Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Σαράντος Καργάκος: Έφυγε ένας Μεγάλος επιστήμων και αληθινός Έλληνας







Αθήνα, 14/1/2018

Έφυγε σήμερα από την ζωή σε ηλικία 82 ετών ο μεγάλος ιστορικός, φιλόλογος και συγγραφέας Σαράντος Καργάκος.

Ο Σαράντος Καργάκος γεννήθηκε το 1937 στο Γύθειο της Λακωνίας και μετακόμισε οικογενειακώς στην Αθήνα κατά την διάρκεια του αιματηρού εμφυλίου όπου και σπούδασε Κλασσική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωταγωνίστησε στο φοιτητικό κίνημα που έμεινε γνωστό ως «1-1-4» και πραγματώθηκε την περίοδο του 1961-1963 και υπήρξε τότε ο βασικός εισηγητής για την χρηματοδότηση της παιδείας της χώρας με 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό, επίσης εργάστηκε επί 35 χρόνια στα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Αθήνας και στους μεγαλύτερους φροντιστηριακούς οργανισμούς, όπως ο «Ηράκλειτος» και ο «Αριστοτέλης», στους οποίους ήταν ιδρυτικό μέλος.
Στις 19 Μαρτίου 1969 – λίγο πριν το Απριλιανό πραξικόπημα – παραιτήθηκε από το ιδιωτικό Λύκειο «Μπαρμπίκα», αρνούμενος να εκφωνήσει έναν προκατασκευασμένο λόγο για την Εθνική Επέτειο του ’21. Κατά την διάρκεια της χούντας το καθεστώς έκλεισε δύο φορές τον φροντιστηριακό οργανισμό «Ηράκλειτος» στον οποίο ήταν ιδρυτικό μέλος ο Καργάκος.
Έχει συγγράψει 75 βιβλία με περιεχόμενο κυρίως ιστορικό όπως και γλωσσικές μελέτες καθώς επίσης έχει γράψει εκατοντάδες άρθρα σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες.
Πέρα από το αδιαμφισβήτητο επιστημονικό ιστορικό του έργο που μας αφήνει ως παρακαταθήκη ο Σαράντος Καργάκος είναι επίσης γνωστός και για τις πάμπολλες παρεμβάσεις του με δηλώσεις για τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις του τόπου. Δεν φοβόταν να πει την άποψη του και ας ήταν αντίθετη από τις επιθυμίες και την προπαγάνδα του εξουσιαστικού κατεστημένου, κάτι που είναι σπάνιο και εκλείπει από τον ακαδημαϊκό χώρο αφού οι περισσότεροι συνάδελφοί του ήταν και είναι εμμέσως ή αμέσως εξαγορασμένοι ή νοητικά ευνουχισμένοι από το διαχρονικό ξενόδουλο οικονομικοπολιτικό καθεστώς.

Και όχι μόνον δεν φοβόταν να εκφράσει την άποψη του – άλλωστε ο φόβος δεν χαρακτηρίζει τους Μεγάλους Έλληνες – αλλά αντιθέτως ήταν και ιδιαίτερα καυστικός προς το πολιτικό κατεστημένο και τους ευτελείς πολιτικάντηδες της Μεταπολίτευσης.  Ο Σαράντος Καργάκος επίσης με πρόσφατες παρεμβάσεις του είχε τεκμηριώσει με ιστορικά στοιχεία για την αδιαμφισβήτητη ελληνικότητα της Μακεδονίας και είχε καταφερθεί ενάντια στην απαράδεκτη και προδοτική συμφωνία των Πρεσπών.
Ενδεικτικά παραθέτουμε ένα από τα πολλά βίντεο με δηλώσεις του στο διαδίκτυο:





Θα μας λείψει ο σπουδαίος Ιστορικός και πραγματικός Έλληνας, Σαράντος Καργάκος, ειδικά σε μια περίοδο πνευματικής ανομβρίας, μια εποχή στην οποία ως έθνος δεχόμαστε πολυμέτωπη επίθεση.
Για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν, μιλάμε για έναν άνθρωπο ο οποίος με βάση τα συνολικά χαρακτηριστικά του (Ήθος, Γνώσεις, Πολιτικές Θέσεις, Πεποιθήσεις, Αντίληψη κ.α.), θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε διατελέσει Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην χώρα μας, αλλά για ποια δημοκρατία μιλάμε; αφού όλοι γνωρίζουμε ότι στην «Ολιγαρχία της Μεταπολίτευσης» δεν έχουν θέση άξιοι και σπουδαίοι άνθρωποι όπως ο Σ. Καργάκος και δη ελληνόψυχοι αλλά μόνον ότι πιο ελεεινό, θρασύδειλο, υλιστικό και δουλικό υποκείμενο εκβράζει από τους υπονόμους του αυτός ο τόπος…
Γνωρίζουμε πάντως ότι από αύριο ο δάσκαλος Σαράντος Καργάκος θα βρίσκεται στο πάνθεον των μεγάλων Ελλήνων, παρέα με τον Σωκράτη, τον Θουκυδίδη, τον Ξενοφώντα, τον Κολοκοτρώνη, την Μαυρογένους, τον Μελά, τον Ελύτη και αμέτρητους άλλους αληθινούς Έλληνες που αναλογικά προσέφεραν στο Έθνος μας, την σπίθα ή την φλόγα, για να συνεχίσει αυτό απερίσπαστο την αιωνόβια φυσική πορεία του προς το φωτεινό άστρον του πολιτισμού... σε πείσμα και σε κόντρα των καιρών και των έξωθεν εντολών για μια αντίστροφη εθνική πορεία προς το χάος του βαρβαρικού σκοταδισμού...

Καλό παράδεισο Σαράντο Καργάκο! Αιωνία σου η μνήμη!

[Σημείωση - Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, ώρα 11.15 στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου, έναντι του 2ου Νεκροταφείου Αθηνών]







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιστοσελίδα μας δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, ωστόσο δεν υιοθετούμε απαραιτήτως τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με βαρύτατες ύβρεις (προς πάσα κατεύθυνση), θα διαγράφονται.