Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος







Αθήνα, 5/6/2019
Η «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» δεν είναι κάποια γιορτή αλλά μια υπενθύμιση προς όλους μας για την ανάγκη ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης υπέρ εκείνων των πολιτικών επιλογών που θα μπορέσουν να αντιστρέψουν μια αρνητική εξέλιξη που ήδη μας επηρεάζει άμεσα αλλά ακόμα περισσότερο θα επιβαρύνει δραματικά τις επόμενες γενιές.

Οι βασικές αιτίες της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της καταστροφής του πλανήτη μας είναι οι εξής:


1. Η χρήση της πολύ επικίνδυνης Πυρηνικής Ενέργειας.
2. Η μαζική αστικοποίηση.
3. Τα καυσαέρια από τα εργοστάσια και τα μηχανοκίνητα μέσα (αυτοκίνητα, τραίνα, αεροπλάνα, πλοία κτλ), που χρησιμοποιούν ως καύσιμα το πετρέλαιο και την βενζίνη.
4. Η υπερεκμετάλλευση και η εξάντληση των φυσικών πόρων (δάση, ορυκτά, υπεραλίευση, ανεξέλεγκτο και παράνομο κυνήγι κτλ).
5. Η υπερκατανάλωση και η κακή διαχείριση σκουπιδιών και αποβλήτων (σκουπίδια και απόβλητα και από τα νοικοκυριά και από τις βιομηχανίες).

Οι άμεσες συνέπειες των παραπάνω ανθρώπινων δραστηριοτήτων:


1. Μακροχρόνια περιβαλλοντολογική καταστροφή από τα πυρηνικά απόβλητα, τις δοκιμές πυρηνικών βομβών ή από ατυχήματα σε πυρηνικά εργοστάσια (π.χ. η περιοχή του Τσερνόμπιλ υπολογίζεται από ορισμένους επιστήμονες ότι θα παραμείνει ραδιενεργή για περισσότερα από 100 χρόνια).
2. Η μαζική αστικοποίηση προκαλεί αποκοπή από την φύση και διατροφική-ενεργειακή εξάρτηση αλλά και βιολογική εξάντληση όπως και εμφάνιση και εξάπλωση πολλαπλών ασθενειών.
3. Τα χημικά και επιβλαβή καυσαέρια ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα την αύξηση των καρδιο-αναπνευστικών προβλημάτων και άλλων νοσημάτων. Επίσης θεωρείται από διάφορους περιβαλλοντολόγους ότι τα καυσαέρια επηρεάζουν την πυκνότητα του Όζοντος προκαλώντας το «Φαινόμενο του Θερμοκηπίου», δηλαδή την αύξηση τοξικών αερίων στην στρατόσφαιρα που δημιουργούν μια αέρια μάζα που εγκλωβίζει την παραγόμενη γήινη θερμότητα καθώς και την εισερχόμενη ηλιακή θερμότητα εντός της ατμόσφαιρας της, συμβάλλοντας κατ' αυτόν τον τρόπο σε μια άνοδο της θερμοκρασίας. Παράλληλα η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία έχει ισχυρότερη ένταση καθώς διαπερνά ευκολότερα το μειωμένο Όζον και αυτή η εξέλιξη επιφέρει και την αυξητική τάση των καρκινωμάτων του δέρματος. Ωστόσο μείωση της πυκνότητας του Όζοντος προκαλούν και άλλα επιβλαβή αέρια όπως οι χλωροφθοράνθρακες και οι υδροχλωροφθοράνθρακες που εκλύονται από ψυκτικές συσκευές και από διάφορα σπρέι (εντομοκτόνα, καθαριστικά, αρωματικά, καλλυντικά κτλ).
4. Η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων προκαλεί μόλυνση στην στεριά, στα ύδατα και στον αέρα αλλά και μείωση της βιοποικιλότητας που με την σειρά της επιφέρει δραματικές αλλαγές στο οικοσύστημα (οι αλλαγές στο οικοσύστημα επηρεάζουν άμεσα την γεωργία, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομεία, την αλιεία αλλά και την ποιότητα του οξυγόνου όπως και το μέλλον της ίδιας της ανθρωπότητας).
5. Η υπερκατανάλωση αγαθών – κυρίως βιομηχανικών παραγώγων – προκαλεί αύξηση των σκουπιδιών και των αποβλήτων τα οποία μολύνουν τα εδάφη και τα ύδατα (η μόλυνση των υδάτων περικλείει τις θάλασσες, τα ποτάμια, τις λίμνες αλλά ακόμα και τα υπόγεια ύδατα, όπως ασφαλώς και τα φυσικά αποθέματα του καθαρού πόσιμου νερού).

Μερικά σημαντικά στατιστικά στοιχεία και επισημάνσεις: 



  • Τα πυρηνικά απόβλητα δεν αποσυντίθενται πλήρως πριν το πέρας αρκετών αιώνων.
  • Παγκόσμια αύξηση – μεσοσταθμικά άνω του 30% -- του καρκίνου του δέρματος κατά την διάρκεια των τελευταίων τριάντα ετών σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).
  • Τουλάχιστον 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ
  • Κάθε χρόνο καταστρέφονται περισσότερα από 13 εκατομμύρια στρέμματα δασών.
  • Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών πετιούνται σε ποτάμια, λίμνες και θάλασσες κάθε χρόνο.
  • Τα πλαστικά απορρίμματα ως επί το πλείστο δεν αποσυντίθενται πλήρως πριν το πέρας δεκαετιών ή και αιώνων.
  • Τουλάχιστον 700 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πίνουν κακής ποιότητας ή μολυσμένο νερό.
  • Περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο ασθενούν σοβαρά λόγω της κακής ποιότητας του πόσιμου νερού, ενώ τουλάχιστον 2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της κακής ποιότητας του πόσιμου νερού.
  • Τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι λιμοκτονούν κάθε χρόνο από έλλειψη τροφίμων.
  • Περίπου 35% των τροφίμων που αγοράζουν τα νοικοκυριά της Δύσης (Β. Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία) δεν καταναλώνονται αλλά πετιούνται στα σκουπίδια.
  • Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, τουλάχιστον 1,8 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων πετιούνται στα σκουπίδια από τους καταναλωτές των ανεπτυγμένων χωρών της Δύσης (Β. Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία).


Επίλογος
Ασφαλώς τα προβλήματα που παραθέσαμε παραπάνω είναι αφενός ένα θέμα που αφορά και τις ατομικές συμπεριφορές μας, την κουλτούρα μας και την γενικότερη ευαισθητοποίηση μας αλλά αφετέρου και πρωτίστως είναι ζήτημα πολιτικό. Για να περιορίσουμε ή να ανατρέψουμε την αρνητική περιβαλλοντολογική κατάσταση θα μπορούσαν άμεσα να εφαρμοσθούν τουλάχιστον οι ακόλουθες πολιτικές:


1. Καλλιέργεια κουλτούρας σεβασμού του οικοσυστήματος μας μέσω της δημόσιας εκπαίδευσης και άλλων συναφών αρμόδιων κρατικών φορέων.
2. Με την άμεση κατάργηση χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, ιδιαιτέρως για στρατιωτικούς σκοπούς.
3. Με την στροφή μας σε πιο οικολογικά καύσιμα [όπως το Φυσικό Αέριο και το Υγραέριο, τα Βιοκαύσιμα, το Ύδωρ (τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια είναι μια αξιόλογη και καθαρή πηγή ενέργειας, επίσης σχετικά με τα αυτοκινούμενα μηχανοκίνητα ή τις οικιακές ενεργειακές ανάγκες αναπτύσσεται μια νέα και υποσχόμενη τεχνολογία, αυτή της Σύντηξης Υδρογόνου), ο Αέρας, η Ηλιακή Ενέργεια κ.α.] καθώς και με τις ανάλογες πολιτικές μείωσης φόρων για τους παραγωγούς, μεταπωλητές και χρήστες οικολογικότερων καυσίμων.
4. Περιορίζοντας την αχρείαστη υπερκατανάλωση που έχει ως συνέπεια την απόρριψη εκατομμυρίων τόνων σκουπιδιών. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην δημόσια εκπαίδευση και σε στοχευμένα μηνύματα ενημέρωσης του κοινού. Παράλληλα θα πρέπει να δημιουργηθούν κατάλληλες μονάδες επεξεργασίας και ανακύκλωσης απορριμάτων. Επίσης θα πρέπει να εφαρμοσθούν διάφορες πολιτικές αποκέντρωσης/αποαστικοποίησης που θα συμβάλλουν γενικότερα στην καλύτερη ποιότητα ζωής και σε πόλεις πιο φιλικές για τον άνθρωπο.
5. Με τον έλεγχο των κυβερνήσεων μας, άρα και των μεγάλων βιομηχανιών και πολυεθνικών εταιριών της ολιγαρχίας αλλά και την πίεση μας προς όλους αυτούς για οικολογικά προγράμματα, πολιτικές και μεθόδους (ασφαλώς αυτό προϋποθέτει αλλαγή του πολιτικού συστήματος και έλεγχος του κράτους από τους Πολίτες).

Δυστυχώς όμως επιτρέπουμε σε άλλους να μας κυβερνούν και να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς…
…και μάλιστα σε κάποιους – τα περισσότερα κόμματα – που γνωρίζουμε ότι υπηρετούν τους πλουτοκράτες της παγκοσμιοποίησης (τραπεζίτες, βιομήχανοι, μεγαλομέτοχοι υπερεθνικών εταιριών κ.α.) και οι οποίοι είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για τους πολέμους, τις οικονομικό-κοινωνικές ανισότητες στον πλανήτη όπως και για την υπερπαραγωγή αχρείαστων ομοειδών ή και τοξικών προϊόντων. Ο τόπος πλέον έχει γεμίσει από τα σκουπίδια τους αλλά και τα νοσοκομεία από τους ασθενείς καταναλωτές τους... (καθόλου τυχαία η έξαρση των τελευταίων δεκαετιών σε λευχαιμίες, καρκίνους, νεφρική ανεπάρκεια, καρδιοαγγειακά  κτλ).
Πρέπει να αλλάξουμε την γενικότερη θεώρηση μας ως άνθρωποι αν θέλουμε να ανακτήσουμε μια ποιοτική και ισορροπημένη ζωή. Το πρώτο βήμα είναι να πάψουμε να είμαστε "οπαδοί", "δούλοι", "καταναλωτές", "τηλεθεατές", "χειροκροτητές", "ατομιστές"… αλλά να ξαναγίνουμε Πολίτες. Τότε θα είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε το κράτος μας και να αποφασίζουμε εμείς για όλους εμάς και για το γενικότερο καλό μας… είτε για θέματα περιβάλλοντος, είτε για τους μισθούς και τις συντάξεις, είτε για την δημόσια υγεία, την ασφάλεια, την εργασία, την παιδεία, το δημογραφικό κ.α., αλλά όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η αληθινή Δημοκρατία για να λειτουργήσει χρειάζεται Πολίτες και όχι ιδιώτες ή κομματικούς αλήτες…



Ως επίλογο θα αναφέρουμε ότι η αποξένωση του ανθρώπου από την φύση, κυρίως λόγω της μαζικής αστικοποίησης και η εξάρτηση του από τα παράγωγα της βιομηχανίας, του στέρησαν την αυτάρκεια, την πνευματικότητα του και την αρχέγονη γνώση του σεβασμού προς το περιβάλλον, την θεραπευτική ιδιότητα της φύσης και της αρμονίας και της ισορροπίας που αυτή του επιφέρει μετατρέποντας τον σε ένα καταναλωτικό ζώον που τελικά καταστρέφει τον πλανήτη. Η Γη όμως μπορεί να επιβιώσει και χωρίς τον άνθρωπο ενώ το αντίθετο είναι αδύνατον να συμβεί…

Επιμέλεια «Αναστάσιος Α» 


Σημείωση: Για την συγγραφή αυτού του άρθρου συνεργασθήκαμε με την οικολογική-περιβαλλοντολογική ομάδα Green Planet org., ενώ κύριες πηγές μας για στατιστικά στοιχεία και γνωματεύσεις αποτέλεσαν διάφοροι πιστοποιημένοι διεθνείς οργανισμοί).







Για τους Έλληνες στην Ψυχή, στην Νόηση και στην Παιδεία!

[ Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι ένα πανελλήνιο κίνημα και μια κοινή πλατφόρμα ακομμάτιστων και ανιδιοτελών Ελλήνων που έχει ως απώτερο στόχο να παραδώσει την εξουσία στον ελληνικό λαό μέσω διενέργειας Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης για την επανάκτηση της Δημοκρατίας.

Το γνήσια λαϊκό/πατριωτικό <Α Δ> θα στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους και στις οικογένειες τους, στις ελληνικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για τον τόπο τους, καθώς και στο σύνολο του ελληνικού λαού, όμως θα αποτελεί ένα σταθερά αποφασισμένο και σκληρό μέτωπο απέναντι σε όλους αυτούς που εσκεμμένα ξεπουλούν την πατρίδα μας.

Θυμήσου ότι ως υπήκοος, καταναλωτής, τηλεθεατής, ψηφοφόρος, οπαδός, υπάλληλος ... έχεις περιορισμένα δικαιώματα.
Ως Πολίτης όμως έχεις εκτεταμένο Λόγο, Αξιώσεις, Δικαιώματα και Αξιοπρέπεια που πηγάζουν και καλύπτονται από το Σύνταγμα και τον Νόμο.

Γιατί ο Πολίτης είναι το Κράτος, σε μια αληθινή Δημοκρατία !

Το <Α Δ> ανήκει - εκ των Αξόνων του - στα ισότιμα μέλη του, όπως ανήκει σε όλους μας - εκ του Συντάγματος - και η πατρίδα μας.  

Ήρθε η ώρα να την πάρουμε πίσω !!! ]








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιστοσελίδα μας δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, ωστόσο δεν υιοθετούμε απαραιτήτως τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με βαρύτατες ύβρεις (προς πάσα κατεύθυνση), θα διαγράφονται.