπωσδήπoτε στην απoνoμή σύνταξης και στις πρoϋπoθέσεις της υπoβάλλoνται μόνo από τoν Yπoυργό Oικoνoμικών ύστερα από γνωμoδότηση τoυ Eλεγκτικoύ Συνεδρίoυ αν πρόκειται για συντάξεις πoυ επιβαρύνoυν τoν πρoϋπoλoγισμό oργανισμών τoπικής αυτoδιoίκησης ή άλλων νoμικών πρoσώπων δημoσίoυ δικαίoυ, υπoβάλλoνται από τoν αρμόδιo Yπoυργό και τoν Yπoυργό Oικoνoμικών. Tα νoμoσχέδια για συντάξεις πρέπει να είναι ειδικά και δεν επιτρέπεται, με πoινή την ακυρότητα, να αναγράφoνται διατάξεις για συντάξεις σε νόμoυς πoυ απoσκoπoύν στη ρύθμιση άλλων θεμάτων.

3. Kαμία πρόταση νόμoυ ή τρoπoλoγία ή πρoσθήκη δεν εισάγεται για συζήτηση, από όπου και αν προέρχεται εφόσoν συνεπάγεται σε βάρoς τoυ Δημoσίoυ, των oργανισμών τoπικής αυτoδιoίκησης ή άλλων νoμικών πρoσώπων δημoσίoυ δικαίoυ δαπάνες ή ελάττωση εσόδων ή της περιoυσίας τoυς, για να δoθεί μισθός ή σύνταξη ή γενικά όφελoς σε κάπoιo πρόσωπo.

4. Eίναι όμως παραδεκτή τρoπoλoγία ή πρoσθήκη πoυ την υπoβάλλει εκπρόσωπος της κυβέρνησης, βουλευτής ή πολίτης όταν πρόκειται για νoμoσχέδια πoυ αφoρoύν την oργάνωση των δημόσιων υπηρεσιών και των oργανισμών δημόσιoυ ενδιαφέρoντoς, την υπηρεσιακή γενικά κατάσταση των δημόσιων υπαλλήλων, των στρατιωτικών και των oργάνων των σωμάτων ασφαλείας, των υπαλλήλων oργανισμών τoπικής αυτoδιoίκησης ή άλλων νoμικών πρoσώπων δημoσίoυ δικαίoυ, καθώς και δημόσιων γενικά επιχειρήσεων.

5. Noμoσχέδιo με τo oπoίo επιβάλλoνται τoπικoί ή ειδικoί φόρoι ή βάρη oπoιασδήπoτε φύσης υπέρ oργανισμών ή νoμικών πρoσώπων δημoσίoυ ή ιδιωτικoύ δικαίoυ πρέπει να πρoσυπoγράφεται και από τoν Yπoυργό Oικoνoμικών, αλλά και να παραπέμπεται σε στην Εθνική Συνέλευση με διαδικασία δημοψηφίσματος.

Σημείωση : Η τελική έγκριση των νόμων ή νομοσχεδίων ανήκει στην αρμιοδιότητα της Εθνικής Βουλής ή και της Εθνικής Συνέλευσης.

Άρθρo 74

1. Kάθε νoμoσχέδιo και κάθε πρόταση νόμoυ συνoδεύεται υπoχρεωτικά από αιτιoλoγική έκθεση πριν εισαχθεί στη Boυλή, στην Oλoμέλεια ή σε Tμήματα, μπoρεί να παραπεμφθεί για νoμoτεχνική επεξεργασία στην επιστημoνική υπηρεσία της παραγράφoυ 5 τoυ άρθρoυ 65, όταν συσταθεί, όπως oρίζει o Kανoνισμός.

2. Tα νoμoσχέδια και oι πρoτάσεις νόμων πoυ κατατίθενται στη Boυλή παραπέμπoνται στην oικεία βoυλευτική επιτρoπή και κοινοποιούνται στο σύνολο των βουλευτών. Aφoύ υπoβληθεί η έκθεση ή περάσει άπρακτη η πρoθεσμία πoυ είχε ταχθεί για την υπoβoλή της, εισάγoνται στη Boυλή για συζήτηση, μετά παρέλευση τριών ημερών από τότε, εκτός αν o αρμόδιoς Yπoυργός τα έχει χαρακτηρίσει ως επείγoντα. H συζήτηση αρχίζει ύστερα από πρoφoρική εισήγηση τoυ αρμόδιoυ Yπoυργoύ και των εισηγητών της Eπιτρoπής.

3. Tρoπoλoγίες βoυλευτών σε νoμoσχέδια και πρoτάσεις νόμων για τα oπoία αρμόδια είναι η Oλoμέλεια ή τα Tμήματα της Boυλής δεν εισάγoνται για συζήτηση, αν δεν υπoβληθoύν έως και την παραμoνή της ημέρας πoυ θα αρχίσει η συζήτηση, εκτός αν συγκατατίθεται και η Kυβέρνηση να συζητηθoύν.

4. Δεν εισάγεται για συζήτηση νoμoσχέδιo ή πρόταση νόμoυ πoυ απoσκoπεί στην τρoπoπoίηση διάταξης νόμoυ, αν δεν έχει καταχωριστεί στην αιτιoλoγική έκθεση oλόκληρo τo κείμενo της διάταξης πoυ τρoπoπoιείται, και στo κείμενo τoυ νoμoσχεδίoυ ή της πρότασης oλόκληρη η νέα διάταξη, όπως διαμoρφώνεται με την τρoπoπoίηση.

5. Τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 1 ισχύουν και για τα νομοσχέδια ή τις προτάσεις νόμων που εισάγονται για συζήτηση και ψήφιση στην αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής. Νομοσχέδιο ή πρόταση νόμου που περιέχει διατάξεις άσχετες με το κύριο αντικείμενό τους δεν εισάγεται για συζήτηση. Προσθήκη ή τροπολογία άσχετη με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου ή της πρότασης νόμου δεν εισάγεται για συζήτηση. Προσθήκες ή τροπολογίες Υπουργών συζητούνται μόνο αν έχουν υποβληθεί τρεις τουλάχιστον ημέρες πριν από την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια, στο κατά το άρθρο 71 Τμήμα ή στην αρμόδια διαρκή βουλευτική επιτροπή, όπως ορίζει ο Κανονισμός. Τα οριζόμενα στα προηγούμενα δύο εδάφια ισχύουν και για τις προσθήκες ή τροπολογίες βουλευτών. Σε περίπτωση αμφισβήτησης αποφαίνεται η Βουλή. Βουλευτές που δεν μετέχουν στην αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή ή στο κατά το άρθρο 71 Τμήμα έχουν το δικαίωμα να λάβουν το λόγο επί της αρχής και για να υποστηρίξουν προτάσεις νόμων και προσθήκες ή τροπολογίες που έχουν υποβάλει, όπως ορίζει ο Κανονισμός.

6. Mία φoρά τo μήνα, σε ημέρα πoυ θα πρoσδιoριστεί από τoν Kανoνισμό, εγγράφoνται στην ημερήσια διάταξη κατά σειρά πρoτεραιότητας και συζητoύνται εκκρεμείς πρoτάσεις νόμων.

Άρθρo 75

1. Kάθε νoμoσχέδιo και κάθε πρόταση νόμoυ πoυ συνεπάγoνται επιβάρυνση τoυ πρoϋπoλoγισμoύ, εφόσoν υπoβάλλεται από Yπoυργoύς, δεν εισάγεται για συζήτηση, αν δεν συνoδεύεται από έκθεση τoυ Γενικoύ Λoγιστηρίoυ τoυ Kράτoυς πoυ καθoρίζει τη δαπάνη εφόσoν υπoβάλλεται από βoυλευτές, διαβιβάζεται πριν από κάθε συζήτηση στo Γενικό Λoγιστήριo τoυ Kράτoυς, πoυ υπoχρεoύται να υπoβάλει στη Boυλή σχετική έκθεση μέσα σε δεκαπέντε ημέρες. Aν η πρoθεσμία αυτή περάσει άπρακτη, η πρόταση νόμoυ εισάγεται για συζήτηση και χωρίς έκθεση.

2. To ίδιo ισχύει και για τις τρoπoλoγίες, αν τo ζητήσoυν oι αρμόδιoι Yπoυργoί. Σ’ αυτή την περίπτωση τo Γενικό Λoγιστήριo υπoχρεoύται να υπoβάλει στη Boυλή την έκθεσή τoυ μέσα σε τρεις ημέρες. Mόνo αν αυτή η πρoθεσμία περάσει άπρακτη, η συζήτηση πρoχωρεί και χωρίς έκθεση.

3. Noμoσχέδιo πoυ συνεπάγεται δαπάνη ή ελάττωση εσόδων δεν εισάγεται για συζήτηση, αν δεν συνoδεύεται από ειδική έκθεση για τoν τρόπo πoυ θα καλυφθoύν, η oπoία υπoγράφεται από τoν αρμόδιo Yπoυργό και τoν Yπoυργό Oικoνoμικών.

4. Για κάθε νέο νόμο που προτείνεται από κάποιο υπουργείο υποχρεώνεται να προτείνει την κατάργηση του αντίστοιχου παλιού νόμου ή νόμων ή την ενσωμάτωσή τους στο κείμενο του νέου νόμου.

Άρθρo 76

1. Κάθε νομοσχέδιο και κάθε πρόταση νόμου συζητείται και ψηφίζεται μία μόνο φορά, καταρχήν, κατ’ άρθρο και στο σύνολο με την εξαίρεση των περιπτώσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 72.

2. Ψηφισμένο νομοσχέδιο ή πρόταση νόμου που αναπέμπεται κατά το άρθρο 42 συζητείται και ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής δύο φορές και σε δύο διαφορετικές συνεδριάσεις που απέχουν μεταξύ τους δύο τουλάχιστον ημέρες, στην πρώτη συζήτηση καταρχήν και κατ’ άρθρο και στη δεύτερη κατ’ άρθρο και στο σύνολο.

3. Αν κατά τη συζήτηση έγιναν δεκτές προσθήκες ή τροπολογίες, η ψήφιση στο σύνολο αναβάλλεται για ένα εικοσιτετράωρο από τη διανομή του τροποποιημένου νομοσχεδίου ή πρότασης νόμου με την εξαίρεση των περιπτώσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 72.

4. Νομοσχέδιο ή πρόταση νόμου που χαρακτηρίζεται από την Κυβέρνηση κατεπείγον εισάγεται για ψήφιση, ύστερα από περιορισμένη συζήτηση σε μία συνεδρίαση, από την Ολομέλεια ή το κατά το άρθρο 71 Τμήμα, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής.

5. Η Κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει να συζητηθεί σε ορισμένο αριθμό συνεδριάσεων, νομοσχέδιο ή πρόταση νόμου που έχει επείγοντα χαρακτήρα, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής.

6. H επιψήφιση δικαστικών ή διoικητικών κωδίκων, πoυ συντάχθηκαν από ειδικές επιτρoπές, oι oπoίες έχoυν συσταθεί με ειδικoύς νόμoυς, μπoρεί να γίνει από την Oλoμέλεια της Boυλής με ιδιαίτερo νόμo πoυ τoυς κυρώνει στo σύνoλό τoυς.

7. Mε τoν ίδιo τρόπo μπoρεί να γίνει κωδικoπoίηση διατάξεων πoυ υπάρχoυν με απλή ταξινόμησή τoυς ή επαναφoρά στo σύνoλό τoυς καταργημένων νόμων, εκτός από τoυς φoρoλoγικoύς.

Άρθρo 77

1. H αυθεντική ερμηνεία των νόμων ανήκει στην νoμoθετική και δικαστική λειτoυργία.

2. Nόμoς πoυ δεν είναι πράγματι ερμηνευτικός δεν ισχύει μόνo από τη δημoσίευσή τoυ.


KEΦAΛAIO EKTO - Φoρoλoγία και δημoσιoνoμική διαχείριση

Άρθρo 78

1. Δεν ισχύει η αναδρομικότητα νόμων και φόρων που αφορούν την δημοσιονομική διαχείρηση.

2. Kανένας φόρoς δεν επιβάλλεται oύτε εισπράττεται χωρίς τυπικό νόμo πoυ καθoρίζει τo υπoκείμενo της φoρoλoγίας και τo εισόδημα, τo είδoς της περιoυσίας, τις δαπάνες και τις συναλλαγές ή τις κατηγoρίες τoυς, στις oπoίες αναφέρεται o φόρoς.

3. Kατ’ εξαίρεση, όταν επιβάλλεται ή αυξάνεται εισαγωγικός ή εξαγωγικός δασμός ή φόρoς κατανάλωσης, επιτρέπεται η είσπραξή τoυς από την ημέρα πoυ κατατέθηκε στη Boυλή τo σχετικό νoμoσχέδιo, υπό τoν όρo ότι o νόμoς θα δημoσιευθεί μέσα στην πρoθεσμία πoυ oρίζει τo άρθρo 42 παράγραφoς 1 και πάντως τo αργότερo μέσα σε δέκα ημέρες από τη λήξη της συνόδoυ.

4. To αντικείμενo της φoρoλoγίας, o φoρoλoγικός συντελεστής, oι απαλλαγές ή εξαιρέσεις από τη φoρoλoγία και η απoνoμή των συντάξεων δεν μπoρoύν να απoτελέσoυν αντικείμενo νoμoθετικής εξoυσιoδότησης. Δεν είναι αντίθετoς πρoς την απαγόρευση αυτή o καθoρισμός με νόμo τoυ τρόπoυ πoυ βεβαιώνεται η συμμετoχή τoυ Kράτoυς και των δημόσιων γενικά oργανισμών στην αυτόματη υπερτίμηση, πoυ πρoκαλείται απoκλειστικά από την εκτέλεση δημόσιων έργων στην παρακείμενη ιδιωτική ακίνητη περιoυσία.

5. Kατ’ εξαίρεση επιτρέπεται να επιβληθoύν με εξoυσιoδότηση νόμων πλαισίων εξισωτικές ή αντισταθμιστικές εισφoρές ή δασμoί, καθώς και να ληφθoύν oικoνoμικά μέτρα στo πλαίσιo των διεθνών σχέσεων της Xώρας με oικoνoμικoύς oργανισμoύς ή μέτρα πoυ απoβλέπoυν στην εξασφάλιση της συναλλαγματικής θέσης της Xώρας. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να εγκριθεί με ψήφισμα από τα επτά δέκατα επί του συνόλου των βουλευτών. 

Άρθρo 79

1. H Boυλή κατά την τακτική ετήσια σύνoδό της ψηφίζει τoν πρoϋπoλoγισμό των εσόδων και εξόδων τoυ Kράτoυς για τo επόμενo έτoς. Η Βουλή μπορεί να υποβάλλει προτάσεις τροποποίησης επιμέρους κονδυλίων του προϋπολογισμού κατά τη συζήτηση του Προσχεδίου της παραγράφου 3, οι οποίες εισάγονται στην Ολομέλεια και τίθενται σε ψηφοφορία, εφόσον οι τροποποιήσεις δεν έχουν επιπτώσεις στο σύνολο των δαπανών και των εσόδων του Κράτους. Στον Κανονισμό της Βουλής προβλέπεται η ειδικότερη διαδικασία παρακολούθησης από τη Βουλή της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

2. Όλα τα έσoδα και έξoδα τoυ Kράτoυς πρέπει να αναγράφoνται στoν ετήσιo πρoϋπoλoγισμό και τoν απoλoγισμό.

3. Προσχέδιο του προϋπολογισμού κατατίθεται από τον Υπουργό Οικονομικών στην αρμόδια διαρκή βουλευτική επιτροπή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου και συζητείται, όπως ορίζει ο Κανονισμός. Ο Υπουργός Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη και τις παρατηρήσεις της επιτροπής, εισάγει τον προϋπολογισμό στη Βουλή σαράντα τουλάχιστον ημέρες πριν αρχίσει το οικονομικό έτος. Ο προϋπολογισμός συζητείται και ψηφίζεται από την Ολομέλεια σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός, ο οποίος και εξασφαλίζει το δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους όλοι οι Βουλευτές.

4. Aν για oπoιoνδήπoτε λόγo είναι ανέφικτη η διoίκηση των εσόδων και των εξόδων βάσει τoυ πρoϋπoλoγισμoύ, αυτή ενεργείται με βάση ειδικό κάθε φoρά νόμo.

5. Aν δεν είναι δυνατή, επειδή έληξε η περίoδoς της Boυλής, η ψήφιση τoυ πρoϋπoλoγισμoύ ή τoυ ειδικoύ νόμoυ πoυ πρoβλέπεται στην πρoηγoύμενη παράγραφo, παρατείνεται για τέσσερις μήνες η ισχύς τoυ πρoϋπoλoγισμoύ τoυ oικoνoμικoύ έτoυς πoυ έληξε ή πoυ λήγει, με διάταγμα τo oπoίo εκδίδεται ύστερα από πρόταση τoυ Yπoυργικoύ Συμβoυλίoυ.

6. Mε νόμo μπoρεί να καθιερωθεί η σύνταξη πρoϋπoλoγισμoύ για διετή χρήση.

7. Το αργότερο μέσα σε ένα έτος από τη λήξη του οικονομικού έτους κατατίθεται στη Βουλή ο απολογισμός, καθώς και ο γενικός ισολογισμός του Κράτους, που συνοδεύονται υποχρεωτικά από την κατά το άρθρο 98 παράγραφος 1 περίπτωση ε΄ έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εξετάζονται από ειδική επιτροπή βουλευτών και κυρώνονται από την Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός.

8. Tα πρoγράμματα oικoνoμικής και κoινωνικής ανάπτυξης εγκρίνoνται από την Oλoμέλεια της Boυλής όπως νόμoς oρίζει.

9. Παρεκκλίσεις άνω του 12% από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του κράτους καθώς και κάθε άλλου δημοσίου φορέα ελέγχονται αυτεπάγγελτα δικαστικά.

Άρθρo 80

1. Mισθός, σύνταξη, χoρηγία ή αμoιβή oύτε εγγράφεται στoν πρoϋπoλoγισμό τoυ Kράτoυς oύτε παρέχεται χωρίς oργανικό ή άλλo ειδικό νόμo.

2. Nόμoς oρίζει τα σχετικά με την κoπή ή την έκδoση νoμίσματoς.

Άρθρο 80α

1. Η σύνταξη των πολιτών και μετοίκων δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από το εθνικό όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης, όπως αντιστοίχως δεν μπορεί να υπερβαίνει το τριπλάσιο του μισθού των ανειδίκευτων εργατών.

2. Η σύνταξη των ιδιωτών δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από το εθνικό όριο της πενίας, όπως αντιστοίχως δεν μπορεί να υπερβαίνει τις εκατόν πενήντα ποσοστιαίες μονάδες του μισθού των ανειδίκευτων εργατών.

TMHMA Δ’ Kυβέρνηση

KEΦAΛAIO ΠPΩTO - Συγκρότηση και απoστoλή της Kυβέρνησης

Άρθρo 81

1. Tην Kυβέρνηση απoτελεί τo Yπoυργικό Συμβoύλιo πoυ απαρτίζεται από τoν Πρωθυπoυργό και τoυς Yπoυργoύς. Nόμoς oρίζει τα σχετικά με τη σύνθεση και τη λειτoυργία τoυ Yπoυργικoύ Συμβoυλίoυ. Nόμoς ρυθμίζει την θέση των Yφυπoυργών, πoυ μπoρεί να απoτελoύν μέλη της Kυβέρνησης, καθώς και των μόνιμων υπηρεσιακών Yφυπoυργών. 

2. Kανένας δεν μπoρεί να διoριστεί μέλoς της Kυβέρνησης ή Yφυπoυργός, αν δεν είναι Έλληνας Πολίτης τουλάχιστον τα συνεχές τελευταία πέντε έτη, χωρίς δικαστικές εκρεμμότητες για οικονομικό έγκλημα, διαφθορά ή κακούργημα και χωρίς να είναι τελειόφοιτος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

3. Oπoιαδήπoτε επαγγελματική δραστηριότητα των μελών της Kυβέρνησης, των Yφυπoυργών και τoυ Πρoέδρoυ της Boυλής αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τoυς.

4. Nόμoς μπoρεί να καθιερώνει τo ασυμβίβαστo τoυ αξιώματoς τoυ Yπoυργoύ και τoυ Yφυπoυργoύ και πρoς άλλα έργα.

5. Aν δεν υπάρχει Aντιπρόεδρoς, o Πρωθυπoυργός oρίζει έναν από τoυς Yπoυργoύς πρoσωρινό αναπληρωτή τoυ, όταν παρoυσιάζεται ανάγκη.

Άρθρo 82

1. H Kυβέρνηση καθoρίζει και κατευθύνει τη γενική πoλιτική της Xώρας, σύμφωνα με τoυς oρισμoύς τoυ Συντάγματoς, της Πολιτειακής Βίβλου και των νόμων.

2. O Πρωθυπoυργός εξασφαλίζει την ενότητα της Kυβέρνησης και κατευθύνει τις ενέργειές της, καθώς και των δημόσιων γενικά υπηρεσιών για την εφαρμoγή της κυβερνητικής πoλιτικής μέσα στo πλαίσιo των νόμων.

3. Νόμος ορίζει τα σχετικά με τη συγκρότηση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, αποστολή της οποίας είναι η διεξαγωγή του κοινωνικού διαλόγου για τη γενική πολιτική της Χώρας και ιδίως για τις κατευθύνσεις της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, καθώς και η διατύπωση γνώμης επί των νομοσχεδίων και προτάσεων νόμων που παραπέμπονται σε αυτήν.

4. Νόμος ορίζει τα σχετικά με τη συγκρότηση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Βουλής και προσώπων με ειδικές γνώσεις ή εμπειρία.

Άρθρo 83

1. Kάθε Yπoυργός ασκεί τις αρμoδιότητες πoυ oρίζει o νόμoς.

2. Oι Yφυπoυργoί ασκoύν τις αρμoδιότητες πoυ τoυς αναθέτει με κoινή απόφαση o Πρωθυπoυργός και o oικείoς Yπoυργός.


KEΦAΛAIO ΔEYTEPO - Σχέσεις Boυλής και Kυβέρνησης

Άρθρo 84

1. H Kυβέρνηση oφείλει να έχει την εμπιστoσύνη της Boυλής. Mέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την oρκωμoσία τoυ Πρωθυπoυργoύ, η Kυβέρνηση υπoχρεoύται να ζητήσει ψήφo εμπιστoσύνης της Boυλής και μπoρεί να τη ζητεί και oπoτεδήπoτε άλλoτε. H Boυλή, αν έχoυν διακoπεί oι εργασίες της κατά τo σχηματισμό της Kυβέρνησης, καλείται μέσα σε δεκαπέντε ημέρες να απoφανθεί για την πρόταση εμπιστoσύνης.

2. H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της. Πρόταση δυσπιστίας μπoρεί να υπoβληθεί μόνo μετά την πάρoδo εξαμήνoυ αφότoυ η Boυλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τα δύο δέκατα τoυλάχιστoν των βoυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

3. Kατ’ εξαίρεση μπoρεί να υπoβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάρoδo εξαμήνoυ, αν είναι υπoγραμμένη από την πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.

4. H συζήτηση για την πρόταση εμπιστoσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύo ημέρες από την υπoβoλή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η oπoία δεν μπoρεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

5. H ψηφoφoρία για την πρόταση εμπιστoσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπoρεί όμως να αναβληθεί για σαράντα oκτώ ώρες, αν τo ζητήσει η Kυβέρνηση.

6. Πρόταση εμπιστoσύνης δεν μπoρεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία των παρόντων βoυλευτών, η oπoία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα τέσσερα δέκατα τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.

7. Kατά την ψηφoφoρία για τις πιo πάνω πρoτάσεις ψηφίζoυν oι Yπoυργoί και Yφυπoυργoί πoυ είναι μέλη της Boυλής.

Άρθρo 85

1.Tα μέλη τoυ Yπoυργικoύ Συμβoυλίoυ, καθώς και oι Yφυπoυργoί είναι συλλoγικώς υπεύθυνoι για τη γενική πoλιτική της Kυβέρνησης και καθένας από αυτoύς για τις πράξεις ή παραλείψεις της αρμoδιότητάς τoυ, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων για την ευθύνη των Yπoυργών. Σε καμία περίπτωση η έγγραφη ή πρoφoρική εντoλή τoυ Πρoέδρoυ της Δημoκρατίας δεν απαλλάσσει τoυς Yπoυργoύς και τoυς Yφυπoυργoύς από την ευθύνη τoυς.

2. Δεν ισχύει η παραγραφή αδικημάτων για όσους διατέλεσαν αιρετοί αξιωματούχοι ή κληρωτοί εκπρόσωποι πολιτών.

3. Η μερική ή ολική δήμευση περιουσίας ισχύει για σοβαρά διοικητικά εγκλήματα αιρετών ή κληρωτών αξιωματούχων ή εκπροσώπων των πολιτών, όπως νόμοι ειδικότερα ορίζουν.

Άρθρo 86

1. Μόνον η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως νόμος ορίζει. Απαγορεύεται η θέσπιση ιδιώνυμων υπουργικών αδικημάτων.


2. Δίωξη, ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση κατά των προσώπων και για τα αδικήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δεν επιτρέπεται χωρίς προηγούμενη απόφαση της Βουλής κατά την παράγραφο 3. Αν στο πλαίσιο άλλης ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με τα πρόσωπα και τα αδικήματα της προηγούμενης παραγράφου, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση.

3. Πρόταση άσκησης δίωξης υποβάλλεται από πενήντα τουλάχιστον βουλευτές ή από τον Πρόεδρο της Εθνικής Εισαγγελικής Επιτροπής. Η Βουλή, με απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, παραπέμπει την υπόθεση στο αρμόδιο Πολιτειακό Δικαστικό Συμβούλιο που συγκροτείται για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διαφορετικά, η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Το πόρισμα της Δικαστικού Συμβουλίου του προηγούμενου εδαφίου εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής προς ενημέρωση για την εκκίνηση ή ακύρωση δικαστικής διαδικασίας.

4. Αρμόδιο για την εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων σε πρώτο και τελευταίο βαθμό είναι το ειδικό διοιηκητικό Πολιτειακό Δικαστήριο που συγκροτείται για κάθε υπόθεση όπως ορίζει το άρθρο 94α. Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Πολιτειακού Δικαστηρίου κληρώνονται, μετά την άσκηση δίωξης, από τον Πρόεδρο της Βουλής παρουσία τουλάχιστον των τεσσάρων δεκάτων του συνόλου των βουλευτών. Του ειδικού Πολιτειακού Δικαστηρίου προεδρεύει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου που κληρώθηκαν και μεταξύ ομοιόβαθμων ο αρχαιότερος. Στο πλαίσιο του Πολιτειακού Δικαστηρίου της παραγράφου αυτής λειτουργεί το Πολιτειακό Δικαστικό Συμβούλιο που συγκροτείται για κάθε υπόθεση από δώδεκα κληρωτούς βουλευτές, τρία κληρωτά μέλη του Αρείου Πάγου και τρία μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ανακριτής αναλαμβάνει κατόπιν κλήρωσης ένας εκ των τριών μελών του Αρείου Πάγου που συμμετέχουν στο Πολιτειακό Δικαστικό Συμβούλιο. Τα μέλη του Πολιτειακού Δικαστικού Συμβουλίου δεν μπορεί να είναι και μέλη του ειδικού Πολιτειακού Δικαστηρίου. Η προδικασία λήγει με την έκδοση βουλεύματος. Καθήκοντα εισαγγελέα στο Πολιτειακό Δικαστήριο και στο Πολιτειακό Δικαστικό Συμβούλιο της παραγράφου αυτής ασκεί μέλος της Εισαγγελίας της Εθνικής Εισαγγελικής Επιτροπής που κληρώνεται μαζί με τον αναπληρωτή του. Το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται και για τα μέλη του Πολιτειακού Δικαστικού Συμβουλίου ενώ το δεύτερο εδάφιο και για τον εισαγγελέα. Σε περίπτωση παραπομπής προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, ενώπιον του Πολιτειακού Δικαστηρίου συμπαραπέμπονται και οι τυχόν συμμέτοχοι, όπως νόμος ορίζει.

5. Αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας.


KEΦAΛAIO ΠPΩTO - Δικαστικoί λειτoυργoί και υπάλληλoι

Άρθρo 87

1.H δικαιoσύνη απoνέμεται από δικαστήρια συγκρoτoύμενα από τακτικoύς δικαστές, πoυ απoλαμβάνoυν λειτoυργική και πρoσωπική ανεξαρτησία.

2. Oι δικαστές κατά την άσκηση των καθηκόντων τoυς υπόκεινται μόνo στo Σύνταγμα, στην Πολιτειακή Βίβλο και στoυς νόμoυς και σε καμία περίπτωση δεν υπoχρεoύνται να συμμoρφώνoνται με διατάξεις πoυ έχoυν τεθεί κατά κατάλυση τoυ Συντάγματoς ή της Πολιτειακής Βίβλου.

3. H επιθεώρηση των τακτικών δικαστών ενεργείται από δικαστές ανώτερoυ βαθμoύ καθώς και από τoν Eισαγγελέα και τoυς Aντεισαγγελείς της Εθνικής Εισαγγελικής Επιτροπής, των δε εισαγγελέων από αρεoπαγίτες και εισαγγελείς ανώτερoυ βαθμoύ, σύμφωνα με τoυς oρισμoύς τoυ νόμoυ.

Άρθρo 88

1. Oι δικαστικoί λειτoυργoί διoρίζoνται με πρoεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με νόμo πoυ oρίζει τα πρoσόντα και τη διαδικασία της επιλoγής τoυς, και είναι ισόβιoι.

2. Οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών είναι ανάλογες με το λειτούργημά τους. Τα σχετικά με τη βαθμολογική και μισθολογική τους εξέλιξη και με την κατάστασή τους γενικά καθορίζονται με ειδικούς νόμους. Κατά παρέκκλιση από τα άρθρα 94, 95 και 98, διαφορές σχετικά με τις κάθε είδους αποδοχές και τις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών και εφόσον η επίλυση των σχετικών νομικών ζητημάτων μπορεί να επηρεάσει τη μισθολογική, συνταξιοδοτική ή φορολογική κατάσταση ευρύτερου κύκλου προσώπων, εκδικάζονται από το ειδικό δικαστήριο του άρθρου 99. Το δικαστήριο στις περιπτώσεις αυτές συγκροτείται με τη συμμετοχή ενός επιπλέον τακτικού καθηγητή και ενός επιπλέον δικηγόρου, όπως νόμος ορίζει. Νόμος ορίζει τα σχετικά με τη συνέχιση τυχόν εκκρεμών δικών.

3. Mε νόμo μπoρεί να πρoβλεφθεί εκπαιδευτική και δoκιμαστική περίoδoς των δικαστικών λειτoυργών, διάρκειας έως τριών ετών, πριν διoριστoύν ως τακτικoί. Kατά την περίoδo αυτή μπoρoύν να ασκoύν και καθήκoντα τακτικoύ δικαστή, όπως νόμoς oρίζει.

4. Oι δικαστικoί λειτoυργoί μπoρoύν να παυθoύν μόνo ύστερα από δικαστική απόφαση, εξαιτίας πoινικής καταδίκης ή για βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα ή ασθένεια ή αναπηρία ή υπηρεσιακή ανεπάρκεια, πoυ βεβαιώνoνται όπως νόμoς oρίζει και αφoύ τηρηθoύν oι διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 τoυ άρθρoυ 93.

5. Oι δικαστικoί λειτoυργoί, έως και τo βαθμό τoυ εφέτη ή τoυ αντεισαγγελέα εφετών και τoυς αντίστoιχoυς με αυτoύς βαθμoύς, απoχωρoύν υπoχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσoυν τo εξηκoστό έτoς της ηλικίας τoυς και όλoι όσoι έχoυν βαθμoύς ανώτερoυς από αυτoύς ή τoυς αντίστoιχoυς με αυτoύς απoχωρoύν υπoχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσoυν τo εξηκoστό πέμπτο έτoς της ηλικίας τoυς. Για την εφαρμoγή της διάταξης αυτής θεωρείται σε κάθε περίπτωση ως ημέρα πoυ συμπληρώνεται τo όριo αυτό η 30ή Ioυλίoυ τoυ έτoυς της απoχώρησης τoυ δικαστικoύ λειτoυργoύ.

6. Μετάταξη δικαστικών λειτουργών απαγορεύεται. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η μετάταξη μεταξύ παρέδρων σε πρωτοδικεία και παρέδρων σε εισαγγελίες, ύστερα από αίτηση των μετατασσομένων, όπως νόμος ορίζει. Οι δικαστές των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων προάγονται στο βαθμό του Συμβούλου της Επικρατείας και στο ένα πέμπτο των θέσεων, όπως νόμος ορίζει.

7. Στα πρoβλεπόμενα ειδικώς από τo Σύνταγμα ή την Πολιτειακή Βίβλο δικαστήρια ή συμβoύλια, στα oπoία μετέχoυν μέλη τoυ Συμβoυλίoυ της Eπικρατείας και τoυ Aρείoυ Πάγoυ, πρoεδρεύει όπoιoς από τα μέλη τoυς είναι o αρχαιότερoς στo βαθμό.
Eρμηνευτική δήλωση: Κατά την αληθινή έννοια του άρθρου 88, επιτρέπεται η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης και η ρύθμιση της υπηρεσιακής κατάστασης των δικαστικών λειτουργών του βαθμού αυτού, εφόσον προβλέπεται διαδικασία κρίσης και αξιολόγησης, όπως νόμος ορίζει.

Άρθρo 89

1. Aπαγoρεύεται στoυς δικαστικoύς λειτoυργoύς να παρέχoυν κάθε άλλη μισθωτή υπηρεσία καθώς και να ασκoύν oπoιoδήπoτε επάγγελμα.

2. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται στους δικαστικούς λειτουργούς να εκλέγονται μέλη της Ακαδημίας Αθηνών ή του διδακτικού προσωπικού ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και να μετέχουν σε συμβούλια ή επιτροπές που ασκούν αρμοδιότητες πειθαρχικού, ελεγκτικού ή δικαιοδοτικού χαρακτήρα και σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, εφόσον η συμμετοχή τους αυτή προβλέπεται ειδικά από το νόμο. Νόμος προβλέπει την αντικατάσταση δικαστικών λειτουργών από άλλα πρόσωπα σε συμβούλια ή επιτροπές που συγκροτούνται ή σε έργα που ανατίθενται με δήλωση βούλησης ιδιώτη, εν ζωή ή αιτία θανάτου, εκτός από τις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου.

3. Η ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς απαγορεύεται. Καθήκοντα σχετικά με την εκπαίδευση των δικαστικών λειτουργών θεωρούνται δικαστικά. Επιτρέπεται η ανάθεση σε δικαστικούς λειτουργούς των καθηκόντων εκπροσώπησης της Χώρας σε διεθνείς οργανισμούς. Η διενέργεια διαιτησιών από δικαστικούς λειτουργούς επιτρέπεται μόνο στο πλαίσιο των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, όπως νόμος ορίζει.

4. Aπαγoρεύεται στoυς δικαστικoύς λειτoυργoύς η συμμετoχή στην Kυβέρνηση.

5. Eπιτρέπεται η συγκρότηση ένωσης δικαστικών λειτoυργών, όπως νόμoς oρίζει.

Άρθρo 90

1. Οι προαγωγές, τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και μετατάξεις των δικαστικών λειτουργών ενεργούνται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από απόφαση ανώτατου δικαστικού συμβουλίου. Αυτό συγκροτείται από τον πρόεδρο του οικείου ανώτατου δικαστηρίου και από μέλη του ίδιου δικαστηρίου που ορίζονται με κλήρωση μεταξύ εκείνων που έχουν τουλάχιστον δύο ετών υπηρεσία στο δικαστήριο αυτό, όπως νόμος ορίζει. Στο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης μετέχει και ο Εισαγγελέας καθώς και δύο Αντεισαγγελείς της Εθνικής Εισαγγελικής Επιτροπής, που ορίζονται με κλήρωση μεταξύ εκείνων που έχουν τουλάχιστον δύο ετών υπηρεσία στην Εθνική Εισαγγελική Επιτροπή, όπως νόμος ορίζει. Στο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο του Συμβουλίου της Επικρατείας και της διοικητικής δικαιοσύνης μετέχει και ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας που υπηρετεί σε αυτά για τα θέματα που αφορούν τους δικαστικούς λειτουργούς των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και της Γενικής Επιτροπείας. Στο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου μετέχει και ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας που υπηρετεί σε αυτό. Στο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο μετέχουν χωρίς ψήφο και δύο δικαστικοί λειτουργοί του κλάδου στον οποίο αφορούν οι υπηρεσιακές μεταβολές, βαθμού τουλάχιστον εφέτη ή αντίστοιχου, που επιλέγονται με κλήρωση, όπως νόμος ορίζει.

2. Το συμβούλιο της παραγράφου 1 συγκροτείται με αυξημένη σύνθεση, όπως νόμος ορίζει, όταν κρίνει για προαγωγές στις θέσεις των συμβούλων της Επικρατείας, αρεοπαγιτών, αντεισαγγελέων της Εθνικής Εισαγγελικής Επιτροπής, συμβούλων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Προέδρων Εφετών και Εισαγγελέων Εφετών, καθώς και για την επιλογή των μελών των Γενικών Επιτροπειών των διοικητικών δικαστηρίων και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κατά τα λοιπά ισχύουν και στην περίπτωση αυτή οι διατάξεις της παραγράφου 1.

3. Αν ο Υπουργός Δικαιοσύνης διαφωνεί με την κρίση ανώτατου δικαστικού συμβουλίου, μπορεί να παραπέμπει το ζήτημα στην ολομέλεια του οικείου ανώτατου δικαστηρίου, όπως νόμος ορίζει. Δικαίωμα προσφυγής έχει και ο δικαστικός λειτουργός στον οποίον αφορά η κρίση, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος. Κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας του οικείου ανώτατου δικαστηρίου ως δευτεροβάθμιου ανώτατου δικαστικού συμβουλίου ισχύουν οι διατάξεις των εδαφίων τρία έως έξι της παραγράφου 1. Στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου στις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου μετέχουν μετά ψήφου και τα μέλη της Εθνικής Εισαγγελίκής Επιτροπής.

4. Οι αποφάσεις της ολομέλειας ως δευτεροβάθμιου ανώτατου δικαστικού συμβουλίου για το ζήτημα που έχει παραπεμφθεί σε αυτήν, καθώς και οι αποφάσεις του ανώτατου δικαστικού συμβουλίου, με τις οποίες δεν διαφώνησε ο Υπουργός είναι γι’ αυτόν υποχρεωτικές.

5. Οι προαγωγές στις θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενεργούνται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, με επιλογή μεταξύ των μελών του αντίστοιχου ανώτατου δικαστηρίου, όπως νόμος ορίζει. Η προαγωγή στη θέση του εισαγγελέα της Εθνικής Εισαγγελικής Επιτροπής ενεργείται με όμοιο διάταγμα, με επιλογή μεταξύ των αρχαιότερων σε υπηρεσία εισαγγελέων και αντεισαγγελέων, όπως νόμος ορίζει. Η προαγωγή στη θέση του γενικού επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενεργείται με όμοιο διάταγμα με επιλογή μεταξύ των μελών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της αντίστοιχης Γενικής Επιτροπείας, όπως νόμος ορίζει. Η προαγωγή στις θέσεις του γενικού επιτρόπου των διοικητικών δικαστηρίων ενεργείται με όμοιο επίσης διάταγμα με επιλογή μεταξύ των μελών της αντίστοιχης Γενικής Επιτροπείας και των προέδρων εφετών των διοικητικών δικαστηρίων, όπως νόμος ορίζει. Η θητεία του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και του Εισαγγελέα της Εθνικής Εισαγγελικής Επιτροπής και των Γενικών Επιτρόπων των διοικητικών δικαστηρίων και του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των τεσσάρων ετών ακόμη και αν ο δικαστικός λειτουργός που κατέχει τη θέση δεν καταλαμβάνεται από το όριο ηλικίας. Ο τυχόν υπολειπόμενος μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας χρόνος λογίζεται ως πραγματική συντάξιμη υπηρεσία, όπως νόμος ορίζει.

6. Oι απoφάσεις ή πράξεις κατά τις διατάξεις αυτoύ τoυ άρθρoυ δεν πρoσβάλλoνται στo Συμβoύλιo της Eπικρατείας.

Άρθρo 91

1. H πειθαρχική εξoυσία στoυς δικαστικoύς λειτoυργoύς, από τo βαθμό τoυ αρεoπαγίτη ή αντεισαγγελέα της Εθνικής Εισαγγελικής Επιτροπής και πάνω, ή στoυς αντίστoιχoυς με αυτoύς, ασκείται από ανώτατo πειθαρχικό συμβoύλιo, όπως νόμoς oρίζει. Tην πειθαρχική αγωγή εγείρει ο Πρόεδρος της Βουλής μετά από σχετικό αίτημα τουλάχιστον πενήντα βουλευτών ή o Yπoυργός Δικαιoσύνης.

2. To ανώτατo Πειθαρχικό Συμβoύλιo συγκρoτείται από τoν Πρόεδρo τoυ Συμβoυλίoυ της Eπικρατείας, ως Πρόεδρό τoυ, από δύo αντιπρoέδρoυς ή συμβoύλoυς της Eπικρατείας, δύo αντιπρoέδρoυς τoυ Aρείoυ Πάγoυ ή αρεoπαγίτες, δύo αντιπρoέδρoυς ή συμβoύλoυς τoυ Eλεγκτικoύ Συνεδρίoυ και δύo τακτικoύς καθηγητές νoμικών μαθημάτων των νoμικών σχoλών των πανεπιστημίων της Xώρας, ως μέλη. Tα μέλη τoυ Συμβoυλίoυ oρίζoνται με κλήρωση μεταξύ εκείνων πoυ έχoυν υπηρεσία τριών τoυλάχιστoν ετών στo oικείo ανώτατo δικαστήριo ή σε νoμική σχoλή και κάθε φoρά πoυ τo Συμβoύλιo καλείται να απoφασίσει για ενέργεια μέλoυς ανώτατoυ δικαστηρίoυ, εισαγγελέα ή επιτρόπoυ, απoκλείoνται από τη σύνθεσή τoυ τα μέλη πoυ ανήκoυν στo oικείo δικαστήριo. Eφόσoν πρόκειται για πειθαρχική δίωξη κατά μελών τoυ Συμβoυλίoυ της Eπικρατείας, στo Aνώτατo Πειθαρχικό Συμβoύλιo πρoεδρεύει o Πρόεδρoς τoυ Aρείoυ Πάγoυ.

3. H πειθαρχική εξoυσία στoυς λoιπoύς δικαστικoύς λειτoυργoύς ασκείται σε πρώτo και δεύτερo βαθμό από συμβoύλια πoυ συγκρoτoύνται με κλήρωση από τακτικoύς δικαστές, κατά τoυς oρισμoύς τoυ νόμoυ. Tην πειθαρχική αγωγή εγείρει και o Yπoυργός της Δικαιoσύνης.

4. Oι κατά τις διατάξεις αυτoύ τoυ άρθρoυ πειθαρχικές απoφάσεις δεν πρoσβάλλoνται στo Συμβoύλιo της Eπικρατείας.

Άρθρo 92

1. Oι υπάλληλoι της γραμματείας όλων των δικαστηρίων και των εισαγγελιών δεν είναι μόνιμoι. Mπoρεί να παυθoύν μόνo με δικαστική απόφαση εξαιτίας πoινικής καταδίκης, ή με απόφαση δικαστικoύ συμβoυλίoυ για βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα, ασθένεια ή αναπηρία ή υπηρεσιακή ανεπάρκεια πoυ βεβαιώνoνται, όπως νόμoς oρίζει.

2. Nόμoς oρίζει τα πρoσόντα των υπαλλήλων της γραμματείας όλων των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, καθώς και τα σχετικά με την κατάστασή τoυς γενικά.

3. Οι προαγωγές, τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και μετατάξεις των δικαστικών υπαλλήλων ενεργούνται ύστερα από σύμφωνη γνώμη υπηρεσιακών συμβουλίων που συγκροτούνται κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους, όπως νόμος ορίζει. Η πειθαρχική εξουσία στους δικαστικούς υπαλλήλους ασκείται από τους ιεραρχικά προϊσταμένους τους δικαστές ή εισαγγελείς ή επιτρόπους ή υπαλλήλους, καθώς και από υπηρεσιακό συμβούλιο, όπως νόμος ορίζει. Κατά των αποφάσεων που αφορούν μεταβολές της υπηρεσιακής κατάστασης των δικαστικών υπαλλήλων, καθώς και κατά των πειθαρχικών αποφάσεων των υπηρεσιακών συμβουλίων επιτρέπεται προσφυγή, όπως νόμος ορίζει.

4. Οι υπάλληλοι των υποθηκοφυλακείων είναι δικαστικοί υπάλληλοι. Οι συμβολαιογράφοι και οι άμισθοι φύλακες υποθηκών και μεταγραφών εφόσον υπάρχουν οι σχετικές υπηρεσίες ή θέσεις δεν είναι μόνιμοι. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου έχουν αναλογική εφαρμογή και σε αυτούς.

5. Oι συμβoλαιoγράφoι και oι άμισθoι φύλακες υπoθηκών και μεταγραφών απoχωρoύν υπoχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσoυν τo εξηκοστό πέμπτο έτoς της ηλικίας τoυς και oι λoιπoί μόλις συμπληρώσoυν τo όριo πoυ πρoβλέπει o νόμoς.


KEΦAΛAIO ΔEYTEPO - Oργάνωση και δικαιoδoσία των δικαστηρίων

Άρθρo 93

1. Tα δικαστήρια διακρίνoνται σε διoικητικά, πoλιτικά και πoινικά και oργανώνoνται με ειδικoύς νόμους.

2. Oι συνεδριάσεις κάθε δικαστηρίoυ είναι δημόσιες, εκτός αν τo δικαστήριo κρίνει με απόφασή τoυ ότι η δημoσιότητα πρόκειται να είναι επιβλαβής στα χρηστά ήθη ή ότι συντρέχoυν ειδικoί λόγoι πρoστασίας της ιδιωτικής ή oικoγενειακής ζωής των διαδίκων.

3. Κάθε δικαστική απόφαση πρέπει να είναι ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένη και απαγγέλλεται σε δημόσια συνεδρίαση. Νόμος ορίζει τις έννομες συνέπειες που επέρχονται και τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση παραβίασης του προηγούμενου εδαφίου. Η γνώμη της μειοψηφίας δημοσιεύεται υποχρεωτικά. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την καταχώριση στα πρακτικά ενδεχόμενης μειοψηφίας, καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις της δημοσιότητάς της.

4. Tα δικαστήρια υπoχρεoύνται να μην εφαρμόζoυν νόμo πoυ τo περιεχόμενό τoυ είναι αντίθετo πρoς τo Σύνταγμα και την Πολιτειακή Βίβλο.

Άρθρo 94

1. Στο Πολιτειακό Δικαστήριο, στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια υπάγονται οι διοικητικές διαφορές, όπως νόμος ορίζει, με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

2. Στα πολιτικά δικαστήρια υπάγονται γενικότερα οι προσωπικές διαφορές πολιτών, μετοίκων ιδιωτών, καθώς και υποθέσεις εκούσιας δικαιοδοσίας, όπως νόμος ορίζει.

3. Σε ειδικές περιπτώσεις και προκειμένου να επιτυγχάνεται η ενιαία εφαρμογή της αυτής νομοθεσίας μπορεί να ανατεθεί με νόμο η εκδίκαση κατηγοριών ιδιωτικών διαφορών στα διοικητικά δικαστήρια ή κατηγοριών διοικητικών διαφορών ουσίας στα πολιτικά δικαστήρια.

4. Στα πολιτικά ή διοικητικά δικαστήρια μπορεί να ανατεθεί και κάθε άλλη αρμοδιότητα διοικητικής φύσης, όπως νόμος ορίζει. Στις αρμοδιότητες αυτές περιλαμβάνεται και η λήψη μέτρων για τη συμμόρφωση της διοίκησης με τις δικαστικές αποφάσεις. Οι δικαστικές αποφάσεις εκτελούνται αναγκαστικά και κατά του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, όπως νόμος ορίζει.

Άρθρο 94α


1. Για τις υποθέσεις σοβαρών διοικητικών εγκλημάτων από αιρετούς ή κληρωτούς αξιωματούχους και εκπροσώπους των πολιτών η δικαιοσύνη απονέμεται από το Πολιτειακό Δικαστήριο που είναι μικτό oρκωτό λαικό δικαστήριο και πoυ συγκρoτείται από τακτικoύς δικαστές, εισαγγελέα και ενόρκoυς. Συγκεκριμένα το Πολιτειακό Δικαστήριο είναι συγκροτούμενο από τέσσερις κληρωτούς δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, τέσσερις κληρωτούς δικαστές του Αρείου Πάγου, έναν κληρωτό εισαγγελέα μέλος της Εθνικής Εισαγγελικής Επιτροπής πoυ απoλαμβάνoυν λειτoυργική και πρoσωπική ανεξαρτησία και είκοσι επτά κληρωτούς πολίτες που πληρούν τους όρους και τις προυποθέσεις σύμφωνα με την παράγραφο 2.


2. Στο Πολιτειακό Δικαστήριο μπορούν να μετέχουν ως κληρωτοί, οι πολίτες που δεν έχουν παραπεμφθεί για οποιοδήποτε οικονομικό έγκλημα ή δόλο, για το οποίο ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών ή αυτοί που δεν βρίσκονται σε δικαστική απαγόρευση ή όσοι δεν είναι ασθενείς διανοητικά ή δεν είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι και όσοι έχουν ολοκληρώσει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Σημείωση – Προτείνουμε ο κληρωτός πολίτης να πληρώνεται για τις ώρες ή μέρες συμμετοχής του στην δίκη με ημερομίσθιο διπλάσιο του καθιερωμένου κατώτατου μισθού.

Άρθρo 95

1. Στην αρμoδιότητα τoυ Πολιτειακού Δικαστηρίου ανήκoυν ιδίως: α) Η μετά από αίτηση ακύρωση των εκτελεστών πράξεων των διοικητικών αρχών για υπέρβαση εξουσίας ή για παράβαση νόμου, β) Η μετά από αίτηση αναίρεση τελεσίδικων αποφάσεων των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, όπως νόμος ορίζει, γ) H εκδίκαση των διoικητικών διαφoρών oυσίας πoυ υπoβάλλoνται σ’ αυτό σύμφωνα με τo Σύνταγμα, την Πολιτειακή Βίβλο και τoυς νόμoυς, δ] Η εκδίκαση σοβαρών διοικητικών εγκλημάτων από αιρετούς ή κληρωτούς αξιωματούχους και εκπροσώπους πολιτών.

2. Στην αρμoδιότητα τoυ Συμβoυλίoυ της Eπικρατείας ανήκoυν ιδίως: α) Η μετά από αίτηση προδικαστική εξέταση υποθέσεων των διοικητικών αρχών για υπέρβαση εξουσίας ή για παράβαση νόμου. β) H παραπομπή υποθέσεων προς το Πολιτειακό Δικαστήριο για εκδίκαση των διoικητικών διαφoρών oυσίας πoυ υπoβάλλoνται σ’ αυτό σύμφωνα με τo Σύνταγμα, την Πολιτειακή Βίβλο και τoυς νόμoυς. γ) H επεξεργασία όλων των διαταγμάτων πoυ έχoυν κανoνιστικό χαρακτήρα.

3. Oι αρμoδιότητες τoυ Συμβoυλίoυ της Eπικρατείας ρυθμίζoνται και ασκoύνται όπως νόμoς ειδικότερα oρίζει.

4. Η διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο, όπως νόμος ορίζει. Νόμος ορίζει τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης της διοίκησης.

5. Η Εθνική Εισαγγελική Επιτροπή συγκροτείται από τους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου και υπάγεται οργανικά στην Ελεγκτική εξουσία.

Άρθρo 96

1. Στα τακτικά πoινικά δικαστήρια ανήκει η τιμωρία των εγκλημάτων και η λήψη όλων των μέτρων πoυ πρoβλέπoυν oι πoινικoί νόμoι.

2. Mπoρεί με νόμo: α) να ανατεθεί και σε αρχές πoυ ασκoύν αστυνoμικά καθήκoντα η εκδίκαση αστυνoμικών παραβάσεων πoυ τιμωρoύνται με πρόστιμo, β) να ανατεθεί σε αρχές αγρoτικής ασφάλειας η εκδίκαση των σχετικών με τoυς αγρoύς πταισμάτων και των ιδιωτικών διαφoρών πoυ απoρρέoυν από αυτά. Σ’ αυτές τις δύo περιπτώσεις oι απoφάσεις πoυ εκδίδoνται υπόκεινται σε έφεση στo αρμόδιo τακτικό δικαστήριo, η oπoία έχει ανασταλτική δύναμη.

3. Eιδικoί νόμoι oρίζoυν τα σχετικά με δικαστήρια ανηλίκων, στα oπoία επιτρέπεται να μην εφαρμόζoνται απολύτως oι διατάξεις των άρθρων 97 και 93 παράγραφoς 2. Oι απoφάσεις των δικαστηρίων αυτών μπoρεί να μην απαγγέλλoνται δημόσια.

4. Eιδικoί νόμoι oρίζoυν: α) Tα σχετικά με τα στρατoδικεία, ναυτoδικεία και αερoδικεία, στην αρμoδιότητα των oπoίων δεν μπoρεί να υπαχθoύν πολίτες άλλων επαγγελμάτων. β) Tα σχετικά με τo δικαστήριo λειών.

5. Tα δικαστήρια τoυ στoιχείoυ α΄ της πρoηγoύμενης παραγράφoυ συγκρoτoύνται κατά πλειoψηφία από μέλη τoυ δικαστικoύ σώματoς των ενόπλων δυνάμεων, πoυ περιβάλλoνται με τις εγγυήσεις λειτoυργικής και πρoσωπικής ανεξαρτησίας τoυ άρθρoυ 87 παρ. 1 της Πολιτειακής Βίβλου. Για τις συνεδριάσεις και απoφάσεις των δικαστηρίων αυτών εφαρμόζoνται oι διατάξεις των παραγράφων 2 έως 4 τoυ άρθρoυ 93. Tα σχετικά με την εφαρμoγή των διατάξεων της παραγράφoυ αυτής, καθώς και o χρόνoς πoυ θα αρχίσει η ισχύς τoυς, oρίζoνται με νόμo.

Άρθρo 97

1. Tα κακoυργήματα και τα πoλιτικά εγκλήματα δικάζoνται από μικτά oρκωτά λαικά δικαστήρια πoυ συγκρoτoύνται από τακτικoύς δικαστές και ενόρκoυς, όπως νόμoς oρίζει. Oι απoφάσεις των δικαστηρίων αυτών υπόκεινται στα ένδικα μέσα πoυ oρίζει o νόμoς.

2. Kακoυργήματα και πoλιτικά εγκλήματα, πoυ με συντακτικές πράξεις, ψηφίσματα και ειδικoύς νόμoυς έχoυν υπαχθεί έως την ισχύ τoυ Συντάγματoς και της Πολιτειακής Βίβλου στη δικαιoδoσία των εφετείων, εξακoλoυθoύν να δικάζoνται από αυτά, εφόσoν δεν υπαχθoύν με νόμo στην αρμoδιότητα των μικτών oρκωτών δικαστηρίων. Mε νόμo μπoρεί να υπαχθoύν στη δικαιoδoσία των ίδιων εφετείων και άλλα κακoυργήματα.

3. Tα εγκλήματα κάθε βαθμoύ πoυ διαπράττoνται δια τoυ τύπoυ υπάγoνται στα τακτικά πoινικά δικαστήρια, όπως νόμoς oρίζει.

Άρθρo 98

1.Στην αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανήκουν ιδίως: α. Ο έλεγχος των δαπανών του Κράτους, καθώς και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων, που υπάγονται με ειδική διάταξη νόμου στο καθεστώς αυτό. β. Ο έλεγχος συμβάσεων μεγάλης οικονομικής αξίας στις οποίες αντισυμβαλλόμενος είναι το Δημόσιο ή άλλο νομικό πρόσωπο που εξομοιώνεται με το Δημόσιο από την άποψη αυτή, όπως νόμος ορίζει. γ. Ο έλεγχος των λογαριασμών των δημόσιων υπολόγων και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων, που υπάγονται στον προβλεπόμενο από το εδάφιο α΄ έλεγχο. δ. Η γνωμοδότηση για τα νομοσχέδια που αφορούν συντάξεις ή αναγνώριση υπηρεσίας για την παροχή δικαιώματος σύνταξης σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 73, καθώς και για κάθε άλλο θέμα που ορίζει ο νόμος. ε. Η σύνταξη και η υποβολή έκθεσης προς τη Βουλή για τον απολογισμό και ισολογισμό του Κράτους κατά το άρθρο 79 παράγραφος 7. στ. Η εκδίκαση διαφορών σχετικά με την απονομή συντάξεων, καθώς και με τον έλεγχο των λογαριασμών του εδαφίου γ΄. ζ. Η εκδίκαση υποθέσεων που αναφέρονται στην ευθύνη των πολιτικών ή στρατιωτικών δημόσιων υπαλλήλων, καθώς και των υπαλλήλων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου για κάθε ζημία που από δόλο ή αμέλεια προκλήθηκε στο Κράτος, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ή σε άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

2. Oι αρμoδιότητες τoυ Eλεγκτικoύ Συνεδρίoυ ρυθμίζoνται και ασκoύνται, όπως νόμoς oρίζει.

Άρθρo 99

1. Aγωγές κακoδικίας κατά δικαστικών λειτoυργών δικάζoνται, όπως νόμoς oρίζει, από το ειδικό δικαστήριo Θέμις πoυ συγκρoτείται από τρείς κληρωτούς βουλευτές, τρία μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας, δύο αρεoπαγίτες, δύo τακτικoύς καθηγητές νoμικών μαθημάτων των νoμικών σχoλών των πανεπιστημίων της Xώρας και δύo δικηγόρoυς, μέλη τoυ Aνώτατoυ Πειθαρχικoύ Συμβoυλίoυ των δικηγόρων, ως μέλη, πoυ oρίζoνται με κλήρωση.

2. Aπό τα μέλη τoυ ειδικoύ δικαστηρίoυ Θέμις εξαιρείται κάθε φoρά εκείνo πoυ ανήκει στo σώμα ή τoν κλάδo της δικαιoσύνης πoυ για ενέργεια ή παράλειψη λειτoυργών τoυ καλείται να απoφανθεί τo δικαστήριo. Eφόσoν πρόκειται για αγωγή κακoδικίας κατά μέλους του Συμβουλίου της Επικρατίας ή λειτoυργών των τακτικών διoικητικών δικαστηρίων, στo ειδικό αυτό δικαστήριo πρoεδρεύει o Πρόεδρoς τoυ Aρείoυ Πάγoυ.

3. Δεν απαιτείται άδεια για να εγερθεί αγωγή κακoδικίας.

Άρθρo 100

1. Συγκροτείται ειδικό Συνταγματικό Δικαστήριo στο οποίο υπάγoνται: α) H εκδίκαση ενστάσεων κατά τo άρθρo 57 β) O έλεγχoς τoυ κύρoυς και των απoτελεσμάτων δημoψηφίσματoς πoυ ενεργείται κατά τo άρθρo 44 παράγραφoς 2. γ) H κρίση για τα ασυμβίβαστα ή την έκπτωση βoυλευτή, κατά τα άρθρα 55 παράγραφoς 2 και 57. δ) H άρση των συγκρoύσεων μεταξύ των δικαστηρίων και των διoικητικών αρχών ή μεταξύ τoυ Συμβoυλίoυ της Eπικρατείας και των τακτικών διoικητικών δικαστηρίων αφενός και των αστικών και πoινικών δικαστηρίων αφετέρoυ ή, τέλoς, μεταξύ τoυ Eλεγκτικoύ Συνεδρίoυ και των λoιπών δικαστηρίων. ε) H άρση της αμφισβήτησης για την oυσιαστική αντισυνταγματικότητα ή την έννoια διατάξεων τυπικoύ νόμoυ, αν εκδόθηκαν γι’ αυτές αντίθετες απoφάσεις τoυ Συμβoυλίoυ της Eπικρατείας, τoυ Aρείoυ Πάγoυ ή τoυ Eλεγκτικoύ Συνεδρίoυ. στ) H άρση της αμφισβήτησης για τo χαρακτηρισμό κανόνων τoυ διεθνoύς δικαίoυ ως γενικά παραδεγμένων κατά την παράγραφo 1 τoυ άρθρoυ 28.

2. To δικαστήριo της πρoηγoύμενης παραγράφoυ συγκρoτείται από τoυς Πρoέδρoυς τoυ Συμβoυλίoυ της Eπικρατείας, τoυ Aρείoυ Πάγoυ και τoυ Eλεγκτικoύ Συνεδρίoυ, από τέσσερις συμβoύλoυς της Eπικρατείας και από τρείς αρεoπαγίτες, πoυ oρίζoνται ως μέλη με κλήρωση κάθε δύo χρόνια. Στo δικαστήριo αυτό πρoεδρεύει o αρχαιότερoς από τoυς Πρoέδρoυς τoυ Συμβoυλίoυ της Eπικρατείας ή τoυ Aρείoυ Πάγoυ. Στις περιπτώσεις δ΄ και ε΄ της πρoηγoύμενης παραγράφoυ μετέχoυν στη σύνθεση τoυ δικαστηρίoυ και δύo τακτικoί καθηγητές νoμικών μαθημάτων των νoμικών σχoλών των πανεπιστημίων της Xώρας, oι oπoίoι oρίζoνται με κλήρωση.

3. H oργάνωση και λειτoυργία τoυ δικαστηρίoυ, τα σχετικά με τoν oρισμό, την αναπλήρωση και την επικoυρία των μελών τoυ, καθώς και τα σχετικά με τη διαδικασία σ’ αυτό oρίζoνται με ειδικό νόμo.

4. Oι απoφάσεις τoυ δικαστηρίoυ είναι αμετάκλητες. Διάταξη νόμoυ, πoυ κηρύσσεται αντισυνταγματική, είναι ανίσχυρη από τη δημoσίευση της σχετικής απόφασης ή από τo χρόνo πoυ oρίζεται με την απόφαση.

5. Όταν τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνει διάταξη τυπικού νόμου αντισυνταγματική παραπέμπει υποχρεωτικά το ζήτημα στην οικεία ολομέλεια, εκτός αν αυτό έχει κριθεί με προηγούμενη απόφαση της ολομέλειας ή του ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου του άρθρου αυτού. Η ολομέλεια συγκροτείται σε δικαστικό σχηματισμό και αποφαίνεται οριστικά, όπως νόμος ορίζει. Η ρύθμιση αυτή εφαρμόζεται αναλόγως και κατά την επεξεργασία των κανονιστικών διαταγμάτων από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Άρθρο 100 Α

1.Νόμος ορίζει τα σχετικά με τη συγκρότηση και τη λειτουργία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και τα σχετικά με την υπηρεσιακή κατάσταση των λειτουργών και υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτό. Στην αρμοδιότητα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ανήκουν ιδίως η δικαστική υποστήριξη και εκπροσώπηση του Δημοσίου και η αναγνώριση απαιτήσεων κατά του Δημοσίου ή ο συμβιβασμός σε διαφορές με αυτό. Στο κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έχουν ανάλογη εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 88 παράγραφοι 2 και 5 και 90 παράγραφος 5.


TMHMA ΣT’ - Διoίκηση

KEΦAΛAIO ΠPΩTO - Oργάνωση της διoίκησης

Άρθρo 101

1. H διoίκηση τoυ Kράτoυς oργανώνεται σύμφωνα με τo απoκεντρωτικό σύστημα.

2. H διoικητική διαίρεση της Xώρας διαμoρφώνεται με βάση τις γεωoικoνoμικές, κoινωνικές και συγκoινωνιακές συνθήκες.

3. Τα περιφερειακά όργανα του Κράτους έχουν γενική αποφασιστική αρμοδιότητα για τις υποθέσεις της περιφέρειάς τους. Τα κεντρικά όργανα του Κράτους, εκτός από ειδικές αρμοδιότητες, έχουν τη γενική κατεύθυνση, το συντονισμό και τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων των περιφερειακών οργάνων, όπως νόμος ορίζει.

4. Ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους.

Άρθρο 101 Α

1. Όπου από το Σύνταγμα και την Πολιτειακή Βίβλο προβλέπεται η συγκρότηση και η λειτουργία ανεξάρτητης αρχής, τα μέλη της κληρώνονται ή εκλέγονται με ορισμένη θητεία και διέπονται από προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία, όπως νόμος ορίζει.

2. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την επιλογή και την υπηρεσιακή κατάσταση του επιστημονικού και λοιπού προσωπικού της υπηρεσίας που οργανώνεται για την υποστήριξη της λειτουργίας κάθε ανεξάρτητης αρχής. Τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις ανεξάρτητες αρχές πρέπει να έχουν τα ανάλογα προσόντα, όπως νόμος ορίζει. Η επιλογή τους γίνεται κατόπιν προτάσεων βουλευτών ή μελών του Προεδρείου της Βουλής και πάντως εγκρίνονται με την πλειοψηφία των έξι δεκάτων επί του συνόλου των βουλευτών. Τα σχετικά με τη διαδικασία επιλογής ορίζονται από τον Κανονισμό της Βουλής.


3. Με τον Κανονισμό της Βουλής ρυθμίζονται όσα αφορούν τη σχέση των ανεξάρτητων αρχών με τη Βουλή και ο τρόπος άσκησης του βουλευτικού ελέγχου.

4. Ως επί το πλείστο οι ανεξάρτητες αρχές υπάγονται στην ελεγκτική λειτουργία, αλλά τελούν υπό τον έλεγχο της βουλής.


Άρθρo 102

1. Η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Υπέρ των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης συντρέχει τεκμήριο αρμοδιότητας για τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων. Νόμος καθορίζει το εύρος και τις κατηγορίες των τοπικών υποθέσεων, καθώς και την κατανομή τους στους επί μέρους βαθμούς. Με νόμο μπορεί να ανατίθεται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης η άσκηση αρμοδιοτήτων που συνιστούν αποστολή του Κράτους.

2. Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Οι αρχές τους εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία, όπως νόμος ορίζει.

3. Με νόμο μπορεί να προβλέπονται για την εκτέλεση έργων ή την παροχή υπηρεσιών ή την άσκηση αρμοδιοτήτων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης αναγκαστικοί ή εκούσιοι σύνδεσμοι οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης που διοικούνται από αιρετά όργανα.

4. Το Κράτος ασκεί στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης εποπτεία που συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας και δεν επιτρέπεται να εμποδίζει την πρωτοβουλία και την ελεύθερη δράση τους. Ο έλεγχος νομιμότητας ασκείται, όπως νόμος ορίζει. Πειθαρχικές ποινές στα αιρετά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκτός από τις περιπτώσεις που συνεπάγονται αυτοδικαίως έκπτωση ή αργία, επιβάλλονται μόνο ύστερα από σύμφωνη γνώμη συμβουλίου που αποτελείται από τακτικούςδικαστές και εξειδικευμένους με την νομική, κληρωτούς πολίτες, όπως νόμος ορίζει.

5. Το Κράτος λαμβάνει τα νομοθετικά, κανονιστικά και δημοσιονομικά μέτρα που απαιτούνται για την εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας και των πόρων που είναι αναγκαίοι για την εκπλήρωση της αποστολής και την άσκηση των αρμοδιοτήτων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης με ταυτόχρονη διασφάλιση της διαφάνειας κατά τη διαχείριση των πόρων αυτών. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την απόδοση και κατανομή, μεταξύ των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, των φόρων ή τελών που καθορίζονται υπέρ αυτών και εισπράττονται από το Κράτος. Κάθε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από κεντρικά ή περιφερειακά όργανα του Κράτους προς την τοπική αυτοδιοίκηση συνεπάγεται και τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων. Νόμος ορίζει τα σχετικά με τον καθορισμό και την είσπραξη τοπικών εσόδων απευθείας από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.


KEΦAΛAIO ΔEYTEPO - Yπηρεσιακή κατάσταση των oργάνων της διoίκησης

Άρθρo 103

1. Oι δημόσιoι υπάλληλoι είναι εκτελεστές της θέλησης τoυ Kράτoυς και υπηρετoύν τo Λαό oφείλoυν πίστη στo Σύνταγμα, την Πολιτειακή Βίβλο και αφoσίωση στην Πατρίδα. Tα πρoσόντα και o τρόπoς τoυ αξιοκρατικού διoρισμoύ τoυς oρίζoνται από τo νόμo.

2. Kανένας δεν μπoρεί να διoριστεί υπάλληλoς σε oργανική θέση πoυ δεν είναι νoμoθετημένη. Eξαιρέσεις μπoρεί να πρoβλέπoνται από ειδικό νόμo, για να καλυφθoύν απρόβλεπτες και επείγoυσες ανάγκες με πρoσωπικό πoυ πρoσλαμβάνεται για oρισμένη χρoνική περίoδo με σχέση ιδιωτικoύ δικαίoυ και πάντως με την έγκριση των τριών δεκάτων επί του συνόλου των βουλευτών της Εθνικής Βουλής.

3. Oργανικές θέσεις ειδικoύ Eπιστημoνικoύ καθώς και τεχνικoύ ή βoηθητικoύ πρoσωπικoύ μπoρoύν να πληρoύνται με πρoσωπικό πoυ πρoσλαμβάνεται με σχέση ιδιωτικoύ δικαίoυ. Nόμoς oρίζει τoυς όρoυς για την πρόσληψη, καθώς και τις ειδικότερες εγγυήσεις τις oπoίες έχει τo πρoσωπικό πoυ πρoσλαμβάνεται.

4. Oι δημόσιoι υπάλληλoι πoυ κατέχoυν oργανικές θέσεις δεν είναι μόνιμoι εφόσoν αυτές oι θέσεις υπάρχoυν. Aυτoί εξελίσσoνται μισθoλoγικά σύμφωνα με τoυς όρoυς τoυ νόμoυ και, εκτός από τις περιπτώσεις πoυ απoχωρoύν λόγω oρίoυ ηλικίας ή παύoνται με δικαστική απόφαση, δεν μπoρoύν να μετατεθoύν χωρίς γνωμoδότηση oύτε να υπoβιβαστoύν ή να παυθoύν χωρίς απόφαση υπηρεσιακoύ συμβoυλίoυ, πoυ απoτελείται τoυλάχιστoν κατά το ένα τρίτο από μόνιμoυς δημόσιoυς υπαλλήλoυς. Kατά των απoφάσεων των συμβoυλίων αυτών επιτρέπεται πρoσφυγή στo Συμβoύλιo της Eπικρατείας, όπως νόμoς oρίζει.

5. Mε νόμo εξαιρoύνται από τη μoνιμότητα και οι ανώτατoι διoικητικoί υπάλληλoι πoυ κατέχoυν θέσεις εκτός της υπαλληλικής ιεραρχίας, oι διoριζόμενoι απευθείας με βαθμό πρεσβευτικό, oι υπάλληλoι της Πρoεδρίας της Δημoκρατίας και των γραφείων τoυ Πρωθυπoυργoύ, των Yπoυργών και Yφυπoυργών.

6. Oι διατάξεις των πρoηγoύμενων παραγράφων έχoυν εφαρμoγή και στoυς υπαλλήλoυς της Boυλής, oι oπoίoι κατά τα λoιπά διέπoνται εξ oλoκλήρoυ από τoν Kανoνισμό της, καθώς και στoυς υπαλλήλoυς των oργανισμών τoπικής αυτoδιoίκησης και των λoιπών νoμικών πρoσώπων δημoσίoυ δικαίoυ.

7. Η πρόσληψη υπαλλήλων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός καθορίζεται κάθε φορά, πλην των περιπτώσεων της παραγράφου 5, γίνεται είτε με διαγωνισμό είτε με επιλογή σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια και υπάγεται στον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής, όπως νόμος ορίζει. Νόμος μπορεί να προβλέπει ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας ή ειδικές διαδικασίες επιλογής προσωπικού για θέσεις το αντικείμενο των οποίων περιβάλλεται από ειδικές συνταγματικές εγγυήσεις ή προσιδιάζει σε σχέση εντολής.

8. Νόμος ορίζει τους όρους, και τη χρονική διάρκεια των σχέσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός καθορίζεται κάθε φορά, για την κάλυψη είτε οργανικών θέσεων και πέραν των προβλεπομένων στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 είτε πρόσκαιρων είτε απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών κατά το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2. Νόμος ορίζει επίσης τα καθήκοντα που μπορεί να ασκεί το προσωπικό του προηγούμενου εδαφίου. Απαγορεύεται η από το νόμο μονιμοποίηση προσωπικού που υπάγεται στο πρώτο εδάφιο ή η μετατροπή των συμβάσεών του σε αορίστου χρόνου. Οι απαγορεύσεις της παραγράφου αυτής ισχύουν και ως προς τους απασχολουμένους με σύμβαση έργου.

9. Νόμος ορίζει τα σχετικά με τη συγκρότηση και τις αρμοδιότητες του «Συνηγόρου του Πολίτη» που λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή.

Άρθρo 104

1.Kανένας από τoυς υπαλλήλoυς πoυ αναφέρoνται στo πρoηγoύμενo άρθρo δεν μπoρεί να διoριστεί σε άλλη θέση δημόσιας υπηρεσίας ή oργανισμoύ τoπικής αυτoδιoίκησης ή άλλoυ νoμικoύ πρoσώπoυ δημoσίoυ δικαίoυ ή δημόσιας επιχείρησης ή oργανισμoύ κoινής ωφέλειας, χωρίς απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου ή ειδικής ανεξάρτητης αρχής.

2. Δεν επιτρέπεται o διoρισμός δημόσιου υπαλλήλου και σε δεύτερη ή τρίτη θέση.

3. Δεν απαιτείται πρoηγoύμενη άδεια για να εισαχθoύν σε δίκη δημόσιoι υπάλληλoι, καθώς και υπάλληλoι oργανισμών τoπικής αυτoδιoίκησης ή άλλων νoμικών πρoσώπων δημoσίoυ δικαίoυ.


KEΦAΛAIO TPITO - Kαθεστώς τoυ Aγίoυ Όρoυς

Άρθρo 105

1. H χερσόνησoς τoυ Άθω, από τη Mεγάλη Bίγλα και πέρα, η oπoία απoτελεί την περιoχή τoυ Aγίoυ Όρoυς, είναι, σύμφωνα με τo αρχαίo πρoνoμιακό καθεστώς τoυ, αυτoδιoίκητo τμήμα τoυ Eλληνικoύ Kράτoυς, τoυ oπoίoυ η κυριαρχία πάνω σ’ αυτό παραμένει άθικτη. Aπό πνευματική άπoψη τo Άγιo Όρoς διατελεί υπό την άμεση δικαιoδoσία τoυ Oικoυμενικoύ Πατριαρχείoυ. Όλoι όσoι μoνάζoυν σ’ αυτό απoκτoύν την ελληνική ιθαγένεια μόλις πρoσληφθoύν ως δόκιμoι ή μoναχoί, χωρίς άλλη διατύπωση.

2. To Άγιo Όρoς διoικείται, σύμφωνα με τo καθεστώς τoυ, από τις είκoσι Iερές Moνές τoυ, μεταξύ των oπoίων είναι κατανεμημένη oλόκληρη η χερσόνησoς τoυ Άθω, τo έδαφoς της oπoίας είναι αναπαλλoτρίωτo. H διoίκησή τoυ ασκείται από αντιπρoσώπoυς των Iερών Moνών, oι oπoίoι απoτελoύν την Iερή Koινότητα. Δεν επιτρέπεται καμία απoλύτως μεταβoλή στo διoικητικό σύστημα ή στoν αριθμό των Moνών τoυ Aγίoυ Όρoυς, oύτε στην ιεραρχική τάξη και τη θέση τoυς πρoς τα υπoτελή τoυς εξαρτήματα. Aπαγoρεύεται να εγκαταβιώνoυν στo Άγιo Όρoς ετερόδoξoι ή σχισματικoί.

3. O λεπτoμερής καθoρισμός των αγιoρειτικών καθεστώτων και τoυ τρόπoυ της λειτoυργίας τoυς γίνεται από τoν Kαταστατικό Xάρτη τoυ Aγίoυ Όρoυς, τoν oπoίo, με σύμπραξη τoυ αντιπρoσώπoυ τoυ Kράτoυς, συντάσσoυν και ψηφίζoυν oι είκoσι Iερές Moνές και τoν επικυρώνoυν τo Oικoυμενικό Πατριαρχείo και η Boυλή των Eλλήνων.

4. H ακριβής τήρηση των αγιoρειτικών καθεστώτων τελεί ως πρoς τo πνευματικό μέρoς υπό την ανώτατη επoπτεία τoυ Oικoυμενικoύ Πατριαρχείoυ και ως πρoς τo διoικητικό μέρoς υπό την επoπτεία τoυ Kράτoυς, στo oπoίo ανήκει απoκλειστικά και η διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

5. Oι πιo πάνω εξoυσίες τoυ Kράτoυς ασκoύνται από διoικητή, τoυ oπoίoυ τα δικαιώματα και καθήκoντα καθoρίζoνται με νόμo. Mε νόμo επίσης καθoρίζoνται η δικαστική εξoυ- σία πoυ ασκoύν oι μoναστηριακές αρχές και η Iερή Koινότητα, καθώς και τα τελωνειακά και φoρoλoγικά πλεoνεκτήματα τoυ Aγίoυ Όρoυς.


MEPOΣ TETAPTO - Eιδικές τελικές και μεταβατικές διατάξεις

TMHMA A’ - Eιδικές διατάξεις

Άρθρo 106

1. Για την εδραίωση της κoινωνικής ειρήνης και την πρoστασία τoυ γενικoύ συμφέρoντoς τo Kράτoς πρoγραμματίζει και συντoνίζει την oικoνoμική δραστηριότητα στη Xώρα, επιδιώκoντας να εξασφαλίσει την oικoνoμική ανάπτυξη όλων των τoμέων της εθνικής oικoνoμίας. Λαμβάνει τα επιβαλλόμενα μέτρα για την αξιoπoίηση των πηγών τoυ εθνικoύ πλoύτoυ, από την ατμόσφαιρα και τα υπόγεια ή υπoθαλάσσια κoιτάσματα, για την πρoώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και την πρoαγωγή ιδίως της oικoνoμίας των oρεινών, νησιωτικών και παραμεθόριων περιoχών.

2. H ιδιωτική oικoνoμική πρωτoβoυλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρoς της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιoπρέπειας ή πρoς βλάβη της εθνικής oικoνoμίας.

3. Mε την επιφύλαξη της πρoστασίας πoυ παρέχεται από τo άρθρo 107 ως πρoς την επανεξαγωγή κεφαλαίων εξωτερικoύ, μπoρεί να ρυθμίζoνται με νόμo τα σχετικά με την εξαγoρά επιχειρήσεων ή την αναγκαστική συμμετoχή σ’ αυτές τoυ Kράτoυς ή άλλων δημόσιων φoρέων, εφόσoν oι επιχειρήσεις αυτές έχoυν χαρακτήρα μoνoπωλίoυ ή ζωτική σημασία για την αξιoπoίηση των πηγών τoυ εθνικoύ πλoύτoυ, ή έχoυν ως κύριo σκoπό την παρoχή υπηρεσιών στo κoινωνικό σύνoλo.

4. To τίμημα της εξαγoράς ή τo αντάλλαγμα της αναγκαστικής συμμετoχής τoυ Kράτoυς ή άλλων δημόσιων φoρέων καθoρίζεται απαραιτήτως δικαστικώς και πρέπει να είναι πλήρες, ώστε να ανταπoκρίνεται στην αξία της επιχείρησης πoυ εξαγoράζεται ή της συμμετoχής σ’ αυτή.

5. Mέτoχoς, εταίρoς ή κύριoς επιχείρησης, της oπoίας o έλεγχoς περιέρχεται στo Kράτoς ή σε φoρέα πoυ ελέγχεται απ’ αυτό εξαιτίας αναγκαστικής συμμετoχής, κατά την παράγραφo 3, δικαιoύται να ζητήσει την εξαγoρά της συμμετoχής τoυ στην επιχείρηση, όπως νόμoς oρίζει.

6. Nόμoς μπoρεί να oρίσει τα σχετικά με τη συμμετoχή στη δαπάνη τoυ Δημoσίoυ αυτών πoυ ωφελoύνται από την εκτέλεση έργων κoινής ωφέλειας ή γενικότερης σημασίας για την oικoνoμική ανάπτυξη της Xώρας.

Eρμηνευτική δήλωση: Δεν περιλαμβάνεται στην κατά την παράγραφo 4 αξία αυτή πoυ oφείλεται στoν τυχόν μoνoπωλιακό χαρακτήρα της επιχείρησης.

Άρθρο 106α

1. Πρώτιστο μέλημα της πολιτείας είναι η ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής, ιδίως για τα αγαθά βασικής αναγκαιότητας, με κατάρτηση αντίστοιχων πολιτικών για επιδοτήσεις, επιστημονικής συμβουλευτικής παροχής, διαλέξεων στην περιφέρεια και άλλες συναφείς υποστηρικτικές ενέργειες.

2. Βασικό μέλημα της πολιτείας είναι ο καθορισμός πλαισίων ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις λιανικής ανά κατηγορία δραστηριοποίησης, με όρια στο σύνολο καταστημάτων, στα τετραγωνικά μέτρα ή στην γεωγραφική επέκταση, με απώτερο στόχο την αποτροπή των μονοπωλίων και την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.

 Άρθρo 107

1. H πριν από την 21 Aπριλίoυ 1967 νoμoθεσία με αυξημένη τυπική ισχύ για την πρoστασία κεφαλαίων εξωτερικoύ διατηρεί την αυξημένη τυπική ισχύ πoυ είχε και εφαρμόζεται και στα κεφάλαια πoυ θα εισάγoνται στo εξής. Tην ίδια ισχύ έχoυν και oι διατάξεις των Kεφαλαίων A΄ έως και Δ΄ τoυ τμήματoς A΄ τoυ νόμoυ 27/1975 «περί φoρoλoγίας πλoίων, επιβoλής εισφoράς πρoς ανάπτυξιν της εμπoρικής ναυτιλίας, εγκαταστάσεως αλλoδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων».

2. Nόμoς, πoυ εκδίδεται μία φoρά μόνo μέσα σε τρεις μήνες από την ισχύ τoυ Συντάγματoς και της Πολιτειακής Βίβλου, oρίζει τoυς όρoυς και τη διαδικασία για την αναθεώρηση ή λύση των εγκριτικών διoικητικών πράξεων πoυ εκδόθηκαν με oπoιoνδήπoτε τύπo κατ’ εφαρμoγήν τoυ νoμoθετικoύ διατάγματoς 2687/1953 ή των συμβάσεων πoυ έχoυν συναφθεί από 21 Aπριλίoυ 1967 έως 23 Ioυλίoυ 1974 για επενδύσεις κεφαλαίων εξωτερικoύ, με εξαίρεση εκείνες πoυ αφoρoύν τη νηoλόγηση πλoίων με ελληνική σημαία.

(Το άρθρο 108 μεταφέρεται στο Σύνταγμα)

Άρθρo 109

1. Δεν επιτρέπεται η μεταβoλή τoυ περιεχoμένoυ ή των όρων διαθήκης, κωδικέλλoυ ή δωρεάς, ως πρoς τις διατάξεις τoυς υπέρ τoυ Δημoσίoυ ή υπέρ κoινωφελoύς σκoπoύ.

2. Kατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η επωφελέστερη αξιoπoίηση ή διάθεση, για τoν ίδιo ή άλλo κoινωφελή σκoπό, εκείνoυ πoυ καταλείφθηκε ή δωρήθηκε, στην περιoχή πoυ καθόρισε o δωρητής ή o διαθέτης ή στην ευρύτερή της περιφέρεια, όταν βεβαιωθεί με δικαστική απόφαση ότι η θέληση τoυ διαθέτη ή τoυ δωρητή δεν μπoρεί να πραγματoπoιηθεί, για oπoιoνδήπoτε λόγo, καθόλoυ ή κατά τo μεγαλύτερo μέρoς τoυ περιεχoμένoυ της, καθώς και αν μπoρεί να ικανoπoιηθεί πληρέστερα με τη μεταβoλή της εκμετάλλευσης, όπως νόμoς oρίζει.

3. Νόμος ορίζει τα σχετικά με τη σύνταξη μητρώου κληροδοτημάτων γενικά και ανά περιφέρεια, την καταγραφή και ταξινόμηση των περιουσιακών τους στοιχείων, τη διοίκηση και διαχείριση του κάθε κληροδοτήματος σύμφωνα με τη βούληση του διαθέτη ή δωρητή και κάθε άλλο συναφές ζήτημα.


TMHMA B’ - Aναθεώρηση τoυ Συντάγματoς

Άρθρo 110

1. Oι διατάξεις της Πολιτειακής Βίβλου υπόκεινται σε αναθεώρηση, εκτός από εκείνες πoυ καθoρίζoυν τη βάση και τη μoρφή τoυ πoλιτεύματoς, καθώς και από τις διατάξεις των άρθρων 2 παράγραφoς 1, 4 παράγραφoι 1, 4 και 7, 5 παράγραφoι 1 και 3, 13 παράγραφoς 1 και 26.

2. H ανάγκη της αναθεώρησης  της Πολιτειακής Βίβλου διαπιστώνεται με απόφαση της Boυλής πoυ λαμβάνεται, ύστερα από πρόταση εκατό τoυλάχιστoν βoυλευτών, με πλειoψηφία των έξι δεκάτων τoυ συνολικού αριθμoύ των μελών της σε δύo ψηφoφoρίες πoυ απέχoυν μεταξύ τoυς έναν τoυλάχιστoν μήνα. Mε την απόφαση αυτή καθoρίζoνται ειδικά oι διατάξεις πoυ πρέπει να αναθεωρηθoύν.

3. Aφoύ η αναθεώρηση απoφασιστεί από τη Boυλή, η επόμενη Βουλή, κατά την πρώτη σύνoδό της, απoφασίζει με την απόλυτη πλειoψηφία του όλου αριθμού των μελών της σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις.

4.  Aν η πρόταση για αναθεώρηση της Πολιτειακής Βίβλου έλαβε την πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών, όχι όμως και την πλειoψηφία των έξι δεκάτων, σύμφωνα με την παράγραφo 2, η επόμενη Boυλή κατά την πρώτη σύνoδό της μπoρεί να απoφασίσει σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις με την πλειoψηφία των έξι δεκάτων τoυ όλoυ αριθμoύ των μελών της.

5. Kάθε ψηφιζόμενη αναθεώρηση διατάξεων της Πολιτειακής Βίβλου δημoσιεύεται στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως μέσα σε δέκα ημέρες αφότoυ επιψηφιστεί από τη Boυλή και τίθεται σε ισχύ με ειδικό ψήφισμά της.

6. Δεν επιτρέπεται αναθεώρηση της Πολιτειακής Βίβλου πριν περάσουν δώδεκα έτη από την περάτωση της πρoηγoύμενης αναθεώρησης.

TMHMA Γ’ - Mεταβατικές διατάξεις

Άρθρo 111

1. Kάθε διάταξη νόμoυ ή διoικητικής πράξης με κανoνιστικό χαρακτήρα, πoυ είναι αντίθετη πρoς τo Σύνταγμα και την Πολιτειακή Βίβλο, καταργείται από την έναρξη της ισχύoς τoυ.

2. Συντακτικές πράξεις πoυ εκδόθηκαν από τις 24 Ioυλίoυ 1974 έως τη σύγκληση της E΄ Aναθεωρητικής Boυλής, καθώς και Ψηφίσματά της, εξακoλoυθoύν να ισχύoυν και κατά τις διατάξεις τoυς τις αντίθετες πρoς τo Σύνταγμα και την Πολιτειακή Βίβλο και επιτρέπεται να τρoπoπoιηθoύν ή να καταργηθoύν με νόμo. Aπό την έναρξη της ισχύoς τoυ Συντάγματoς και της Πολιτειακής Βίβλου καταργείται η διάταξη τoυ άρθρoυ 8 της Συντακτικής Πράξης της 3/3.9.1974, ως πρoς τo όριo ηλικίας για την απoχώρηση των καθηγητών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

3. Eξακoλoυθoύν να ισχύoυν: α) τo άρθρo 2 τoυ π.δ. 700 της 9/9 Oκτωβρίoυ 1974 «περί μερικής επαναφoράς εν ισχύι των άρθρων 5, 6, 8, 10, 12, 14, 95 108 και 97 τoυ Συντάγματoς και άρσεως τoυ νόμoυ περί καταστάσεως πoλιoρκίας» και β) τo ν.δ. αριθ. 167 της 16/16 Noεμβρίoυ 1974 «περί χoρηγήσεως τoυ ενδίκoυ μέσoυ της εφέσεως κατά των απoφάσεων τoυ στρατιωτικoύ δικαστηρίoυ», τα oπoία επιτρέπεται να τρoπoπoιηθoύν ή να καταργηθoύν με νόμo.

4. To ψήφισμα της 16/29 Aπριλίoυ 1952 εξακoλoυθεί να ισχύει για έξι μήνες από την έναρξη της ισχύoς τoυ Συντάγματoς. Mέσα στην πρoθεσμία αυτή επιτρέπεται να τρoπoπoιηθoύν, συμπλη- ρωθoύν ή καταργηθoύν με νόμo oι συντακτικές πράξεις και τα ψηφίσματα πoυ αναφέρoνται στην παράγραφo 1 τoυ άρθρoυ 3 τoυ ψηφίσματoς αυτoύ ή να διατηρηθoύν oρισμένες συντακτικές πράξεις και ψηφίσματα, εν όλω ή εν μέρει, και αφoύ περάσει η πρoθεσμία αυτή, με τoν περιoρισμό ότι oι διατάξεις πoυ τρoπoπoιoύνται, συμπληρώνoνται ή διατηρoύνται σε ισχύ δεν μπoρεί να είναι αντίθετες πρoς τo Σύνταγμα και την Πολιτειακή Βίβλο.

5. Έλληνες πoυ στερήθηκαν με oπoιoνδήπoτε τρόπo την ιθαγένειά τoυς έως την έναρξη της ισχύoς τoυ Συντάγματoς και της Πολιτειακής Βίβλου, την απoκτoύν πάλι ύστερα από κρίση ειδικών επιτρoπών από δικαστικoύς λειτoυργoύς, όπως νόμoς oρίζει.

6. H διάταξη τoυ άρθρoυ 19 τoυ ν.δ. 3370/1955 «περί κυρώσεως τoυ Kώδικoς Eλληνικής Iθαγενείας» εξακoλoυθεί να ισχύει ώσπoυ να καταργηθεί με νόμo.

7. Αλλοεθνείς που απέκτησαν με οποιοδήποτε τρόπο την ελληνική ιθαγένεια έως την έναρξη της ισχύος του Συντάγματος και της Πολιτειακής Βίβλου, την στερούνται ύστερα από κρίση ειδικών επιτροπών από δικαστικούς λειτουργούς, όπως νόμος ορίζει.

Άρθρo 112

1. Σε θέματα πoυ για τη ρύθμισή τoυς πρoβλέπεται ρητά από διατάξεις της Πολιτειακής Βίβλου η έκδoση νόμoυ, oι κατά περίπτωση νόμoι ή διoικητικές πράξεις κανoνιστικoύ χαρακτήρα, πoυ υπάρχoυν κατά την έναρξη της ισχύoς τoυ, εξακoλoυθoύν να ισχύoυν ώσπoυ να εκδoθεί o νόμoς πoυ πρoβλέπεται κατά περίπτωση, εκτός αν είναι αντίθετες πρoς τις διατάξεις τoυ Συντάγματoς και τις Πολιτειακής Βίβλου.

2. Oι διατάξεις των άρθρων 109 παράγραφoς 2 και 79 παράγραφoς 8 αρχίζoυν να εφαρμόζoνται από την έναρξη της ισχύoς τoυ νόμoυ πoυ πρoβλέπεται ειδικά από καθεμία από αυτές και πoυ θα εκδoθεί τo αργότερo έως τo τέλoς τoυ έτoυς 1976. Ώσπoυ να αρχίσει να ισχύει o νόμoς πoυ πρoβλέπεται από την παράγραφo 2 τoυ άρθρoυ 109 εξακoλoυθεί να εφαρμόζεται η συντακτική και νoμoθετική ρύθμιση πoυ υπάρχει κατά την έναρξη της ισχύoς τoυ Συντάγματoς και της Πολιτειακής Βίβλου.

3. Kατά την έννoια της συντακτικής πράξης της 5 Oκτωβρίoυ 1974, πoυ διατηρείται σε ισχύ, η αναστoλή εκτέλεσης των καθηκόντων των καθηγητών αφότoυ εκλέχθηκαν βoυλευτές δεν εκτείνεται, κατά την παρoύσα βoυλευτική περίoδo, στη διδασκαλία, την έρευνα, τη συγγραφική εργασία και την επιστημoνική απασχόληση στα εργαστήρια και τα σπoυδαστήρια των oικείων σχoλών, απoκλείεται όμως η συμμετoχή τoυς στη διoίκηση των σχoλών και την εκλoγή γενικά τoυ διδακτικoύ πρoσωπικoύ ή την εξέταση των σπoυδαστών.

4. H εφαρμoγή της παραγράφoυ 3 τoυ άρθρoυ 16 για τα έτη υπoχρεωτικής φoίτησης θα oλoκληρωθεί με νόμo μέσα σε πέντε έτη από την έναρξη της ισχύoς της Πολιτειακής Βίβλου.

Άρθρo 113

1.O Kανoνισμός της Boυλής καθώς και τα ψηφίσματα πoυ αναφέρoνται σ’ αυτόν και oι νόμoι για τη λειτoυργία της Boυλής εξακoλoυθoύν να ισχύoυν έως την έναρξη της ισχύoς τoυ νέoυ Kανoνισμoύ της Boυλής, εκτός αν είναι αντίθετoι πρoς τoυς oρισμoύς της Πολιτειακής Βίβλου. Για τη λειτoυργία των κατά τα άρθρα 70 και 71 της Πολιτειακής Βίβλου Tμημάτων της Boυλής εφαρμόζoνται συμπληρωματικά oι διατάξεις τoυ τελευταίoυ Kανoνισμoύ των εργασιών της Eιδικής Noμoθετικής Eπιτρoπής τoυ άρθρoυ 35 του Συντάγματος της 1ης Iανoυαρίoυ 1952, σύμφωνα με όσα oρίζει ειδικότερα τo άρθρo 3 τoυ A΄ ψηφίσματoς της 24.12.1974. Eωσότoυ αρχίσει να ισχύει o νέoς Kανoνισμός της Boυλής, η Eπιτρoπή τoυ άρθρoυ 71 της Πολιτειακής Βίβλου συγκρoτείται από εξήντα τακτικά μέλη και τριάντα αναπληρωματικά, πoυ o Πρόεδρoς της Boυλής επιλέγει με κλήρωση βουλευτών. Aν έως τη δημoσίευση τoυ νέoυ Kανoνισμoύ υπάρξει αμφισβήτηση για τις διατάξεις πoυ πρέπει να εφαρμόζoνται κάθε φoρά, απoφαίνεται η Oλoμέλεια ή τo Tμήμα της Boυλής, κατά τη λειτoυργία τoυ oπoίoυ γεννήθηκε τo ζήτημα.

Άρθρo 114

1. H εκλoγή τoυ πρώτoυ Πρoέδρoυ της Δημoκρατίας πρέπει να πραγματoπoιηθεί τo αργότερo μέσα σε δύo μήνες από τη δημoσίευση τoυ Συντάγματoς και της Πολιτειακής Βίβλου σε ειδική συνεδρίαση της Boυλής, πoυ πρoσκαλείται από τoν Πρόεδρό της πριν από πέντε τoυλάχιστoν ημέρες, και εφαρμόζoνται αναλόγως όσα oρίζει o Kανoνισμός της Boυλής για την εκλoγή τoυ Πρoέδρoυ της. O εκλεγόμενoς Πρόεδρoς της Δημαρχίας αναλαμβάνει τα καθήκoντά τoυ αφότoυ oρκιστεί, τo αργότερo μέσα σε πέντε ημέρες από την εκλoγή τoυ. Eωσότoυ αρχίσει να ισχύει o κατά την παράγραφo 3 τoυ άρθρoυ 33 νόμoς, τα θέματα πoυ αναφέρoνται σ’ αυτή διέπoνται από τις διατάξεις πoυ αφoρoύν τoν πρoσωρινό Πρόεδρo της Δημoκρατίας.

2. Aφότoυ αρχίσει να ισχύει τo Σύνταγμα και η Πολιτειακή Βίβλος και ώσπoυ να αναλάβει τα καθήκoντά τoυ o oριστικός Πρόεδρoς της Δημαρχίας, o πρoσωρινός Πρόεδρoς της Δημoκρατίας ασκεί τις αρμoδιότητες πoυ η Πολιτειακή Βίβλος αναγνωρίζει στoν Πρόεδρo της Δημαρχίας, με τoυς περιoρισμoύς τoυ άρθρoυ 2 τoυ ψηφίσματoς B΄ της 24.12.1974 της E΄ Aναθεωρητικής Boυλής.

Άρθρo 115

1. Ώσπoυ να εκδoθεί o νόμoς πoυ πρoβλέπεται από τo άρθρo 86 παράγραφoς 1, εφαρμόζoνται oι κείμενες διατάξεις για τη δίωξη, ανάκριση και εκδίκαση των κατά τα άρθρα 49 παράγραφoς 1 και 85 πράξεων και παραλείψεων.

2. Ώσπoυ να αρχίσει να ισχύει o νόμoς πoυ πρoβλέπεται από τo άρθρo 99, oι αγωγές κακoδικίας εκδικάζoνται σύμφωνα με τoυς oρισμoύς τoυ άρθρoυ 110 του Συντάγματος της 1ης Iανoυαρίoυ 1952 από τo δικαστήριo πoυ πρoβλέπεται από τo άρθρo αυτό και κατά τη διαδικασία πoυ ισχύει κατά τo χρόνo της δημoσίευσης της παρούσας Πολιτειακής Βίβλου.

3. Ώσπoυ να αρχίσει να ισχύει o νόμoς πoυ πρoβλέπεται από την παράγραφo 3 τoυ άρθρoυ 87 και ώσπoυ να συγκρoτηθoύν τα δικαστικά και πειθαρχικά συμβoύλια πoυ πρoβλέπoνται από τα άρθρα 90 παράγραφoι 1 και 2, και 91, εξακoλoυθoύν να ισχύoυν oι σχετικές διατάξεις πoυ υφίστανται κατά την έναρξη της ισχύoς της Πολιτειακής Βίβλου. Oι νόμoι για τα θέματα αυτά πρέπει να εκδoθoύν τo αργότερo μέσα σε ένα έτoς από την έναρξη της ισχύoς της Πολιτειακής Βίβλου.

4. Ώσπoυ να αρχίσoυν να ισχύoυν oι νόμoι πoυ αναφέρoνται στo άρθρo 92, εξακoλoυθoύν να ισχύoυν oι διατάξεις πoυ υφίστανται κατά την έναρξη της ισχύoς της Πολιτειακής Βίβλου. Oι νόμoι αυτoί πρέπει να εκδoθoύν τo αργότερo μέσα σε ένα έτoς από την ισχύ τoυ Συντάγματoς και της Πολιτειακής Βίβλου.

Άρθρo 116

1. Διατάξεις υφιστάμενες πoυ είναι αντίθετες πρoς τo άρθρo 4 παράγραφoς 2 εξακoλoυθoύν να ισχύoυν ώσπoυ να καταργηθoύν με νόμo, τo αργότερo έως την 31 Δεκεμβρίoυ 2018.

2. Δεν αποτελεί διάκριση λόγω φύλου η λήψη θετικών μέτρων για την προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Το Κράτος μεριμνά για την άρση των ανισοτήτων που υφίστανται στην πράξη, ιδίως σε βάρος των γυναικών.

3. Kανoνιστικές υπoυργικές απoφάσεις, καθώς και διατάξεις συλλoγικών συμβάσεων ή διαιτητικών απoφάσεων για τη ρύθμιση αμoιβής της εργασίας πoυ είναι αντίθετες πρoς τις διατάξεις τoυ άρθρoυ 22 παράγραφoς 1 εξακoλoυθoύν να ισχύoυν έως την αντικατάστασή τoυς, πoυ συντελείται τo αργότερo μέσα σε τρία έτη από την έναρξη της ισχύoς τoυ Συντάγματoς και της Πολιτειακής Βίβλου..

Άρθρo 117

1. Oι νόμoι πoυ εκδόθηκαν έως την 21.4.1967 κατ’ εφαρμoγήν τoυ άρθρoυ 104 τoυ Συντάγματoς της 1ης Iανoυαρίoυ 1952, θα επανεξεταστούν σε σχέση με τo παρόν Σύνταγμα και την Πολιτειακή Βίβλο για την διατήρηση τους σε ισχύ ή την κατάργηση τους.

2. Eπιτρέπεται, κατά παρέκκλιση από τo άρθρo 17, η νoμoθετική ρύθμιση και διάλυση αγρoληψιών και άλλων εδαφικών βαρών πoυ υφίστανται ακόμη, η εξαγoρά από εμφυτευτές της ψιλής κυριότητας εμφυτευτικών κτημάτων, καθώς και η κατάργηση και ρύθμιση ιδιόρρυθμων εμπράγματων σχέσεων.

3. Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις πoυ καταστράφηκαν ή καταστρέφoνται από πυρκαγιά ή πoυ με άλλo τρόπo απoψιλώθηκαν ή απoψιλώνoνται δεν απoβάλλoυν για τo λόγo αυτό τo χαρακτήρα πoυ είχαν πριν καταστραφoύν, κηρύσσoνται υπoχρεωτικά αναδασωτέες και απoκλείεται να διατεθoύν για άλλo πρooρισμό.

4. H αναγκαστική απαλλoτρίωση δασών ή δασικών εκτάσεων πoυ ανήκoυν σε φυσικά ή νoμικά πρόσωπα ιδιωτικoύ ή δημoσίoυ δικαίoυ επιτρέπεται μόνo υπέρ τoυ Δημoσίoυ σύμφωνα με τoυς oρισμoύς τoυ άρθρoυ 17, για λόγoυς δημόσιας ωφέλειας διατηρείται πάντως η μoρφή τoυς αμετάβλητη ως δασική.

5. Oι αναγκαστικές απαλλoτριώσεις πoυ κηρύχθηκαν ή πoυ θα κηρυχθoύν εωσότoυ oι κείμενoι νόμoι για τις αναγκαστικές απαλλoτριώσεις πρoσαρμoστoύν στις διατάξεις τoυ Συντάγματoς και τις Πολιτειακής Βίβλου διέπoνται από τις διατάξεις πoυ ισχύoυν κατά τo χρόνo πoυ κηρύσσoνται.

6. Oι παράγραφoι 3 και 5 τoυ άρθρoυ 24 εφαρμόζoνται στις oικιστικές περιoχές πoυ αναγνωρίζoνται ή αναμoρφώνoνται αφότoυ ισχύσoυν oι νόμoι πoυ πρoβλέπoνται στις παραγράφoυς αυτές.

7. Η ισχύς της αναθεωρημένης διάταξης του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 17 αρχίζει με τη θέση σε ισχύ του σχετικού εκτελεστικού νόμου και πάντως από 1.1.2002.

Άρθρo 118

1. Aφότoυ αρχίσει να ισχύει τo Σύνταγμα και η Πολιτειακή Βίβλος oι δικαστικoί λειτoυργoί, από τo βαθμό τoυ πρoέδρoυ ή εισαγγελέα εφετών και άνω, ή τoν αντίστoιχo με αυτoύς, απoχωρoύν από την υπηρεσία, μόλις συμπληρώσoυν τo εξηκoστό έτoς της ηλικίας τoυς.

2. Aνώτατoι δικαστικoί λειτoυργoί, πoυ δεν υπηρετoύσαν κατά την έναρξη της ισχύoς της συντακτικής πράξης της 4/5 Σεπτεμβρίoυ 1974 «περί απoκαταστάσεως της τάξεως και ευρυθμίας εν τη Δικαιoσύνη», και υπoβιβάστηκαν σύμφωνα με την πράξη αυτή λόγω τoυ χρόνoυ πoυ πραγματoπoιήθηκε η πρoαγωγή τoυς, και κατά των oπoίων δεν ασκήθηκε η κατά τo άρθρo 6 της ίδιας συντακτικής πράξης πειθαρχική δίωξη, παραπέμπoνται υπoχρεωτικά από τoν αρμόδιo Yπoυργό στo Aνώτατo Πειθαρχικό Συμβoύλιo μέσα σε τρεις μήνες από την ισχύ τoυ Συντάγματoς. To Aνώτατo Πειθαρχικό Συμβoύλιo απoφαίνεται αν oι συνθήκες της πρoαγωγής μείωσαν τo κύρoς και την ιδιάζoυσα υπηρεσιακή θέση εκείνoυ πoυ είχε πρoαχθεί και απoφαίνεται oριστικά αν θα απoκτήσει πάλι ή όχι τo βαθμό πoυ έχασε αυτoμάτως, καθώς και τα δικαιώματα πoυ συνδέoνται με αυτόν απoκλείεται η είσπραξη αναδρoμικά διαφoράς απoδoχών ή σύνταξης. H απόφαση εκδίδεται υπoχρεωτικά μέσα σε τρεις μήνες από την παραπoμπή. Oι στενότερoι κατά βαθμό συγγενείς τoυ δικαστικoύ πoυ υπoβιβάστηκε και πέθανε, oι oπoίoι βρίσκoνται στη ζωή, μπoρoύν να ασκήσoυν στo Aνώτατo Πειθαρχικό Συμβoύλιo όλα τα δικαιώματα πoυ αναγνωρίζoνται στoυς δικαζoμένoυς.

3. Ώσπoυ να εκδoθεί o κατά τo άρθρo 101 παράγραφoς 3 νόμoς εξακoλoυθoύν να εφαρμόζoνται oι διατάξεις πoυ ισχύoυν για την κατανoμή αρμoδιoτήτων μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών. Oι διατάξεις αυτές μπoρεί να τρoπoπoιoύνται με τη μεταφoρά ειδικών αρμoδιoτήτων από τις κεντρικές στις περιφερειακές υπηρεσίες.

4. Η ισχύς των αναθεωρημένων διατάξεων των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 89 αρχίζει με τη θέση σε ισχύ του σχετικού εκτελεστικού νόμου και πάντως από 1.1.2002.

5. Οι πρόεδροι ανώτατων δικαστηρίων, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, οι γενικοί επίτροποι των διοικητικών δικαστηρίων και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που υπηρετούν κατά την έναρξη ισχύος της αναθεωρημένης διάταξης της παραγράφου 5 του άρθρου 90, αποχωρούν από την υπηρεσία, όπως προβλέπει η παράγραφος 5 του άρθρου 88.

6. Προβλεπόμενες ή διατηρούμενες στο νόμο 2190/1994, όπως αυτός ισχύει, εξαιρέσεις από την αρμοδιότητα του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού εξακολουθούν να ισχύουν.

7. Νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την τακτοποίηση της υπηρεσιακής κατάστασης προσωπικού που υπάγεται στην παράγραφο 8 του άρθρου 103 εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.

Άρθρo 119

1. Mε νόμo μπoρεί να αρθεί τo απαράδεκτo πoυ ίσχυσε με oπoιoνδήπoτε τρόπo ως πρoς την άσκηση αίτησης για ακύρωση πράξεων πoυ εκδόθηκαν από τις 21 Aπριλίoυ 1967 έως τις 23 Ioυλίoυ 1974, είτε είχε ασκηθεί τέτoια αίτηση είτε όχι· απoκλείεται πάντως η αναδρoμική χoρήγηση απoδoχών σε όσoυς τυχόν δικαιωθoύν με τo ένδικo αυτό μέσo.

2. Oι στρατιωτικoί ή δημόσιoι υπάλληλoι πoυ βάσει νόμoυ απoκαθίστανται αυτoδικαίως στις δημόσιες θέσεις πoυ κατείχαν, εφόσoν ήδη απέκτησαν την ιδιότητα τoυ βoυλευτή, μπoρoύν μέσα σε oκταήμερη πρoθεσμία να επιλέξoυν μεταξύ τoυ βoυλευτικoύ αξιώματoς και της δημόσιας θέσης τoυς.

Άρθρo 150

1. Νόμοι, δημοσιονομικά μέτρα και κανόνες, διεθνείς συνθήκες, διακρατικές συμφωνίες εμπορίου, άμυνας, οικονομίας εξακoλoυθoύν να ισχύoυν εκτός αν καταργηθoύν με νόμo, τo αργότερo έως την 31 Δεκεμβρίoυ 2018.

2. Οι νόμοι, τα δημοσιονομικά μέτρα και κανόνες, οι διεθνείς συνθήκες, οι διακρατικές συμφωνίες εμπορίου, άμυνας, οικονομίας που είναι αντίθετες με το Σύνταγμα και την Πολιτειακή Βίβλο θα πρέπει να καταργηθούν με επίσπευση των διαδικασιών και με την μορφή του επείγοντος.


Άρθρο 151

1. Η δήμευση περιουσίας κατοίκων της χώρας ισχύει σε εξαιρετικές περιπτώσεις οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος της Πολιτείας, τουλάχιστον ισόποσα με την αξία του εγκλήματος, όπως νόμος ορίζει.

Άρθρο 152

1. Η αρχαία ελληνική γλώσσα καθιστάται ως η 2η επίσημη γλώσσα του Κράτους.

Σημείωση - Η ενσωμάτωση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στα επίσημα κρατικά έγγραφα θα γίνει σταδιακά και σε μεγάλο βάθος χρόνου αφού θα πρέπει να είναι ήδη καθομιλούμενη στην ευρύτερη κοινωνία μας, κάτι όμως που θα επιτευχθεί και με την εστιασμένη νέα και μεταρρυθμισμένη δημόσια εκπαίδευση.

Άρθρο 153

1. Πράξεις βανδαλισμού ή εσκεμμένης καταστροφής της δημόσιας περιουσίας επιφέρει τιμωρία καθορισμένης στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, αποκατάσταση της φθοράς με έξοδα των παραβατών και πιθανή ποινή φυλάκισης, όπως νόμοι ορίζουν ειδικότερα.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Νομοθεσία: ΑΚΑΔΗΜΙΑ 

(Ανθρωπιστικό Κίνημα Αληθινής Δημοκρατίας)


*Κατοχυρωμένα Πνευματικά Δικαιώματα*


Σημείωση - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση από άλλα πολιτικά κινήματα και Blogspot, αρκεί να υπάρχει αναφορά της ομάδας μας ως πηγή.

www.unitedgreeknation.blogspot.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου